Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία - Διαβάστε αναλυτικά τι γράφουν όλα τα ειδησιογραφικά site και οι εφημερίδες για την εξέλιξη του Eurogroup και τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα.

Ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομία  - Διαβάστε αναλυτικά τι γράφουν όλα τα ειδησιογραφικά site και οι εφημερίδες για την εξέλιξη του Eurogroup και τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα.


Newsit.gr

- Διαβάστε ποια επιπλέον μέτρα - σοκ ζητά η τροίκα.

- Απαιτούν την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων για την έκτη δόση
- Όλο το παρασκήνιο της ακύρωσης της επίσκεψης Παπανδρέου στις ΗΠΑ
- Βαρύ το κλίμα στην κυβέρνηση - φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται κρίσιμη κυβερνητική σύσκεψη εν μέσω δραματικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, μετά την ακύρωση της επίσκεψης Παπανδρέου στις ΗΠΑ και την νέα αβεβαιότητα πάνω από το μέλλον της οικονομίας.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, συμμετέχουν οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ηλίας Μόσιαλος.

Στη σύσκεψη αναλύονται οι εξελίξεις μετά το Eurogroup της Παρασκευής, στο οποίο διαπιστώθηκε η τεράστια απομόνωση της Ελλάδας από τους δανειστές της και η έντονη δυσαρέσκεια και δυσπιστία που υπάρχει για τη χώρα μας.

Πριν από την έναρξη της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην οποία ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συζήτησαν διεξοδικά τα όσα διημείφθησαν στις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του Εκοφίν καθώς και τα αιτήματα που θέτουν οι ευρωπαίοι εταίροι.

Επί τάπητος αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες να τεθούν νέα μέτρα ώστε να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, την στιγμή που ακόμη και η Γερμανία αμφισβητεί πως το χαράτσι στα ακίνητα θα καλύψει την “μαύρη τρύπα” του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Πρώτου Θέματος” η τρόικα ζητά απολύσεις 100.000 υπαλλήλων, ώστε το δημόσιο να εξοικονομήσει το ποσό των 2,5 δισ. τον χρόνο.

Επίσης η τρόικα απαιτεί:

- 50.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία σε πρώτη φάση
- Μείωση ως και 30% των συνταξιούχων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και “ευγενή Ταμεία”
- Αύξηση φόρων σε ποτά και τσιγάρα
- Εξομοίωση φόρων πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης
- Μείωση του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
- Άμεση αναστολή της λειτουργίας των 150 φορέων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και επιπλέον 60 τους οποίους η τρόικα έχει ανακοινώσει στην κυβέρνηση.
- Αύξηση προστίμων για τα αυθαίρετα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η δυσαρέσκεια ακόμη και εντός κυβέρνησης με το νέο χαράτσι ειδικά να έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να είναι θολό το τι θα πράξουν οι βουλευτές όταν κληθούν να αποφασίσουν επί των νέων νομοσχεδίων.

Το ζητουμενο της συναίνεσης με την αντιπολίτευση ανακινείται εκ νέου μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που "βλέπουν" αναγκαία την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει όλα αυτά τα σενάρια.


 

Zougla.gr

Η ώρα της μεγάλης σφαγής στο Δημόσιο

Μέχρι και 30% συρρίκνωση του δημοσίου τομέα απαιτούν οι δανειστές μας από την ελληνική κυβέρνηση, αλλιώς η τρόικα δεν πρόκειται να καταβάλλει την έκτη δόση, όπως με δραματικό τρόπο διεμήνυσαν μέσω του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου, στο Eurogroup.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα, καθώς έγινε αντιληπτό ότι η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή.

Στις 16:45, με αρκετή καθυστέρηση, μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου του Α. Σαμαρά, ξεκίνησε η έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνομιλία του Ε. Βενιζέλου με τον κ. Προβόπουλο και στη συνέχεια συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη ανησυχία και πανικό έχει προκαλέσει στα κυβερνητικά επιτελεία, το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων γνωρίζουν άριστα ότι στο τρέχον τρίμηνο η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με εξωτερικές εκκρεμότητες, δηλαδή δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει μεγάλα ποσά σε αποπληρωμή χρεολυσίων και δανείων ούτε στην πληρωμή ληξιπροθέσμων ομολόγων. Αυτό σημαίνει πως οποιοδήποτε πρόβλημα και να εμφανιστεί ως προς τη ρευστότητα του ελληνικού κράτους, θα αφορά εσωτερικές εκκρεμότητες της χώρας και άρα δεν θα επηρεάσει δραματικά την Ευρωζώνη. Θεωρούν λοιπόν ότι είναι η προσφορότερη περίοδος για την άσκηση αφόρητων πιέσεων.

Το Σάββατο, πηγές από το Μαξίμου ανέφεραν στη zougla.gr πως η κατάσταση είναι άκρως δραματική και πως η άμεση προτεραιότητα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι να διασφαλίσει το κλείδωμα της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου. Με δεδομένη τη ρευστή κατάσταση που επικρατεί στη Γερμανία και τον πολιτικό πανικό που έχει καταλάβει την ηγεσία της καγκελαρίας αλλά και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ο στόχος αυτός του Έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι ανέφικτος. Αρνητική στάση διατηρούν επίσης χώρες όπως η Αυστρία, η οποία προβάλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στα πλαίσιo αυτό, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών αντιλήφθησαν πως δεν υφίσταται κανένα χρονικό περιθώριο προς εκμετάλλευση. Η διαπίστωση αυτή αναγκάζει τον πρωθυπουργό να προβεί σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και τα επιχειρήματα των δανειστών.

Πολλοί υπουργοί, οι οποίοι έχουν κληθεί στην Kυβερνητική Επιτροπή, αντιμετωπίζουν ήδη με απόγνωση την προοπτική να κληθούν να συναποφασίσουν τη δραματική μείωση του δημόσιου τομέα, γνωρίζοντας ότι αυτό το μέτρο αφορά πολλές χιλιάδες ανθρώπων με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία αλλά και την ίδια τη δομή του κοινωνικού ιστού.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, ο πρωθυπουργός υποχρεώνεται να διαχειριστεί μία μείζονα κρίση χωρίς να διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό κεφάλαιο για να την υπερβεί.

Τι απαιτούν οι δανειστές

Οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα οι δανειστές πιέζουν για την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι.

Στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο νέας αύξησης των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

Η τρόικα πιέζει για άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

Επίσης απαιτεί περικοπές προνοιακών επιδομάτων και πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015, ένα μέτρο που θα πλήξει τους δικαιούχους του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σόιμπλε: δεν δίνουμε χρήματα χωρίς θετική έκθεση της τρόικα

Συγκεκριμένους αριθμούς που να αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο κ. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild am Sonntag. Κάνει μάλιστα συγκεκριμένες αναφορές στο νέο φόρο ακινήτων, κρατώντας όμως επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Mήνυμα στήριξης από τον Μπαν Κι-Μουν

Μήνυμα στήριξης στον Ελληνικό λαό έστειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μετά τη γνωστοποίηση της ματαίωσης της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα μόνιμο αντιπρόσωπο στο διεθνή οργανισμό, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, για να εκφράσει το ενδιαφέρον και τη συμπαράστασή του στην Ελλάδα, ζητώντας του να μεταφέρει τις ευχές του στον κ. Παπανδρέου για να ξεπεραστούν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα.

Με τον Μπαν Κι-μουν θα συναντηθεί στις 7:30 ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με τον οποίο θα συζητήσει το Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

 

Τα Νέα
Τώρα τα μέτρα, τον Οκτώβριο τα λεφτά.

Το Eurogroup αντιστάθηκε στις πιέσεις του αμερικανού υπουργού Οικονομικών για ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης

Στις αποφάσεις της τρόικας - η οποία αρχίζει τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο - βασίζεται η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Η σχετική απόφαση, όπως είπε από το Eurogroup στην Πολωνία ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται να ληφθεί «τον Οκτώβριο».
 

«Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε τα πάντα για την προστασία της χώρας», δήλωσε μετά την πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Αλλη λύση δεν υπάρχει, εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να παίζουν με τη φωτιά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι οι Ελληνες ότι αν δεν γίνουν όλα αυτά τώρα, αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης».
Στο Eurogroup δεν ελήφθη κάποια σημαντική απόφαση η οποία θα αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιστάθηκαν και στις πιέσεις του αμερικανού ομολόγου τους Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος σε δραματικό τόνο ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του EFSF. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στις προτάσεις Γκάιτνερ εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Αυστρίας. Συμφωνία υπήρξε μεταξύ των Ευρωπαίων μόνο για κάποιες λεπτομέρειες στη λειτουργία του ενισχυμένου ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (EFSF), συγκεκριμένα πώς θα τιμολογούνται τα δάνεια που θα χορηγεί στο μέλλον, όπως είπε ο κ. Γιούνκερ.
 

Οι ειδήσεις για την Ελλάδα δεν ήταν θετικές, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις δεν υπήρξε άμεση άρση του αδιεξόδου στο ζήτημα των εγγυήσεων που απαιτεί η Φινλανδία - ενδεχομένως και άλλες χώρες - για να μετέχουν στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.


Εισήγηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λύση που φάνηκε να προκρίνεται είναι αυτή που είχε εισηγηθεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλαδή να δίνονται ως εγγυήσεις μετοχές τραπεζών που θα υπαχθούν για στήριξη στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Μάλιστα, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες ο κ. Βενιζέλος άνοιξε τον δρόμο για μια τέτοια λύση.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Eurogroup αφού έπλεξε το εγκώμιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για τις επιδόσεις τους στην εφαρμογή του προγράμματός τους, ξεχώρισε την Ελλάδα και εξήγησε πως οι υπουργοί των 17 «καλωσορίζουν» τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2011 και του 2012.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, τότε η εκταμίευση της 6ης δόσης θα μπορούσε να λάβει χώρα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Ειδικά ο κ. Τρισέ τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας η πλήρης υλοποίηση όλων των στόχων του προγράμματος - δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Ρεν, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνει η κυβέρνηση ή και το Κοινοβούλιο στην Ελλάδα και της εφαρμογής αυτών των αποφάσεων στην πράξη.
Οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Τρισέ επανέλαβαν για πολλοστή φορά την έκκλησή τους προς τις χώρες μέλη για επικύρωση και εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου σε όλες τις παραμέτρους (η διεύρυνση του EFSF και το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα). Σημείωσαν πως μέχρι τώρα μόνο πέντε χώρες το έχουν πράξει, ενώ η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Πάντως αν ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις ή, για την ακρίβεια, η έλλειψη αποφάσεων εκ μέρους του Eurogroup, είναι προφανές - όπως έσπευσαν να επισημάνουν κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες - ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ δεν κατάφερε να πείσει τους Ευρωπαίους να προβούν σε κάποια ουσιαστική κίνηση για την ενίσχυση της ηρεμίας και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.


 

Εφημερίδα Ημερησία.

Ανατροπές σε πετρέλαιο, αντικειμενικές, επικουρικές, αφορολόγητο για την 6η δόση.

Σύμφωνα με πληροφορίες,το πακέτο που θα κλειδώσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ξεκινά αύριο με την τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει ακόμα και επίσπευση μέτρων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Υπό την πίεση της τρόικας, και σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μειώνονται επικίνδυνα, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει δραστικές περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις στη φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες,το πακέτο που θα κλειδώσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ξεκινά αύριο με την τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει ακόμα και επίσπευση μέτρων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να αρχίσει από τον φετινό Οκτώβριο η εφαρμογή της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και να υπάρξουν αναπροσαρμογές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη, στα αλκοολούχα ποτά και τα τσιγάρα καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Επίσης προωθούνται περικοπές στις φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε συνδυασμό με αλλαγές στα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος και μεγάλες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές. Στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους, ακόμα και για πλήρη κατάργησή του για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.


1 Πετρέλαιο θέρμανσης
Επίσπευση της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον φετινό Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη. Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι της τάξης των 700 ευρώ. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.


2 Λουκέτα & απολύσεις
Νέες περικοπές, ύψους 5 δισ. ευρώ στα κονδύλια, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία των περίπου 550.000 υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων 400 εκατ. ευρώ από το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους υπαλλήλους στο 60% από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης προωθούνται μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο ακόμα και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και «λουκέτα» σε εκατοντάδες φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Βαθιά θα μπει το μαχαίρι και στις κοινωνικές δαπάνες, με περικοπές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και σε άλλες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Στην... πρέσα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.


3 Στα ύψη οι αντικειμενικές
Εκρηξη σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς για να καλυφθεί η απόκλιση, θα πρέπει οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά μέσον όρο 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 200%. Το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, που θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 5.000.000 ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα είναι μεγάλη, το ποσό του τέλους θα διπλασιαστεί.


4 Μαχαίρι στις επικουρικές
Ερχεται νέος γύρος μείωσης από 25% μέχρι και 75% στις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το ύψος τους, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αν και για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τα όρια ηλικίας. Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προβλέπει μειώσεις στις αναπηρικές και τις συντάξεις του ΟΓΑ με την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση και το ύψος τους.


Σενάρια για το αφορολόγητο
Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές και «ψαλίδισμα» ή κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών προωθεί το οικονομικό επιτελείο.
Τα σενάρια προβλέπουν ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Νέα κλίμακα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση νέας κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου για τα μεσαία εισοδήματα.
Ταυτόχρονα θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν πλήρως οι αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα και άλλα για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο εισοδηματικός πήχης για το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών τοποθετείται στα 18.000 με 20.000 ευρώ, ενώ από τα 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση δαπανών.
Θα «ψαλιδιστούν» και οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.ά.) και τις επιχειρήσεις.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θα εξαιρεθούν δαπάνες όπως για τα σούπερ μάρκετ και θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ειδικές κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο βασικός στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος στις επιστροφές φόρου από τις οποίες το Δημόσιο έχει απώλειες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο τραπέζι έχουν πέσει και ακραίες προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου, θα προβλέπει αλλαγές και στο ποινολόγιο για τη φοροδιαφυγή και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων είναι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και όλων των εκπτώσεων δαπανών για τους φοροπαραβάτες και τους οφειλέτες, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους και σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της παράβασης και το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.Εφημερίδα Ημερησία

Αρένα οι επόμενες 30 ημέρες με νέα σκληρότερα μέτρα

Το βαρύ δραµατικό κλίµα από την Ευρώπη, οι σοβαρές επιφυλάξεις από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και οι αµφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης µέχρι τώρα, γύρω από τον χρόνο και τη µέθοδο εφαρµογής των συµφωνηθέντων, έχουν φτάσει το κοντέρ στο µηδέν και αναµένουν την αντίστροφη µέτρηση


Eάν κάποιος πρέπει να διαλέξει µεταξύ της ιλιγγιώδους ταχύτητας και της συνέπειας, µπορεί να πετύχει (µόνο) υιοθετώντας ως πυξίδα και τα δύο!

Το δίληµµα αφορά τα κυβερνητικά στελέχη στο σύνολό τους, που έχουν ελάχιστα πια περιθώρια για αστοχίες, λάθη και αποκλίσεις από την πορεία του σχεδιασµού, σε βαθµό που το Μέγαρο Μαξίµου, για να προλάβει αδιέξοδα, στέλνει διαρκώς οδηγίες και «τελεσίγραφα». Το βαρύ δραµατικό κλίµα από την Ευρώπη, οι σοβαρές επιφυλάξεις από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο και οι αµφιταλαντεύσεις της κυβέρνησης µέχρι τώρα, γύρω από τον χρόνο και τη µέθοδο εφαρµογής των συµφωνηθέντων, έχουν φτάσει το κοντέρ στο µηδέν και αναµένουν την αντίστροφη µέτρηση.
Την ίδια ώρα ο Αµερικανός υπουργός Οικονοµικών κ. Γκάιντερ επιχειρούσε να πείσει τους Ευρωπαίους να βάλουν νερό στο κρασί τους για να προσεγγίσουν λύσεις (όχι µόνο) για το ελληνικό χρέος. Με διαφορετικές συνταγές στα χέρια του, προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα αναπτυξιακά ανακλαστικά, οι Ευρωπαίοι του «θύµισαν» τις διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχει κάνει ακόµη η Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος προσάρµοσε ρητορική και ευφράδεια στις δεσµεύσεις και το διακύβευµα- αλλά τελικά δεν απέφυγε τους δραµατικούς τόνους για να απευθυνθεί µε τις δηµόσιες δηλώσεις του στο εσωτερικό.
Αύριο τα σπουδαία
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την τηλεδιάσκεψη Μέρκελ-Σαρκοζί-Παπανδρέου την περασµένη Τετάρτη, µέχρι το Eurogroup της Παρασκευής και εν αναµονή της νέας τηλεδιάσκεψης αύριο µεταξύ του Ευ. Βενιζέλου και των βασικών «παικτών» της τρόικας, έγιναν τόσα, όσα δύσκολα µπορούν να γίνουν σε ελάχιστο χρόνο και να περιγραφούν µε ενάργεια από τους «πρωταγωνιστές».
Η «θέα» που συνάντησε ο κ. Βενιζέλος στην προχθεσινή συνάντηση του Eurogroup, εξατµίζουν το ενδεχόµενο αισιοδοξίας και ανεβάζουν ταχύτητα για την αναχαίτιση του χειρότερου σεναρίου. Οι ίδιες έγκυρες πληροφορίες υπογραµµίζουν ότι οι προσεχείς 30 µέρες είναι η «αρένα» στην οποία όλοι οι κυβερνητικοί συµµετέχοντες στο κορυφαίο «στοίχηµα», πρέπει να εφαρµόσουν δύσκολες αποφάσεις και να υιοθετήσουν προς υλοποίηση νέα σκληρά µέτρα. Είτε στον προύπολογισµό του ΄12 είτε εντός του 2011 πρέπει να ενταχθούν και να γίνουν πράξη αποφάσεις που οδηγούν σε περαιτέρω άγρια µέτρα.
Οι «ανατροπές» στον δηµόσιο τοµέα υπερβαίνουν το σχέδιο της εργασιακής εφεδρείας, καθώς λέγεται ότι η τρόικα θα επιστρέψει για να ζητήσει «λουκέτα» σε φορείς και εκ των πραγµάτων µαζικές απολύσεις. Και αυτό γιατί οι καταργήσεις Οργανισµών, ενδεχοµένως νοσοκοµείων και εκπαιδευτικών µονάδων, φέρνουν και καταργήσεις οργανικών θέσεων, χωρίς να τίθενται ζητήµατα συνταγµατικότητας.
«Ο προϋπολογισµός του '12 θα είναι φωτιά, µε καταργήσεις υπηρεσιών, απολύσεις, µαχαίρι σε συντάξεις και µισθούς, γενικώς φέρνει τα πάνω-κάτω», οµολογεί έµπειρος υπουργός.


ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Εκτός από τους δραµατικούς τόνους που καταγράφηκαν µαζί µε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου µετά την «καυτή» συνεδρίαση του Eurogroup, οι πληροφορίες που διαρρέουν «φορτίζουν» εκ των προτέρων το κλίµα, µέσα στο οποίο θα γίνει η αυριανή τηλεδιάσκεψη του Ευ. Βενιζέλου µε τους επικεφαλής της τρόικας. Το «τελεσίγραφο» ότι η δόση θα δοθεί διά του µαρτυρίου της σταγόνας την τελευταία στιγµή (στα µέσα Οκτώβρη), αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακοινώσει άµεσα σειρά νέων µέτρων για τους προσεχείς µήνες.


Ακύρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ ο Γιώργος.

Ως αποτέλεσµα των έντονων πιέσεων για δύσκολες αποφάσεις που ασκούνται στη χώρα µας εν όψει της 6ης δόσης και των έντονων διεργασιών µεταξύ της κυβέρνησης και τρόικας, ερµηνεύεται η µαταίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Από το Μέγαρο Μαξίµου ανακοινώθηκε ότι «επειδή η ερχόµενη εβδοµάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιµη για την εφαρµογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η χώρα µας, ο πρωθυπουργός αναβάλει το προγραµµατισµένο ταξίδι του στις ΗΠΑ».
Ο Γ. Παπανδρέου αναχώρησε την Παρασκευή από την Αθήνα για τη Ν. Υόρκη µε ενδιάµεσο σταθµό το Λονδίνο. Αργά χθες το απόγευµα ανακοινώθηκε επισήµως η αναβολή και ότι ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα...


Εφημερίδα Κέρδος

Θρίλερ με τις νέες απαιτήσεις της Τρόικας 

Κατηφείς οι υπουργοί Οικονομικών, όπως και οι κκ. Τρισέ και Γιούνκερ (στην πρωτη σειρά) μετά το ecofin του Σαββάτου
Διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις σήμερα υπό το βάρος του κλίματος κρίσης που εξεδηλώθη στην ελληνική οικονομία το απόγευμα του Σαββάτου, που είχε ως αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός να διακόψει το ταξίδι του στην Αμερική. Αποφάσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε το πρωί με τον κ. Γ. Προβόπουλο και το μεσημέρι συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαμορφωθούν οι προτάσεις που θα συζητηθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει στις 15.30.
 

ΤΙ ΖΗΤΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ
Οπως αποκάλυψε το Βήμα On Line, η τρόικα ζητεί την εφαρμογή άμεσα 15 πρόσθετων μέτρων ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σύμφωνα πάντα με το Βήμα On Line, ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail με τα 15 μέτρα που ζητεί η τρόικα να εφαρμοστούν "εδώ και τώρα" ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει "παγώσει" επισυνάπτοντας τον κατάλογο με τα εν λόγω μέτρα.

Μάλιστα ζήτησε να του απαντήσουν ως τη Δευτέρα τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012 για να απαντήσει ο υπουργός στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα.

Στο e-mail που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον ο κ. Πεντάζος αποκαλύπτεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική πολιτική καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε για να πάρει την προηγούμενη δόση των 12 δισ. ευρώ, αυτή του Ιουλίου, όταν και πάλι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο γραμματέας γράφει:

"Σε συνέχεια προηγούμενου e-mail με τις εκκρεμότητες- ερωτήματα της τρόικα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σας προωθώ πίνακα της τρόικα που περιλαμβάνει θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη συνέχιση της αξιολόγησής μας για την έκτη δόση.

Παρακαλώ πολύ να σταλεί συγκεντρωτικό σημείωμα στα αγγλικά που θα απαντά και στα δύο emails που σας έχω στείλει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Προθεσμία Δευτέρα 19/09.

Υπενθυμίζω την προθεσμία που έχει τεθεί και για τα ποσά Προϋπολογισμού 2012.

Είναι εξαιρετικά επείγον".

Τα 15 μέτρα που "καίνε"

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος προκειμένου να απαντήσει στο "κέντρο επιχειρήσεων" - όπως χαρακτηρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους:

 

  Μέτρα Αρμόδιος
1 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος). 1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2 Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας. Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός
3 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. 1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4 Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης. 1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

 

5 Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ. 1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6 Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα. Υπ.Επικρατείας
7 Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες. 1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8 Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015. Υπ.Εργασίας
9 Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού. ΥΠΕΚΑ
10 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30. 1. Αντιπροεδρία

2. Υπ.Οικονομικών

11 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ. Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός
12 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας .... που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους. Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης/Ε.Γ. κ. Χριστοδουλάκης
13 Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών. 1. Υπ.Εργασίας

2. ΥΥΚΑ/Γ.Γραμματέας κ. Πολύζος

14 Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ Υπ.Εργασίας
15 Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της/Καθιέρωση ‘ασφαλιστικής’ τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες. 1.Υπ.Υγείας/ Γ.Γραμματέας κ. Δημόπουλος

2. Υπ.Εργασίας

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ

Το ρεπορτάζ αναλυτικά από χθες το απόγευμα:

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας
Συνθήκες εκτεταμένης κρίσης αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Ο Πρωθυπουργός ματαίωσε την τελευταία στιγμή το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον και επιστρέφει επευσμένα από το Λονδίνο.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Βαρσοβία και στη συνάντηση Eurogroup-Eco/Finn όπου συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος οδήγησαν τον Πρωθυπουργό στην απόφαση αυτή.

"Επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, αποφάσισε να αναβάλλει την προγραμματισμένη επισκεψή του στις ΗΠΑ" ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του πρωθπυουργικού γραφείου.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η συνάντηση δεν πήγε καλά και οι εταίροι μας - κυρίως η γερμανική πλευρά - φέρεται να εξέφρασαν ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου με την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Έχοντας προφανώς πληροφορηθεί τις αντιδράσεις συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, το κλίμα μεταξύ πολιτών που δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του ειδικού τέλους αλλά και την άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει χέρι βοηθείας, εκτίμησαν ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι ζήτησαν και νέα μέτρα για να διασφαλιστεί η "μαύρη τρύπα" των 2,5 δις ευρώ. Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι δρομολογεί άλλες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. "Δεν τους πείσαμε στη Βαρσοβία, είναι προφανές ότι υπήρχε δισταγμός" έλεγε συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Εξηγώντας την αναβολή του - σημαντικού - ταξιδιού του Πρωθυπουργού η ίδια πηγή τόνιζε ότι "δεν μπορούσε να λείπει επί μια εβδομάδα, όταν τη Δευτέρα παίζονται όλα και όταν αυτή την εβδομάδα θα κριθούν τα πάντα. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι εδώ για να συντονίσει και να σαλπίσει γενική κινητοποίηση". Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά από χθες το βράδυ με τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία του μετέφερε το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την χώρα μας που εισέπραξε από τη συνεδρίαση Eurogroup-Eco/Finn.

Ο κ. Παπανδρέου αύριο Κυριακή αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ενδεχομένως να απευθύνει δραματικό διάγγελμα στον ελληνικό λαό. Ενδεχομένως αύριο να ανακοινωθούν και τα νέα μέτρα για τα οποία άλλωστε προϊδέασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος μετά τη διάσκεψη της Βαρσοβίας. Κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι πίσω από την αναβολή δεν υποκρύπτεται σε καμία περίπτωση πρόθεση εκλογών. Υποστήριζαν επίσης ότι, εφόσον υπάρξουν νέα μέτρα, θα αφορούν περικοπές δαπανών χωρίς να προχωρούν ωστόσο σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο Πρωθυπουργος αναμένεται να έχει συνεργασία και με τον υπουργό Οικονομικών ενόψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης που έχει ο κ. Βενιζέλος με την τρόικα την Δευτέρα. Ο αντοπρόεδρος της κυβέρνησης νημέρωσε τηλεφωνικώς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος βρισκόταν στην ΔΕΘ ενώ κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι και ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε την κυρία Αλέκα Παπαρήγα και τον κ. Γ. Καρατζαφέρη.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου γνώριζαν από χθες ή σήμερα το πρωί ότι "υπάρχει ένας προβληματισμός για το ταξίδι στις ΗΠΑ". "Η κατάσταση είναι δύσκολη, πρέπει να είναι εδώ πρωθυπουργός χώρας για να πείσουμε τους πιστωτές μας". Σημείωναν μάλιστα ότι "πρέπει να τους πιάσουμε από λαιμό" αναφερόμενοι εμμέσως στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στις αντιδράσεις συνδικαλιστών (ΓΕΝΟΠ) και στις κοινωνικές δυνάμεις. Αυτό το νόημα θα έχει και το δραματικό διάγγελμα Παπανδρέου.

"Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να γίνει οποτεδήποτε, το θέμα είναι να σώσουμε τη χώρα και να μην πάμε στα βράχια" έλεγαν χαρακτηριστικά.

Τέλος, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ίδια την Ε.Ε. λόγω της κυβερνητικής αστάθειας στη Γερμανία, εκφράζοντας την αγωνία τους για την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης.

ΔΕΝ ΠΤΩΧΕΥΟΥΜΕ

Ολο αυτό το σκηνικό από αργά το απόγευμα του Σαββάτου πυροδότησε έναν απίστευτο κυκεώνα φημών, ύστερα μάλιστα και από την αναφορά δεθνών πρακτορείων σε δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τους στοχους τους.

Τούτο ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε διευκρινιστές δηλώσεις, που έχουν ως εξής:

"Δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Μπορώ να επαναλάβω τις θέσεις της χώρας που παρουσίασα και στο Eurogroup. Η Ελλάδα πράγματι έχει καταβάλει τεράστια προσπάθεια, μειώνοντας το πρωτογενές της έλλειμμα από τα 24 δις. το 2009, στα 1,8 δις. το 2011 και διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την έξοδο σε πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από τις αρχές του 2012, εφόσον όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει εφαρμοστούν και αποδώσουν.

Για την εφαρμογή και την απόδοση αυτών των μέτρων, όχι μόνον η Κυβέρνηση, αλλά όλος ο τόπος καταβάλλει και κυρίως πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Η Ελλάδα γνωρίζει και να θέτει και να πετυχαίνει στόχους προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική της ανεξαρτησία.

Στις δηλώσεις που έκανα και χθες και σήμερα από την Πολωνία, περιγράφω με απόλυτη ακρίβεια το κλίμα και το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχαμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στις κατ' ιδίαν επαφές με τους ομολόγους μου ή άλλους διεθνείς θεσμικούς παράγοντες.

Η χώρα είναι και πρέπει να είναι ενωμένη, ψύχραιμη, αποφασισμένη και αποφασιστική. Να κάνει όλες τις κινήσεις που πρέπει, προκειμένου να πάψουμε να λειτουργούμε ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που αποκτά διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πράγματι έχει ως οικονομικό μέγεθος, στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Ελλάδα είναι ένα πρόβλημα, αλλά δεν είναι το κεντρικό και μεγάλο πρόβλημα της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας.
Έχουμε δε, ένα πάρα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα που είναι η σταθερότητα και η πολλαπλή εγγύηση της ευστάθειας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωσυστήματος. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες και κυρίως οι Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι συνεπώς μόνον ανεύθυνα αλλά και γελοία τα σχόλια ή οι περισπούδαστες αναλύσεις για επικείμενη παύση πληρωμών ή για χρεοκοπία. Κάθε σαββατοκύριακο η Ελλάδα και δυστυχώς και η Ευρωζώνη, υφίσταται αυτήν την οργανωμένη επίθεση του σπεκουλαδόρικου τμήματος των διεθνών αγορών.

Η κατάσταση είναι σοβαρή, υπό την έννοια ότι πρέπει να πάρουμε σοβαρές, οριστικές και πλήρεις αποφάσεις. Και για αυτό και ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αμερική. Η παραμονή του στην Αθήνα, όπως και όλης της Κυβέρνησης, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει οικονομικός κίνδυνος ή έκτακτο οικονομικό γεγονός αλλά στο ότι είναι τώρα η στιγμή να αναληφθούν όλες οι αναγκαίες, πολιτικές, νομοθετικές, οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που θα βγάλουν οριστικά τη χώρα από αυτήν την ανακυκλούμενη πίεση, που δεν την αφήνει να δει καθαρά τον ορίζοντα της. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και θα σπάσει.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και καθένας που διατυπώνει με ευκολία δημόσιο λόγο, όποια ιδιότητα και να έχει, πρέπει να γνωρίζει ότι τίποτα δεν προορίζεται για εσωτερική χρήση. Όλα αυτά χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για την δήθεν αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και επιτρέπουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναπαράγουν και να διογκώνουν μια συζήτηση, η οποία λειτουργεί εις βάρος της χώρας.

Σημασία δεν έχει να δημιουργούμε εφήμερους αρνητικούς μύθους, αλλά να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό και διαρκές πρόβλημα της χώρας, που είναι δυστυχώς όχι μόνο πρόβλημα θεσμών, αλλά και πρόβλημα νοοτροπιών και πρακτικών".
 

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΙΜΠΛΕ

Το πρακτορείο Bloomberg ωστόσο, μετέδωσε ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη άμεσης αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δίνοντας έτσι στον πολιτικό κόσμο χρόνο για να βρουν λύσεις για την υπερχρεωμένη χώρα.
"Έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησης από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος," δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους στο Βρότσλαβ της Πολωνίας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών. "Έτσι, η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα."

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
Εν τω μεταξύ, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Οπως δήλωσε από το Βρότσλαβ της Πολωνίας ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, από το Βρότσλαβ της Πολωνίας, «δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα».

Σε ομιλία του στις 7 Σεπτεμβρίου ο κ. Ρεν είχε εκφράσει την ελπίδα η τρόικα να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα. Οπως έγραφε σήμερα το «Κέρδος» την Παρασκευή η ευρωζώνη αποφάσισε να αναβάλει για τις αρχές Οκτωβρίου την απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
 

 

Newsbeast.gr

«Θέλετε την 6η δόση; Θέλουμε αποδείξεις».

Ο Β.Σόιμπλε καταθέτει τους όρους του
«Αριθμούς και αποδείξεις» ζητά από την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να πειστεί ότι η χώρα μας τηρεί τις δεσμεύσεις και για να δώσει τη δική του συγκατάθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας», λέει ο Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild am Sonntag».
Αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο νέο φόρο ακινήτων, αλλά είναι επιφυλακτικός για την αποτελεσματικότητά του. «Η Ελλάδα αποφάσισε έναν νέο φόρο, τον οποίο επιβάλλει αυτόν τον χρόνο ως έκτακτη εισφορά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει», σημειώνει.

Ο Γερμανός υπουργός υπογραμμίζει τη σημασία που έχει σήμερα η εμφάνιση αποτελέσματος από την ελληνική πλευρά. «Οι Έλληνες πρέπει παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι να επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός του προγράμματος», τονίζει. Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι «ο έλληνας υπουργός Οικονομικών γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στον λόγο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Γι' αυτό και έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους συναδέλφους ότι ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ήρεμα και χωρίς εξάρσεις εξήγησε ότι, όσο η αποστολή της τρόικα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν χρήματα στην Ελλάδα».

Τέλος, ο Β.Σόιμπλε επικαλέστηκε τη νομική βάση για τις πιστώσεις προς την Ελλάδα που έχει αναπτύξει και από το βήμα της Βουλής και σημείωσε σχετικά ότι οι βοήθεια προς την Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με σαφείς όρους. «Αυτοί διασφαλίζουν ότι είναι βοήθεια για αυτοβοήθεια, ώστε η Ελλάδα μία των ημερών να γίνει κύρια του προβλήματος χρέους της», λέει ο Β. Σόιμπλε.
 

 

Express.gr

Βέλγιο: Η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί "υπό εποπτεία"

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς εκτίμησε σήμερα ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί "υπό εποπτεία", ενώ επεσήμανε ότι η κρίση θα διαρκέσει "ένα με δύο χρόνια ακόμη", όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga. "Κατευθυνόμαστε προς ένα ή δύο ακόμη χρόνια κρίσης χρέους", δήλωσε ο Ρέιντερς στους δημοσιογράφους από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας όπου πήρε μέρος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσον αφορά τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα επεσήμανε ότι η χώρα "μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο", κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Αθήνα. Ο Ρέιντερς επέκρινε τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις. "Δεν αφορά το επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;", αναρωτήθηκε.

Παρόλα αυτά ο Βέλγος υπουργός αναγνώρισε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πολύ αυστηρή λιτότητα εμπεριέχει τον κίνδυνο να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης, επεσήμανε. Μακροπρόθεσμα ο Ρέιντερς έκρινε αναπόφευκτη μία μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης. Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης "θα συνειδητοποιήσουν, κρίση μετά την κρίση, ότι πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία ομοσπονδιακή Ευρώπη", σύμφωνα με τον ίδιο. "Ο μόνος τρόπος να βγούμε από τις κρίσεις είναι να προχωρήσουμε μπροστά. Το ίδιο το ευρώ ήταν μία απάντηση στην κρίση" των εθνικών νομισμάτων που είχαμε, επεσήμανε ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το Belga.

24h.gr

Θρίλερ η... πτώχευση.

Γη και ύδωρ για την έκτη δόση ζητούν οι δανειστές μαςΣε μείζονα εθνική κρίση εισέρχεται η Ελλάδα έπειτα από την αιφνιδιαστική και άσχημη τροπή που πήρε η συνεδρίαση του Εurogroup στην Πολωνία. Η έκτη δόση αλλά και η υλοποίηση των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου βρίσκονται στον αέρα και όλα θα πρέπει να σχεδιαστούν από την αρχή. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι προς τις ΗΠΑ και βρισκόταν στο Λονδίνο, επέστρεψε εσπευσμένως στην Αθήνα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών, Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος βρισκόταν στο Βρότσλαβ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στην Αμερική, όπου θα είχε συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, «επειδή η ερχόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου στην ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η χώρα».
Στην πραγματικότητα η κυβερνητική αποστολή πέρασε εφιαλτικές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν ευθέως και με έντονο τρόπο τη δυσπιστία τους για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά και για την άρνηση των κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κρίσης.

Σύμφωνα με όσα είπαν στον Ε. Βενιζέλο, πιστεύουν ότι το πολιτικό και οικονομικό μείγμα στην Ελλάδα οδηγεί σε κατάρρευση καθώς η κυβέρνηση έχει απέναντί της τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, τα μίντια και τα συνδικάτα. Αλλά και ο δημόσιος τομέας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι επαγγελματίες προχωρούν σε λευκή απεργία, προβάλλουν αντίσταση και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα, με την «ομπρέλα» της αντιπολίτευσης. Με το σκεπτικό αυτό απέρριψαν το πακέτο μέτρων, που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο σε δύο δραματικές συνεδριάσεις τις τελευταίες δέκα ημέρες και ζήτησαν να σχεδιαστούν από την αρχή άλλα μέτρα τα οποία θα έχουν εγγυημένη απόδοση. Εδωσαν μάλιστα «προθεσμία 4-5 ημερών για να μας πείτε τι ακριβώς θα κάνετε». Στην κυβέρνηση χτύπησε συναγερμός. Ο Ε. Βενιζέλος πήγε σχεδόν απευθείας από το αεροδρόμιο στο γραφείο του, το Σάββατο το απόγευμα, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος ανέλαβε να ενημερώσει τους υπουργούς. Ο αντιπρόεδρος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.

Το δραματικότερο στοιχείο όμως είναι, όπως φαίνεται, ότι δεν μπορεί τελικά να κλείσει ούτε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Το πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων μάλλον απορρίπτεται καθώς εξαιτίας της χαμηλής αξιοπιστίας της χώρας οι ιδιώτες δεν σπεύδουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Όπως σημειώνει στο κύριο θέμα του το «Βήμα της Κυριακής», όλα αυτά σημαίνουν ότι οι δανειστές ζητούν περισσότερα και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο επιλογές: Να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές, τις οποίες προσπαθούσε εναγωνίως να αποφύγει, καθώς αφορούν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, και να κάνει ακόμα μια προσπάθεια για συναίνεση με την αντιπολίτευση. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογών αλλά και συγκυβέρνησης. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι και οι συνθήκες έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επέβαλλαν την παρουσία του Πρωθυπουργού στη χώρα.

Η «μαύρη τρύπα» είχε ήδη οδηγήσει σε εμπλοκή με την τρόικα, η οποία έπληξε την αξιοπιστία της κυβέρνησης σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν από την κυβέρνηση:

Ακύρωση όλων των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν το 2010 και το 2011, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, καθώς και αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας.

Νέο και σκληρότερο Ασφαλιστικό. Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για νέες αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Περικοπές προνοιακών επιδομάτων.

Ακόμη περισσότερες καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα.
Το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση περιγράφεται από την ίδια τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Αν δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν τώρα οι δύσκολες αποφάσεις, αυτό που θα συμβεί θα είναι πράγματι δραματικό και θα συμβεί ερήμην της χώρας μας ή ακόμη και ερήμην της ευρωζώνης» είπε ο Ε.Βενιζέλος.

24h NewsRoom
 

 

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο