Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Νέα πρόταση για την ένταξη των ξενοδοχείων 5 αστέρων στον Αναπτυξιακό

Υπέρ της ένταξης των επενδύσεων για νέα ξενοδοχεία πολυτελείας (5 αστέρων) σε όλη τη χώρα, πλην της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό φέρεται να διεμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας σε συνάντηση, που είχε με την «Επιτροπή Αγώνα» της Νότιας Ρόδου, που πρωτοστατεί στην ένταξη των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην περιοχή της στον Αναπτυξιακό Νόμο...

 Υπέρ της ένταξης των επενδύσεων για νέα ξενοδοχεία πολυτελείας (5 αστέρων) σε όλη τη χώρα, πλην της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στον Αναπτυξιακό Νόμο, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό φέρεται να διεμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Φώλιας σε συνάντηση, που είχε με την «Επιτροπή Αγώνα» της Νότιας Ρόδου, που πρωτοστατεί στην ένταξη των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην περιοχή της στον Αναπτυξιακό Νόμο.


Γι αυτό το σκοπό, εκπρόσωποι της Επιτροπής, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ν. Ρόδου κ. Μανώλη Σαββή, βρέθηκε από τη Δευτέρα στην Αθήνα και συναντήθηκε, εκτός από τον κ. Φώλια, με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Οικονομίας-Οικονομικών κ. Νικολακόπουλο, ενώ επιδίωξε συνάντηση και με την νέα υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία, όμως, λόγω υποχρεώσεων της υπουργού, δεν πραγματοποιήθηκε.


Κατά τις πληροφορίες και ο κ. Νικολακόπουλος φέρεται να τόνισε στους Ροδίτες ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας νέων, αναβαθμισμένων, τουριστικών υποδομών, αλλά πιο ξεκάθαρος για τις κυβερνητικές προθέσεις στο ζήτημα αυτό ήταν, όπως αναφέρθηκε, ο κ. Φώλιας.


Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που θα ξεκαθαρίζει τις περιοχές, στις οποίες οι ξενοδοχειακές επενδύσεις θα εντάσσονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, θα προωθηθεί προς έκδοση μετά την επιστροφή της κυρίας Πετραλιά από τη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπου η Ελλάδα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τις πληροφορίες, πάντως, η κυρία Πετραλιά συζήτησε αυτό το θέμα ήδη με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, χωρίς να γίνουν γνωστές οι δικές της θέσεις.


Η κυρία Πετραλιά, διαπιστώνοντας ότι στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης απουσιάζει ένα θεσμοθετημένο Γραφείο υποδοχής των επενδυτών, προωθεί άμεσα τη σύστασή του, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ενημέρωση και υποστήριξη στην υλοποίηση των σχεδίων τους σε όλον τον γραφειοκρατικό μηχανισμό.
Μέχρι τώρα, εκτός από τη Νότια Ρόδο, επισήμως τουλάχιστον, την ένταξη των επενδύσεων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών στον Αναπτυξιακό Νόμο, έχουν ζητήσει φορείς της Νότιας Κρήτης και της Ζακύνθου (από τις αναπτυγμένες περιοχές, καθώς στις υπό ανάπτυξη πάντα ίσχυαν τέτοια κίνητρα).
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι αντιπροσωπευτικοί φορείς του τουρισμού (ΞΕΕ, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ) έχουν ταχθεί κατά των επιδοτήσεων για νέα ξενοδοχεία στις αναπτυγμένες περιοχές της χώρας, πριν ολοκληρωθεί το χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που θα δείξει αν και πού προκύπτουν ανάγκες για νέα ξενοδοχεία και σε ποιες κατηγορίες.

«Συμψηφισμό» με τις πολεοδομικές εκκρεμότητες;

Θεωρητικά τουλάχιστον, πάντως, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο μιας «σολομώντιας» λύσης σε αυτό το θέμα, εντάσσοντας τις νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία πολυτελείας όπου θέλει (άλλωστε, ο σημερινός Αναπτυξιακός Νόμος έχει μικρό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής) και «ανταποδοτικά» να ρυθμίσει τις χρονίζουσες πολεοδομικές παρανομίες στα ξενοδοχεία. Μόλις πρόσφατα, ο ΣΕΤΕ υπολόγισε ότι 5.000 ξενοδοχεία (σε σύνολο περίπου 8.500 σε όλη τη χώρα) έχει πολεοδομικές υπερβάσεις.
Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ εξετάζει την τακτοποίηση αυτού του θέματος, τόσο με τη ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης των γηρασμένων ξενοδοχειακών κτιρίων όσο και με την αύξηση του συντελεστή δόμησης στους κοινόχρηστους χώρους, καλύπτοντας έτσι εγκαταστάσεις (συνεδριακές κ.ά.), που δημιουργήθηκαν καθ υπέρβαση του ισχύοντος συντελεστή. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο τα νομίμως ανεγερθέντα ξενοδοχεία (πιθανότατα έναντι καταβολής προστίμου, που θα δώσει έσοδα και στα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία...) και όχι όσα κατασκευάσθηκαν παράνομα σε δασικές περιοχές, ρέματα και αιγιαλούς, τα οποία θα πρέπει να γκρεμισθούν - για να έχει νόημα και η νομιμοποίηση των υπολοίπων....

 Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο