Task Force: Οι εφοριακοί αποφασίζουν για τους φόρους στην Ελλάδα.

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Σεπτέμβριος 2011
Taxheaven.gr

Task Force: Οι εφοριακοί αποφασίζουν για τους φόρους στην Ελλάδα.

 Προτεραιότητα για την Κοινοτική Task Force στην Ελλάδα είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί“Απελπιστική” είναι η κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες, που συμμετέχουν στην κοινοτική “Ομάδα Δράσης” (Task Force), που έχει αποσταλεί στην Αθήνα. Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου “Den Morgen”.

Τα μέλη της Task Force μιλώντας στην εν λόγω εφημερίδα αναφέρει ότι “Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας”. “Εάν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή”, λέει ένας από τους εμπλεκόμενους. Αντιμέτωποι με ένα τιτάνιο έργο, οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διαπιστώνουν στα ελληνικά υπουργεία, μια έλλειψη από ικανά στελέχη που να έχουν την διάθεση να μεταβάλουν τα κακώς κείμενα, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Προτεραιότητα πλέον για την Task Force, είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Αυτό, που αμέσως εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια, που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας, αναφέρει η Den Morgen. Ειδικοί από τις αντίστοιχες ολλανδικές και γερμανικές φορολογικές υπηρεσίες καλούνται να παράσχουν συμβουλές στους Έλληνες συναδέλφους, τους προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν ένα σύστημα δίκαιων και αποτελεσματικών ελέγχων.

Παρά το γεγονός, ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή μορφή, ο κ. Ράϊχεμπαχ είναι αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, που χρειάζεται η Αθήνα για να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα. Μέσα σε ένα χρόνο εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει η Βελγική εφημερίδα.

24h NewsRoom