Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Νέα καταιγίδα μέτρων φέρνει η τρόικα.

Στο στόχαστρο πετρέλαιο θέρμανσης, απολύσεις στο Δημόσιο, ακίνητα και συντάξειςΗ τρόικα τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Η ατζέντα της αυριανής τηλεδιάσκεψης περιλαμβάνει μέτρα-«φωτιά» και επίσπευση αυτών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Υπό την πίεση της τρόικας, και σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου μειώνονται επικίνδυνα, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει δραστικές περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις στη φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», το πακέτο που θα «κλειδώσει» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία ξεκινά αύριο με την τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής της με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, περιλαμβάνει ακόμα και επίσπευση μέτρων που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τα επόμενα χρόνια.

1 Πετρέλαιο θέρμανσης.
Επίσπευση της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον φετινό Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη. Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι της τάξης των 700 ευρώ. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.

2 Λουκέτα & απολύσεις.
Νέες περικοπές, ύψους 5 δισ. ευρώ στα κονδύλια, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία των περίπου 550.000 υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων 400 εκατ. ευρώ από το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους υπαλλήλους στο 60% από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης προωθούνται μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο ακόμα και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και «λουκέτα» σε εκατοντάδες φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Βαθιά θα μπει το μαχαίρι και στις κοινωνικές δαπάνες, με περικοπές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και σε άλλες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Στην... πρέσα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

3 Στα ύψη οι αντικειμενικές
Εκρηξη σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς για να καλυφθεί η απόκλιση, θα πρέπει οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά μέσον όρο 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 200%. Το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, που θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 5.000.000 ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα είναι μεγάλη, το ποσό του τέλους θα διπλασιαστεί.

4 Μαχαίρι στις επικουρικές
Ερχεται νέος γύρος μείωσης από 25% μέχρι και 75% στις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το ύψος τους, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αν και για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τα όρια ηλικίας. Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προβλέπει μειώσεις στις αναπηρικές και τις συντάξεις του ΟΓΑ με την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση και το ύψος τους.

24h NewsRoom
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PLAT | Σεπτεμβρίου 18, 2011 4:28 μ.μ. | Reply
Και τι χρειαζετε η εκταμιευση της 6 δοσης.Εστω και εαν χρησιμευει για να πληρωθουν μισθοι και συνταξεις και οχι οι τοκογλυφοι μετα τα παραπανω ειναι ζητημα αν αγοραζεις ενα κουλουρι θεσ/νικης.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο