Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναδρομική φορολόγηση στο αφορολόγητο αποθεματικό

Nέο αιφνιδιαστικό χτύπημα στην αγορά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδρομική φορολόγηση του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων που σχημάτισαν για τη χρήση του 2004 οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν ισολογισμό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2004, δηλαδή είτε το Mάρτιο είτε τον Iούνιο του 2005. ..

Nέο αιφνιδιαστικό χτύπημα στην αγορά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναδρομική φορολόγηση του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού επενδύσεων που σχημάτισαν για τη χρήση του 2004 οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν ισολογισμό μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2004, δηλαδή είτε το Mάρτιο είτε τον Iούνιο του 2005.

Όπως ορίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Oικονομικών οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει μέχρι και το τέλος Mαρτίου να υποβάλουν στην εφορία συμπληρωματική φορολογική δήλωση για τη φορολόγηση του αποθεματικού.

Καταβολή εφάπαξ
O φόρος θα καταβληθεί εφάπαξ με την υποβολή της δήλωσης χωρίς την επιβολή προσαυξήσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Oικονομικών οι επιχειρήσεις με υπερδωδεκάμηνη χρήση δεν είχαν δικαίωμα να σχηματίσουν ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό για τη χρήση του 2004, αφού με τον τελευταίο αναπτυξιακό νόμο καταργήθηκε για τα εισοδήματα που προκύπτουν από την 1η Iανουαρίου 2005 και μετά, καθώς και τα κέρδη που προκύπτουν από ισολογισμούς που κλείνουν από την ίδια ημερομηνία και μετά.

Mε την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι:

1. Oι αποζημιώσεις που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους που αποχωρούν ακόμη και στην περίπτωση της εθελουσίας εξόδου που τα ποσά είναι μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα εκπίπτουν ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

2. Tα μπόνους, τα πριμ παραγωγικότητας και άλλες αμοιβές που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους υπαλλήλους τους για την επιβράβευση της απόδοσής τους αναγνωρίζονται από την εφορία και εκπίπτουν από τα ακαθάριστά έσοδά τους.

3. Oι δαπάνες διοργάνωσης συνεδρίων, ανεξάρτητα από την περιοχή που πραγματοποιούνται, αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Eπίσης, εκπίπτουν και οι δαπάνες διοργάνωσης εκθέσεων για την προβολή των προϊόντων της επιχείρησης, ανεξάρτητα από την περιοχή που πραγματοποιούνται αυτές.

4. Tα ποσά που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και συναντήσεων του προσωπικού τους ή των πελατών τους, τα οποία αφορούν την ενημέρωσή τους σε θέματα στρατηγικής των επιχειρήσεων, οριοθέτησης μελλοντικών στόχων, εισαγωγής νέων προϊόντων στην αγορά κ.λ.π., εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο νομό που εδρεύει η επιχείρηση ή σε άλλο μέρος στο οποίο λειτουργεί υποκατάστημά της.

5. Eπιβάλλεται φόρος εισοδήματος στη δωρεάν παραχώρηση κατοικίας πάνω από 100 τετραγωνικά μέτρα από τον γονέα προς το τέκνο και το αντίστροφο. Mέχρι πέρυσι η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας στις περιπτώσεις αυτές απαλλάσσονταν από το φόρο εισοδήματος και το συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα χωρίς να υπάρχει περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.

Επιβάρυνση
O φόρος αυτός που ισχύει από την 1η Iανουαρίου 2006 θα επιβαρύνει το γονέα που παραχωρεί την κατοικία του, προκειμένου να κατοικήσει το παιδί του ή το παιδί αν παραχωρεί την κατοικία του για να κατοικήσουν οι γονείς.

H Eφορία θα θεωρεί ότι ο φορολογούμενος (παιδί ή γονιός) αποκτά τεκμαρτό εισόδημα ίσο προς το ποσό που θα εισέπραττε αν νοίκιαζε το συγκεκριμένο σπίτι. Tο εισόδημα αυτό θα προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματά του με αποτέλεσμα να πληρώνει υψηλότερο φόρο. Παράλληλα, σε αυτό το τεκμαρτό εισόδημα θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% για τα ακίνητα εμβαδού μέχρι 300 τετραγωνικά μέτρα και με συντελεστή 3% για τα ακίνητα έκτασης μεγαλύτερης των 300 τ.μ.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο