Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σήμερα θα εξιδεικευτούν τα οποια νέα μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση . - Διαβάστε απόσπασμα από τις δηλώσεις του Υπ.Οικονομικών μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Απόσπασμα από τις δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, ενημερώθηκε από εμένα για όλα όσα διημείφθησαν στην τριήμερη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στην Πολωνία. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία είχαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους μου και με διεθνείς τεχνικούς παράγοντες που μετείχαν στην Σύνοδο του Eurogroup. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και αυτό που επέβαλε την σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είναι πώς έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στην διεθνή οικονομία, μια ρευστή και νευρική κατάσταση η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στα κερδοσκοπικά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, σ’ αυτούς που σπεκουλάρουν σε βάρος του ευρώ αλλά και άλλων νομισμάτων, να οργανώνουν συνεχώς επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ, κάτι που μας αφορά, μας αφορά άμεσα ως χώρα, αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη.

...........
...........

Εάν θέλουμε  να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία, εάν θέλουμε να είμαστε πάντα μέσα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, εάν θέλουμε η χώρα να πάψει να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, γιατί κανείς Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να ανέχεται την ταπείνωση της χώρας, πρέπει να πάρουμε τρεις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις, τρεις αποφάσεις που συγκροτούν την εθνική στρατηγική:

-        Πρώτον, πρέπει να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012.

-        Δεύτερον, πρέπει να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή ισοσκελισμένη ετήσια δημοσιονομική διαχείριση, ώστε να μην παράγουμε χρέος την ώρα που έχουμε ένα κολοσσιαίο χρέος και να μην ζητούμε βοήθεια από τους εταίρους μας, όχι μόνο για το παλιό χρέος, αλλά και για το χρέος που παράγουμε κάθε χρόνο από μια ελλειμματική διαχείριση. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα θωρακίσει τη χώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη, απέναντι σε οποιονδήποτε εκβιασμό.

-        Τρίτον, πρέπει να προωθήσουμε και προωθούμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική. Που θα σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό το 10% έλλειμμα, επειδή η χώρα ζει με δανεικά και αγοράζει εισαγόμενα.

Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά. Η Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ αύριο στην τηλεδιάσκεψη που θα έχω με τους εκπροσώπους της Τρόικα, δηλαδή με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας τους δημοσιονομικούς για το 2011, να διαμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουμε κάνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τα ανακοινώσαμε αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Σεπτεμβρίου. (ανακοίνωσεις 1,2,3,4)

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Όλες αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο και ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011-2015.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ισχύων νόμος του κράτους. Βεβαίως, αυτές οι πολιτικές πρέπει με τον προϋπολογισμό του 2012 και το νόμο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό να εξειδικευθούν.  Υπάρχουν δε και μέτρα ψηφισμένα και ισχύοντα στο μεσοπρόθεσμο, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί, για να έχουμε το αποτέλεσμα που περιέγραψα  προηγουμένως. Να φύγει η χώρα από αυτή τη θέση της αδυναμίας, να πάψει να είναι δεκτική εκβιασμών και ταπεινώσεων.

Νομίζω ότι η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, αλλά και η ανάγκη προστασίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, όλων αυτών που πέτυχαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τον ιδρώτα τους τα 60 τελευταία χρόνια, όχι τα 37 της μεταπολίτευσης,  είναι τα κριτήρια που επιβάλουν να κινηθούμε έτσι και να κινηθούμε.

Μετά την αυριανή συζήτηση με την Τρόικα, θα ξανασυνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, θα εξειδικευθούν όλες οι αποφάσεις οι οποίες όμως κινούνται μέσα σ’ αυτό το ασφαλές και καθαρό πλαίσιο το οποίο σας ανακοινώνω τώρα και το οποίο συνιστά και την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. -
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο