Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τρόικα στην τηλεδιάσκεψη: Κόψτε δαπάνες 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Τρόικα στην τηλεδιάσκεψη: Κόψτε δαπάνες 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η τρόικα ζητά να καλυφθεί απόκλιση 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος καθώς αμφισβητεί το ύψος των εσόδων που έχει υπολογιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το τέλος ακινήτων, τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κ.λπ., αλλά και πρόσθετα μέτρα απόδοσης τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για το 2012.

Μέτρα «φωτιά» έπεσαν χθες το βράδυ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, με τους δανειστές μας να ζητούν περικοπές δαπανών 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για να επιτευχθεί ο στόχος για το έλλειμμα.

Μάλιστα το ποσό αυτό θα πρέπει να εξοικονομηθεί μέσω μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων (είναι ισχυρό το σενάριο για «ψαλίδισμα» 20% πριν την εφαρμογή του μισθολογίου) και στις συντάξεις, καθώς επίσης και από απολύσεις-εφεδρεία στο Δημόσιο.

Τα κρίσιμα αυτά ζητήματα συζητήθηκαν χθες στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε δυόμισι ώρες αργότερα και θα επαναληφθεί σήμερα την ίδια ακριβώς ώρα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρώθηκε, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και είναι πιθανόν αυτή να «κλειδώσει» εντός της ημέρας.

Τα δύο βασικά σημεία που εξετάστηκαν ήταν αφενός τα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 17,1 δισ. ευρώ το 2011 και αφετέρου οι πρόσθετες παρεμβάσεις οι οποίες θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2012. Για τους υπολογισμούς προσμετρήθηκε και η ύφεση, που φέτος θα ανέλθει στο 5,5%, όπως εκτίμησε χθες ο κ. Βενιζέλος.

Η τρόικα ζητά να καλυφθεί απόκλιση 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος καθώς αμφισβητεί το ύψος των εσόδων που έχει υπολογιστεί ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το τέλος ακινήτων, τη ρύθμιση των αυθαιρέτων κ.λπ., αλλά και πρόσθετα μέτρα απόδοσης τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για το 2012.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες αργά το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «οι δανειστές μας αποκλείεται να δεχθούν μέτρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

Πρόσθεσε ότι η τρόικα σύστησε να μη ληφθεί κανένα νέο φοροεισπρακτικό μέτρο. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί από φέτος το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, καθώς υπάρχει σχετική αναφορά στο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.

Σημείωσε δε ότι επιμένουν στην περιστολή της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο, γεγονός που προδικάζει δραστικές περικοπές στους μισθούς αλλά και μαζική εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας.

Για τους μισθούς, όπως έγραψε χθες το «Εθνος», είναι εξαιρετικά πιθανόν να πάμε σε μία οριζόντια περικοπή της τάξης του 20% και μετά να τεθεί σε ισχύ το ενιαίο μισθολόγιο.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Σήμερα το πρωί τα τεχνικά κλιμάκια μαζί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα επεξεργαστούν τα ανοιχτά ζητήματα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα επαφή του κ. Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο