Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Στα 18,086 δισ. ευρώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

Στα 18,086 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το οκτάμηνο Ιανουάριου - Αυγούστου 2011, έναντι του νέου στόχου 18,974 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγική, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχονταν σε 14,813 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι αυξημένα έναντι του νέου στόχου κατά 125 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 763 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται οτι οι μηνιαίοι στόχοι για το έλλειμμα, τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού έχουν αναθεωρηθεί με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μέτρα ( εισφορά αλληλεγγύης, μείωση αφορολόγητου κ.α.), που αναμένεται να αποδώσουν τους επόμενους μήνες προκειμένου να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων του πρώτου οκταμήνου και να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2011.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα εφέτος πρέπει να διαμορφωθεί στα 19,808 δισ. ευρώ με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Ειδικότερα, το οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30,694 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 5,3% από 6,4% στο επτάμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η υστέρηση των εσόδων, σε επίπεδο οκταμήνου, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος, λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι αυξημένα κατά 43,4% ή κατά 568 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:

-στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,067 δισ. ευρώ

-στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1, 7 01 δισ. ευρώ,

-στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 322 εκατ. ευρώ και

-στα νοσοκομεία κατά 853 εκατ. ευρώ (649 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 204 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1, 452 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία στον ΟΓΑ κατά 452 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1,078 δισ. ευρώ, στον ΟΑΕΔ κατά 322 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 649 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρουσιάζουν μείωση κατά 30,3 ή 1,416 δισ.ευρώ.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Σεπτεμβρίου 22, 2011 5:57 μ.μ. | Reply
Μία τρύπα στο νερό κάνουν οι μαλάκες και καταστρέφουν την οικονομία της χώρας. Πρέπει να τους σταματήσουμε τώρα!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο