Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Ειδικό τέλος ακινήτων - Σε δύο δόσεις και με 20 κλιμάκια

Σε δύο δόσεις και όχι εφάπαξ θα κληθούν να πληρώσουν τη... λυπητερή του νέου ειδικού τέλους ακινήτου πάνω από 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μάλιστα οι επιβαρύνσεις που έρχονται για τους φορολογούμενους είναι μεγάλες, αφού στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο να μη λαμβάνεται υπόψη η παλαιότητα του ακινήτου αλλά μόνο η τιμή ζώνης. Δηλαδή το ίδιο τέλος θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 20 ή 30 ετών με τον ιδιοκτήτη νεόδμητου διαμερίσματος ίδιας επιφάνειας, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν υπολογίσει ότι στην περίπτωση που δεν συνυπολογιστεί η παλαιότητα θα επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι εισπράξεις θα είναι λιγότερες.

Πάντως, ούτε χθες το υπουργείο Οικονομικών ξεδιάλυνε το τοπίο για τη νέα εισφορά, αφού το «γράψε-σβήσε» για να οριστικοποιηθεί η κλίμακα συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. Οι λεπτομέρειες της επιβολής του έκτακτου φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τα εξής:

1. Ο νέος έκτακτος φόρος στα ακίνητα για φέτος θα εξοφληθεί σε δύο δόσεις. Δηλαδή με τους δύο επόμενους λογαριασμούς που θα εκδώσει η ΔΕΗ και θα στείλει στους καταναλωτές. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος φόρος να έχει εισπραχθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς τα έσοδα που θα εισπραχθούν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου θα ενταχθούν στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2011, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που εμφανίζουν τα έσοδα.

Από τον Μάρτιο του επόμενου έτους οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν να πληρώνουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ σε δόσεις το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012.

2. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη με το ποσό του έκτακτου φόρου, αφού τελικά εγκαταλείφθηκε η σκέψη για την έκδοση ξεχωριστού εντύπου.

3. Είκοσι θα είναι τελικά τα κλιμάκια του νέου ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος

4. Για τους ανέργους, πολύτεκνους και όσους έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, το τέλος θα υπολογίζεται με 0,5-1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για τα υπόλοιπα νοικοκυριά θα κλιμακώνεται έως 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

5. Το ειδικό τέλος ακινήτων θα βαρύνει τους ιδιοκτήτες και όχι τους ενοικιαστές των ακινήτων. Εφόσον ο λογαριασμός εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή ή άλλου προσώπου που δεν είναι ο ιδιοκτήτης, το τέλος θα το πληρώνει αυτός που είναι υπεύθυνος και από εκεί και πέρα το ποσό θα εκπίπτει από τα ενοίκια.

6. Από το νέο «χαράτσι» θα εξαιρεθούν οι κοινόχρηστοι χώροι των πολυκατοικιών, οι οποίοι δεν επιβαρύνονται με ΤΑΠ, καθώς και τα ακίνητα του Δημοσίου.

Δεν καταργούνται οι προηγούμενοι φόροι
Παραμένουν το ΕΤΑΚ και η διαδικασία επιβολής του ΦΑΠ

Η επιβολή του ειδικού τέλους που επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για τη διετία 2011-2012 δεν έρχεται να αντικαταστήσει τους φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ στα ακίνητα (ΕΤΑΚ 2009 και ΦΑΠ 2010-2011) που δεν έχει καταφέρει να εισπράξει μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο θα υλοποιηθούν. Αυτό σημαίνει ότι μόλις «ξεμπλοκάρει» στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της ανάθεσης του έργου του περιουσιολογίου στη ιδιωτική εταιρία Unisystems θα ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης και αποστολής στους φορολογούμενους 1,4 εκατ. σημειωμάτων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2009 και η διαδικασία επιβολής του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ και του ΦΑΠ 2011 για τους φορολογούμενους με ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Δηλαδή το επόμενο έτος χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο το νέο χαράτσι στα ακίνητα αλλά και τρεις ακόμη φόρους (ΕΤΑΚ 2009, ΦΑΠ 2010 και ΦΑΠ 2011).


Πηγή Ημερησία





Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description doctor | Σεπτεμβρίου 14, 2011 8:36 π.μ. | Reply
60.000 γλίτωσαν από τη ΔΕΗ και από αυτό το χαράτσι. Με κεράκια και λάμπες πετρελαίου, ή με ανεξάρτητο φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μια χαρά...
image description MatouCumbo | Οκτωβρίου 27, 2011 6:57 μ.μ. | Reply
Ti noumero exei autos o nomos parakalo ??
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο