Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Εν αναμονή στοιχείων για ελληνικές συναλλαγές σε ξένες τράπεζες.

ΥΠΟΙΚ: Εν αναμονή στοιχείων για ελληνικές συναλλαγές σε ξένες τράπεζες.

Στοιχεία για την κίνηση κεφαλαίων Ελλήνων προς το εξωτερικό περιμένει η κυβέρνηση από τις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη σχετικά με την φορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία.

Όπως ενημέρωσε την Βουλή ο κ. Οικονόμου, στις 14 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε το ΦΕΚ το οποίο επικυρώνει την απόφαση που έχει πάρει το υπουργείο Οικονομικών να μπορεί να ανοίγει λογαριασμούς για εμβάσματα. Λίγες ημέρες αργότερα, με επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το υπουργείο ζήτησε να συνδράμουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για εμβάσματα εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην Ελβετία, είτε είναι σε ευρώ είτε σε άλλο νόμισμα. Το χρονικό περιθώριο που τέθηκε στις τράπεζες:

- Για το 2009 είναι η 30η Σεπτεμβρίου

- Για το 2010 η 30η Οκτωβρίου και

- Για τα φετινά κεφάλαια μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2012

«Αυτά όλα γίνονται για την αντιμετώπιση εισοδημάτων είτε από νόμιμες δραστηριότητες είτε από φοροδιαφυγή σε μια εποχή που αναπτύσσονται και άλλες πολύ σημαντικές δράσεις», είπε ο κ. Οικονόμου προς τον κ. Κουβέλη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αβελτηρία στην ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να φορολογηθούν τα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Ο κ. Οικονόμου απηύθυνε ταυτόχρονα σύσταση σε «όποιον αισθάνεται ότι έχει κάποιο κενό, παράλειψη, ή ανησυχία στη σχέση του με τις φορολογικές αρχές» να φροντίσει το ταχύτερο δυνατό να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του και να ζητήσει τις δέουσες πληροφορίες για τις υποχρεώσεις του το ταχύτερο δυνατό για να απαλλάξει και τις αρχές από τους αναπόφευκτους ελέγχους και τον εαυτό του από τις βαριές ποινές.

«Έχετε αργήσει ως κυβέρνηση. Τι έγινε με τις καταθέσεις στο Λιχτενστάιν για τις οποίες σας μιλώ ενάμιση χρόνο; Δεν έχετε κάνει καμία ενέργεια. Δεν είναι απάντηση η συνομολογία σας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις. Δεν δικαιούται η κυβέρνηση να μην προχωρεί σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού δέχεται επιδρομή. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κουβέλης και ζήτησε από την κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η ανισότητα των μέτρων και η αδικία τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και αποθαρρύνει τους πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν άλλο να αντέξουν.

Οι συμφωνίες με την Ελβετία

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός, είπε πως σε σχέση με την Γερμανία και την Αγγλία, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνίες με την Ελβετία την 10η και την 26η Αυγούστου, η χώρα μας καθυστέρησε μεν αλλά ζήτησε από τον κ. Κουβέλη να κατανοήσει πως βιώνει και αντιμετωπίζει διαφορετικές συνθήκες. «Δεν θα χρειαστεί πάντως τόσο χρόνος που χρειάστηκαν αυτές οι χώρες», είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι συμφωνίες των δύο αυτών χωρών θα αξιοποιηθούν ως πλαίσιο για την συμφωνία που θα συνάψουμε κι εμείς.

Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι οι συμφωνίες περιέχουν:

- Πρώτον: Μια εξομάλυνση του μέχρι τούδε συμβάντος, δηλαδή της μη φορολόγησης εισοδημάτων και κερδών. Θα υπάρξει μια εφάπαξ φορολόγηση από 20% έως 34%, ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος κι έτσι θα κλείσει το θέμα των παλαιών μη φορολογημένων καταθέσεων και κερδών.

- Δεύτερον: Το τι θα συμβαίνει από δω και πέρα. Θα γίνεται παρακράτηση φόρου στην πηγή και στο εισόδημα και στα κέρδη, με συντελεστή αυτόν που υπάρχει στη χώρα κατοικίας του καταθέτη (δηλαδή αν είναι Έλληνας στην Ελλάδα). Σε σχέση με το συμφωνημένο πλαίσιο ΕΕ-Ελβετίας του 2005 υπάρχει και η δέσμευση για διευρυμένη διοικητική συνδρομή.

«Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η δική μας διαπραγμάτευση, η οποία είναι σε προχωρημένο στάδιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αλλά ξεκαθάρισε πως όποια και να είναι η έκταση των εκεί καταθέσεων δεν θα είναι πανάκεια για να χαλαρώσουν οι προσπάθειες ώστε να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα. «Θα είναι μια πολύ σοβαρή συνδρομή στα δημόσια έσοδα -τα οποία Ιούλιο και Αύγουστο ήταν αυξημένα σε σχέση με πέρσι. Την επιδιώκουμε και θα την έχουμε. Αλλά δεν θα είναι πανάκεια» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.


Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο