Πλούσια ευρήματα φορολογικών ελέγχων σε 400 δικηγόρους.

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Σεπτέμβριος 2011
Taxheaven.gr

Λογαριασμούς ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών που λένε ότι φέρνουν ναυτιλιακό συνάλλαγμα, χωρίς ωστόσο ο εφοπλισμός να είναι η κύρια δραστηριότητά τους, αλλά και ιδιοκτητών σκαφών, ανοίγουν οι εφορίες. Ηδη από το άνοιγμα των λογαριασμών 400 δικηγόρων, έχουν προκύψει σημαντικές διαφορές μεταξύ τού δηλωθέντος εισοδήματος και εκείνου που τεκμαίρεται από τις καταθέσεις, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίζουν ότι μόνο από αυτή την ομάδα των δικηγόρων θα μπορούσαν να εισπραχθούν 200-300 εκατ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να απαλλαγούν όσοι πληρώσουν τους φόρους που δεν είχαν καταβάλει από την κατηγορία του ξεπλύματος, καθώς και από προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή για να «συμπληρώσει» τυχόν κενά από διαρροές εσόδων του 2011, σε ένα είδος περαίωσης, για όσους αποκαλυφθούν με «υπέρβαρους» τραπεζικούς λογαριασμούς σε σχέση με τα εισοδήματά τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πολιτική για την υλοποίηση της διάταξης με την οποία θα νομιμοποιείται η χρήση σκαφών αναψυχής για προσωπικούς και όχι για εταιρικούς λόγους. Από τη συνολική καταγραφή σε όλες τις μαρίνες της χώρας έχει προκύψει ένας αριθμός 7.500 σκαφών, που εμφανίζονται ως επαγγελματικά. Από αυτά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι περί τα 5.000 ανήκουν στην ειδική κατηγορία «σκάφη προσωπικής αναψυχής». Υπηρεσιακοί παράγοντες πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα με την οποία θα εφαρμοστεί η σχετική διαδικασία και παραπέμπουν σε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Πού καταλήγουν αυτές; Μεταξύ άλλων και στις τοπικές εφορίες, ορισμένες από τις οποίες, όπως η εφορία Πλοίων Πειραιά, η οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς, έχει αυξήσει εφέτος τα έσοδά της κατά 25%.

Οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι ορισμένες εφορίες, ιδιαίτερα στα πλουσιότερα βόρεια προάστια, θα είναι σε θέση να σχηματίσουν μία πιο πλήρη εικόνα των φορολογουμένων τους και των εισοδημάτων τους. «Υπάρχουν μετά το 2002-2003 φορολογούμενοι που μετατράπηκαν από τη μία μέρα στην άλλη σε εφοπλιστές, οι οποίοι κάνουν υποτίθεται εισαγωγή εφοπλιστικού συναλλάγματος από ένα πλοίο, χάρη στο οποίο δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα, ενώ έχουν υπεράκτια εταιρεία ακινήτων και σκάφος 35 μέτρων». Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για τη δήλωση υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων έχει εκπνεύσει από τον Δεκέμβριο του 2010, σε πολύ λίγες εφορίες έχει προχωρήσει η αναζήτηση και πολύ περισσότερο η φορολόγηση των πραγματικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων. Ο κανόνας αυτός ισχύει μάλιστα ιδιαίτερα στις εφορίες με το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένων τέτοιων εταιρειών (Κηφισιά, Γλυφάδα) έπειτα από σχετικές διασταυρώσεις. Οι εφορίες αποδίδουν την καθυστέρηση στην έλλειψη υποδομής. Σύμφωνα με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρη, κάθε ΔΟΥ πρέπει να κλείνει 55 υποθέσεις που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις καθημερινά.

Πηγή Καθημερινή