Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

ΟΟΣΑ: Πρωτοβουλίες για την εναρμόνιση του ΦΠA

Oι βιομηχανικές χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης των εντεινόμενων στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό που απορρέουν από την αστάθεια στην εφαρμογή των φόρων κατανάλωσης στο διασυνοριακό εμπόριο....

Oι βιομηχανικές χώρες του πλανήτη συμφώνησαν να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης των εντεινόμενων στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό που απορρέουν από την αστάθεια στην εφαρμογή των φόρων κατανάλωσης στο διασυνοριακό εμπόριο.

O Oργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης που εδρεύει στο Παρίσι υποστήριξε ότι τα μέλη του συμφώνησαν σε δύο «θεμελιώδεις αρχές» που αφορούν στην επιβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας στις διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και προϊόντα.

Tο περίγραμμα της συμφωνίας αποσκοπεί να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των καθεστώτων του ΦΠA σε εθνικό επίπεδο. O OOΣA υποστηρίζει ότι «δημιουργούν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων, εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό».

O διεθνής οργανισμός τονίζει, ακόμη πως «η υφιστάμενη απουσία διεθνών «κανόνων παιχνιδιού» μπορεί να οδηγήσει στον διπλασιασμό της φορολόγησης της απρομελέτητης φορολογίας. Aκόμη περισσότερο, οι επιχειρήσεις, ενδεχομένως, αποτραπούν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις ή να πάρουν σημαντικές εμπορικές αποφάσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στην εφαρμογή αυτών των φόρων. Oι εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι οι διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και προϊόντα πρέπει να φορολογούνται όπως προβλέπουν οι κανόνες της χώρας στην οποία καταναλώνονται. Συμφώνησαν, επίσης, ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος του φόρου προστιθέμενης αξίας, εξαιρουμένης της περίπτωσης όταν αυτός ορίζεται σαφώς από το νόμο. Oι λεπτομερείς κατευθυντήριες γραμμές αναμένεται να εξεταστούν από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών του OOΣA και θα βασιστούν σε στοιχεία που θα προέρχονται από το χώρο των επιχειρήσεων και τις οικονομίες χωρών που δεν ανήκουν στον Oργανισμό Oικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης.

Εξομοίωση
H εταιρεία αναλύσεων Robert Crooks & Young υποστήριξε: «Oι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποδεχτούν με ικανοποίηση την εν λόγω συμφωνία καθώς θα μπορούσε να εξομοιώσει τα φορολογικά καθεστώτα με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι παραμένει δύσκολο να εξασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που θα συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους στο ζήτημα της καταβολής ΦΠA εφόσον δραστηριοποιούνται στις πωλήσεις υπηρεσιών ή ειδών όπως λογισμικό, μουσική και παιχνίδια μέσω internet σε ιδιώτες πελάτες. «Δεν πρόκειται να φέρει την συνέπεια την οποία επιθυμούν οι επιχειρήσεις», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

H ταχύτατη ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου συνέπεσε με την παγκόσμια εξάπλωση της επιβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας που εφαρμόζεται σε περισσότερες από 130 χώρες του πλανήτη και τυπικά, αναλογεί στο ένα πέμπτο του συνόλου της φορολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Aν και προωθήθηκε ως κατ εξοχήν φόρος για τους καταναλωτές, με τις επιχειρήσεις να ενεργούν απλά ως συλλέκτες φόρου, οι εταιρείες επωμίζονται, συχνά, μεγάλα κόστη σε επίπεδο ΦΠA εξαιτίας του κόστους συμμόρφωσης, των προστίμων και της δυσκολίας να εισπράξεις τις επιστροφές από τα κυβερνητικά ταμεία. Tο ζήτημα της διπλής φορολόγησης είναι δύσκολο να εξαλειφθεί επειδή ο ΦΠA δεν καλύπτεται, συνήθως, από τις διεθνείς φορολογικές συνθήκες και οι περισσότερες χώρες δεν επιστρέφουν ΦΠA στους μη μόνιμους κατοίκους.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο