Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα

Και οι καταθέσεις θα μετρούν για το τεκμαρτό εισόδημα.
Του Σπύρου Δημητρέλη

Με αλγόριθμο θα υπολογίζεται από το 2012 το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών. Ποιά θα είναι τα συστατικά του αλγορίθμου; Όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, περιλαμβανομένων των καταθέσεων και των μετοχών τους.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος το οποίο θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει από την κυβέρνηση στη Βουλή το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου εξετάζονται τρόποι για να αντιμετωπισθεί πιο δραστικά η φοροδιαφυγή που παρατηρείται στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών. Η κατεύθυνση που έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συντάσσουν τις σχετικές διατάξεις είναι η δημιουργία ενός συστήματος τεκμαρτoύ προσδιορισμού του εισοδήματος για το οποίο θα φορολογείται ο ελεύθερος επαγγελματίας βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Η διαφορά με το υφιστάμενο σύστημα των τεκμηρίων είναι ότι πλέον θα λαμβάνονται υπόψη όλα τα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου, όπως είναι οι καταθέσεις του.

Βάση για τον υπολογισμό του αλγοριθμικού εισοδήματος θα είναι μια ειδική δήλωση που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι, το έντυπο Ε10, προς επιβεβαίωση του αποκλειστικού ρεπορτάζ του Κεφαλαίου της 16ης Ιουλίου. Στο έντυπο αυτό θα δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, πλην των ακινήτων τους που έχουν δηλωθεί στο Ε9. Έτσι, στη φόρμα αυτή θα δηλωθούν όλα τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, όπως οι καταθέσεις τους εντός και εκτός Ελλάδος, οι μετοχές τους, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια κλπ.

Με βάση αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα προκύπτει ένα «αλγοριθμικό» εισόδημα και ο φορολογούμενος θα φορολογείται γι΄ αυτό, εφόσον όμως δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα. Παράλληλα, εφόσον δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα από αυτό, θα ελέγχεται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές αρχές με χρήση των διατάξεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την πλήρη άρση του τραπεζικού απορρήτου έναντι των φορολογικών αρχών.Πηγή:www.capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description picos | Σεπτεμβρίου 14, 2011 1:19 μ.μ. | Reply
ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟΙ .ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ? ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΦΟΥΝΤΟ
image description NANDRO79 | Σεπτεμβρίου 14, 2011 2:04 μ.μ. | Reply
ΟΚ δεν θα μεινει ουτε μαντηλι να κλαψουν στις τραπεζες. με το που περασουν κατι τετοιο την αλλη μερα θα κανουν φτερα οι καταθεσεις. και εγω θα τα σηκωσω ολα και θα τα βαλω ενα ποσο στο λογαριασμο της γυναικας μου και τα αλλα σε θυριδα. Θελω ομως να δω αυτους του μπαγλαμαδες που σκεφτονται αυτες τις τρομερες ιδεες, το αυτονοητο οτι θα σηκωσουν οι παντες τις καταθεσεις τους εχει περασει καν απο το μυαλο τους?
image description LIAROMMATIS | Σεπτεμβρίου 14, 2011 3:54 μ.μ. | Reply
ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ....
image description trapezokomos | Σεπτεμβρίου 15, 2011 11:21 π.μ. | Reply
!!!!!!!!!!!!!πρώτα φοβήζουν τον κόσμο με καταρρεύσεις τραπεζών κτλ-ο κόσμος στέλνει τα λεφτά στο εξωτερικό...ύστερα βγάζουν "ευνοικά μέτρα" και καθησυχάσεις για να δελεάσουν τον κόσμο να ξαναφέρει στην Ελλάδα τα λεφτά...τώρα σου λέει "τα έφερες?θα πληρώσεις" και ο κόσμος θα ξαναπάει τα λεφτά στο εξωτερικό....ούτε ο GAP δεν έχει κάνει τόσα ταξιδια στις ευρώπες...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο