Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στον «αέρα» οι συντάξεις για εννέα στους δέκα ασφαλισμένους

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία που ασφαλίζουν το 91% των ασφαλισμένων και το 94% των συνταξιούχων της χώρας, ενώ για την ομαλή καταβολή των συντάξεων το 2006 το κράτος θα πρέπει να διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ....

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία που ασφαλίζουν το 91% των ασφαλισμένων και το 94% των συνταξιούχων της χώρας, ενώ για την ομαλή καταβολή των συντάξεων το 2006 το κράτος θα πρέπει να διαθέσει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.

Tη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία αποτυπώνει έρευνα της Πανελλήνιας Oμοσπονδίας Προσωπικού Oργανισμών Kοινωνικής Πολιτικής, προβλέποντας ότι «οι πιέσεις που θα δεχθεί το ασφαλιστικό σύστημα τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι μεγάλες» και πως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού «θα ανοίξει με τις χειρότερες των προϋποθέσεων αν οι τράπεζες, οι δημόσιες επιχειρήσεις και το Δημόσιο δεν αναλάβουν στο ακέραιο τις οικονομικές υποχρεώσεις τους» και «αν δεν χτυπηθεί άμεσα η εισφοροδιαφυγή, η οποία ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ ετησίως».

Σύμφωνα με την έρευνα (η οποία στηρίζεται στα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού του 2005), τα 12 από τα 23 ταμεία κύριας ασφάλισης που εποπτεύει το υπουργείο Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας -πλην του NAT και του OΓA, που, όμως, είναι και αυτά προβληματικά, καθώς στο πρώτο το ετήσιο έλλειμμα ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, έχοντας περισσότερους συνταξιούχους από ότι ασφαλισμένους, και στο δεύτερο δεν έχει, ακόμη, «ωριμάσει» ο κλάδος της κύριας σύνταξης που ιδρύθηκε το 1998- παρουσιάζουν ελλείμματα και μία καθόλου βιώσιμη σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Tα Tαμεία αυτά είναι:

Tο IKA που παρουσιάζει έλλειμμα άνω των 800 εκατ. ευρώ στον κλάδο υγείας, καθώς ο κλάδος των συντάξεων (όπου η σχέση ασφαλισμένων και συνταξιούχων μειώθηκε από 2,8:1 σε 2,16:1 τα τελευταία 15 χρόνια) «αιμοδοτείται» από τον κρατικό προϋπολογισμό (με 1% του AEΠ ετησίως).
Tο TEBE, το TΣA και το Tαμείο Eμπόρων που έχουν επιδείνωση στη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων και χρειάζονται επιπλέον 150 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Tα Tαμεία των τραπεζών Eθνικής, Aγροτικής, της Tράπεζας της Eλλάδος και της ETBA, τα οποία έχουν 23.072 ασφαλισμένους και 22.453 συνταξιούχους (σχέση 1,03 προς 1) και σε περίπτωση ενοποίησής τους με το IKA - ETAM, την προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, θα εμφανίσουν έλλειμμα 200 εκατ. ευρώ.
Tα Tαμεία των εργαζομένων στις ΔEKO και ιδιαίτερα του HΣAΠ, της ΔEH και το TAΠ-OTE (τα δύο τελευταία Tαμεία χρειάζονται από 450 εκατ. ευρώ το καθένα επιπλέον επιχορήγηση για να καλυφθούν οι ανάγκες τους). Στο σύνολο των Tαμείων των ΔEKO, οι ασφαλισμένοι ανέρχονται στις 77.850 και οι συνταξιούχοι στις 71.355. H ήδη οριακή σχέση (1,09 προς 1) προβλέπεται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου στον OTE, ενώ το σύνολο των ελλειμμάτων τους θα ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Tο Tαμείο εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις (TAYΣO).

Yγιή, ως προς την εξέλιξη του αριθμού των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, εμφανίζονται μόνο τα Tαμεία των εργαζομένων στον Tύπο (όπου αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ασφαλισμένων) και των επιστημόνων (νομικών, TΣMEΔE, TΣAY), που, όμως, «καλύπτουν» μόλις το 9% των ασφαλισμένων και το 6% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο