Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλούσια ευρήματα φορολογικών ελέγχων σε 400 δικηγόρους.

Λογαριασμούς ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών που λένε ότι φέρνουν ναυτιλιακό συνάλλαγμα, χωρίς ωστόσο ο εφοπλισμός να είναι η κύρια δραστηριότητά τους, αλλά και ιδιοκτητών σκαφών, ανοίγουν οι εφορίες. Ηδη από το άνοιγμα των λογαριασμών 400 δικηγόρων, έχουν προκύψει σημαντικές διαφορές μεταξύ τού δηλωθέντος εισοδήματος και εκείνου που τεκμαίρεται από τις καταθέσεις, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίζουν ότι μόνο από αυτή την ομάδα των δικηγόρων θα μπορούσαν να εισπραχθούν 200-300 εκατ. ευρώ. Οι εισηγήσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να απαλλαγούν όσοι πληρώσουν τους φόρους που δεν είχαν καταβάλει από την κατηγορία του ξεπλύματος, καθώς και από προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή για να «συμπληρώσει» τυχόν κενά από διαρροές εσόδων του 2011, σε ένα είδος περαίωσης, για όσους αποκαλυφθούν με «υπέρβαρους» τραπεζικούς λογαριασμούς σε σχέση με τα εισοδήματά τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πολιτική για την υλοποίηση της διάταξης με την οποία θα νομιμοποιείται η χρήση σκαφών αναψυχής για προσωπικούς και όχι για εταιρικούς λόγους. Από τη συνολική καταγραφή σε όλες τις μαρίνες της χώρας έχει προκύψει ένας αριθμός 7.500 σκαφών, που εμφανίζονται ως επαγγελματικά. Από αυτά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι περί τα 5.000 ανήκουν στην ειδική κατηγορία «σκάφη προσωπικής αναψυχής». Υπηρεσιακοί παράγοντες πάντως εκφράζουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα με την οποία θα εφαρμοστεί η σχετική διαδικασία και παραπέμπουν σε πιο αποτελεσματικές διαδικασίες. Πού καταλήγουν αυτές; Μεταξύ άλλων και στις τοπικές εφορίες, ορισμένες από τις οποίες, όπως η εφορία Πλοίων Πειραιά, η οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς, έχει αυξήσει εφέτος τα έσοδά της κατά 25%.

Οι ίδιοι παράγοντες υπογραμμίζουν ότι ορισμένες εφορίες, ιδιαίτερα στα πλουσιότερα βόρεια προάστια, θα είναι σε θέση να σχηματίσουν μία πιο πλήρη εικόνα των φορολογουμένων τους και των εισοδημάτων τους. «Υπάρχουν μετά το 2002-2003 φορολογούμενοι που μετατράπηκαν από τη μία μέρα στην άλλη σε εφοπλιστές, οι οποίοι κάνουν υποτίθεται εισαγωγή εφοπλιστικού συναλλάγματος από ένα πλοίο, χάρη στο οποίο δεν πληρώνουν σχεδόν τίποτα, ενώ έχουν υπεράκτια εταιρεία ακινήτων και σκάφος 35 μέτρων». Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι η προθεσμία για τη δήλωση υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων έχει εκπνεύσει από τον Δεκέμβριο του 2010, σε πολύ λίγες εφορίες έχει προχωρήσει η αναζήτηση και πολύ περισσότερο η φορολόγηση των πραγματικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων. Ο κανόνας αυτός ισχύει μάλιστα ιδιαίτερα στις εφορίες με το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένων τέτοιων εταιρειών (Κηφισιά, Γλυφάδα) έπειτα από σχετικές διασταυρώσεις. Οι εφορίες αποδίδουν την καθυστέρηση στην έλλειψη υποδομής. Σύμφωνα με εντολή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, κ. Γ. Καπελέρη, κάθε ΔΟΥ πρέπει να κλείνει 55 υποθέσεις που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις καθημερινά.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο