Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διατλαντικός συναγερμός για την ελληνική κρίση.

Νέο διατλαντικό θρίλερ ανοίγουν τα επίμονα σενάρια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε χθες το Βερολίνο να κατεβάσει - σε ρητορικό έστω επίπεδο - τους τόνους.

Διατλαντικός συναγερμός για την ελληνική κρίση.

Νέο διατλαντικό θρίλερ ανοίγουν τα επίμονα σενάρια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά την προσπάθεια που κατέβαλε χθες το Βερολίνο να κατεβάσει - σε ρητορικό έστω επίπεδο - τους τόνους.

Μετά την παρέμβαση Ομπάμα η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ επιχείρησε να συγκρατήσει - σε έναν βαθμό τουλάχιστον - τις ακραίες φωνές εντός της κυβέρνησής της, ωστόσο οι αγορές παρέμειναν στο «κόκκινο» και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στα spreads και τα CDS των χωρών της ευρωπεριφέρειας προκάλεσαν γενικό συναγερμό σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη.

Σε μία κίνηση, δε, που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει εσπευσμένα στην Ευρώπη και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τίμοθι Γκάιτνερ για να μετάσχει και εκείνος στη συνεδρίαση του Eurogroup και του eco-fin την Παρασκευή στην Πολωνία.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ
Υπό το κλίμα αυτό αποκτά κομβική σημασία η σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου με την κυρία Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί, ενώ η κορύφωση της ελληνικής κρίσης συζητήθηκε χθες και σε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας.

Ενδεικτικό της ρευστής κατάστασης είναι και το γεγονός ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και κοινή δήλωση Μέρκελ - Σαρκοζί για το ελληνικό ζήτημα, εν συνεχεία ωστόσο αναβλήθηκε εν όψει της τριμερούς τηλεδιάσκεψης.

Νωρίτερα, η κυρία Μέρκελ είχε διαμηνύσει ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μία «ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην ευρωζώνη», ωστόσο και εκείνη δεν απέκλεισε μία «συντεταγμένη» ή «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» η αποτροπή «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας» και πρόσθεσε : «Γι' αυτό πρέπει όλοι να ζυγίζουν τα λόγια τους προσεκτικά. Δεν χρειαζόμαστε ανησυχία στις χρηματαγορές. Επικρατεί ήδη μεγάλη ανασφάλεια».

Η αναφορά της αυτή στόχευε ευθέως στις δηλώσεις στελεχών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού περί ελληνικής χρεοκοπίας ή και εξόδου από το ευρώ - δηλώσεις προερχόμενες κατά κύριο λόγο από τους εταίρους στην κυβέρνησή της, τους Φιλελεύθερους (FDP) και το αδελφό κόμμα των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).

«Πιστεύω ότι προσφέρουμε μεγάλη υπηρεσία στην Ελλάδα, εάν σπεκουλάρουμε το λιγότερο δυνατόν, αλλά ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας: «Σύμφωνα με ό,τι μαθαίνω από την Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και πράττει ό,τι οφείλει να πράξει».

«Το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει, σημαίνει ότι η Ελλάδα έκανε ορισμένα από τα απαραίτητα», σημείωσε η κυρία Μέρκελ αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διατύπωσα ξεκάθαρα την άποψή μου, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν τα πάντα για τη διατήρηση της πολιτικής συνοχής της ευρωζώνης», τόνισε.

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Ωστόσο, η τοποθέτηση της κυρίας Μέρκελ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική και ανοιχτή σε ερμηνείες όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας κ. Φίλιπ Ρέσλερ, αρχηγός του FDP, που έθεσε δημοσίως το σαββατοκύριακο ζήτημα ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας.

«Στην πολιτική δεν υπάρχουν ταμπού. Αλλά είμαστε μία ενιαία κυβέρνηση και πρέπει φυσικά, όπως έχω ήδη πει, να μπορούμε να ελέγχουμε όσες διαδικασίες θέλουμε να διαμορφώσουμε», απάντησε η καγκελάριος προσθέτοντας: «Τώρα δεν έχουμε έναν τέτοιο μηχανισμό για ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ο ESM».

Ο μόνιμος μηχανισμός ευρωστήριξης ESM θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013, αντικαθιστώντας τον υφιστάμενο προσωρινό μηχανισμό EFSF και με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προβλέπει και, υπό προϋποθέσεις, ελεγχόμενη χρεοκοπία κράτους της ευρωζώνης.

Ο κ. ΣΟΪΜΠΛΕ
Εκκληση στους πολιτικούς να είναι «μετρημένοι στα λόγια τους» όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας απηύθυνε και ο Γερμανός υπουργός κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας σε συνέντευξή του:

«Τα όσα καλείται να κάνει η Ελλάδα είναι σκληρά, αλλά αναπόφευκτα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οτιδήποτε πέραν των απλών αυτών δεδομένων, θα πρέπει να το αποφεύγουμε? Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τότε και οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν ό,τι τους αναλογεί για να δώσουν στην Ελλάδα τον χρόνο και τη δυνατότητα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Στο «κόκκινο» οι αγορές
Παρά την προσπάθεια, πάντως, να πέσουν οι τόνοι, οι αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας παρέμειναν και χθες στο «κόκκινο». Νέα και αλλεπάλληλα ρεκόρ έκανε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου φθάνοντας στις 2.293 μονάδες βάσης. Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας (πενταετή CDS) έφθασε στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 7.318 μονάδων, σημειώνοντας άλμα μεγαλύτερο των 3.000 μ.β. σε μία μόλις ημέρα - άλμα, που ανεβάζει τις πιθανότητες χρεοκοπίας της χώρας την επόμενη 5ετία στο 98%.

Οι φόβοι ανεξέλεγκτης διασποράς της ελληνικής κρίσης έφεραν ισχυρές πιέσεις και προς τις υπόλοιπες οικονομίες της περιφέρειας.

Τα πενταετή ιταλικά CDS ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις 500 μονάδες φθάνοντας στις 503,20, ενώ τα CDS Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας ανέβηκαν στις 1.308, 977 και 428 μονάδες αντίστοιχα.

Το κύμα αναταραχής στις αγορές συντήρησαν οι επίμονες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και τα σενάρια του Τύπου περί ελληνικής χρεοκοπίας.

«Πρέπει να εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και να υπολογίσουμε όλα τα πιθανά σενάρια» αναφορικά με την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κ. Ράινχολντ Μετερλένχερ. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει πως τα σενάρια που συνυπολογίζονται «δεν είναι τα επιθυμητά».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γερμανός πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και τάχθηκε υπέρ της χορήγησης βοήθειας προς τη χώρα.

«Μπορεί να συζητείται η χρεοκοπία της Ελλάδος, αλλά κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε ο κ. Σουλτς, υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση θα προκαλούσε ένα ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης, όχι μόνον σε χώρες όπως η Ισλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αλλά και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

«Τα σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδος τα προωθούν οι διεθνείς κερδοσκόποι και κάποιοι, γνωστοί και μη εξαιρετέοι διεθνείς επενδυτές, χωρίς, όμως να έχουν επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο