Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή.

Οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή.

TON φορολογικό διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «εντάσεως κεφαλαίου» και «εντάσεως εργασίας», σχεδιάζει το Yπουργείο Οικονομικών με στόχο να μειώσει, ίσως έως και 50%, τη φορολογία σε νομικά πρόσωπα που απασχολούν σημαντικό αριθμό εργαζομένων έναντι των επιχειρήσεων που δεν επιβαρύνονται με σημαντικό μισθολογικό κόστος.

Το σχέδιο που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προβλέπει ιδιαίτερα χαμηλή φορολόγηση για τα κέρδη που θα έχουν το 2012 βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικά καταστήματα, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά ακόμα και προσωπικές επιχειρήσεις (συνεργεία αυτοκινήτων, ραφεία, ξυλουργεία, φούρνοι κ.λπ.).

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει κατ'Α επανάληψη τονίσει ότι εν όψει της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα επανεξεταστεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων που βρίσκεται στο 20% και διαφοροποιείται ανάλογα με τη νομική μορφή της εταιρίας.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έχει τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ φορολογείται σήμερα με έως 45% (20% στα κέρδη και παρακράτηση φόρου 25% στα διανεμόμενα κέρδη της), ενώ στις προσωπικές επιχειρήσεις (Ο.Ε. και Ε.Ε.) τα μισά κέρδη φορολογούνται με 20% και τα άλλα μισά, με βάση το συνολικό εισόδημα κάθε εταίρου, έως και με 45%.

Αυτό που όμως φαίνεται να εγκαταλείπεται είναι η αρχική ιδέα για γενικευμένη μείωση φόρων στις επιχειρήσεις στο 15%. Στη θέση της προωθείται σχέδιο για νέο καθεστώς επιλεκτικής φορολόγησης των επιχειρήσεων που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους και επιβαρύνονται υπέρμετρα από τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν.

Ως κριτήριο για τον διαχωρισμό και τη φορολόγησή τους θα τίθεται το ύψος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της κάθε επιχείρησης και άρα το ύψος του μη μισθολογικού κόστους σε αυτές. Την εξέταση αυτή θα κάνει ο ειδικός Φορέας Φόρων και Ασφαλιστικών Εισφορών που θα συστήσει το υπουργείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Θα συλλέγει τα στοιχεία για να «επιβραβεύονται» με φοροελαφρύνσεις όσοι διατηρούν ή αυξάνουν το προσωπικό τους, εισφέροντας κεφάλαια και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Με το νέο σύστημα Βενιζέλου, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, που διατηρούν ή αυξάνουν τις θέσεις απασχόλησης, θα είναι σημαντικά μικρότερες, με μικρότερους συντελεστές και πλέγμα απαλλαγών και κινήτρων.

Στο τραπέζι βάζει και πάλι το Yπουργείο Οικονομικών την αύξηση του αφορολογήτου των φυσικών προσώπων, που μειώθηκε κατά 50% (από τις 12.000 ευρώ τον χρόνο για τον άγαμο στις 8.000). Σε μία τέτοια περίπτωση όμως θα καταργηθούν και βασικές εκπτώσεις φόρου εισοδήματος που υπολόγιζαν τα νοικοκυριά. Κινδυνεύουν άμεσα οι φοροαπαλλαγές για ενοίκια, δαπάνες υγείας και ασφάλιστρα ζωής. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται και φοροαπαλλαγές για κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές και μεταβιβάσεις ακινήτων που υπολογίζεται ότι κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description agamemnon | Σεπτεμβρίου 12, 2011 9:51 π.μ. | Reply
Νισάφι πια με αυτό το " μια επιχείρηση που έχει τη μορφή Α.Ε. ή ΕΠΕ φορολογείται σήμερα με έως 45% (20% στα κέρδη και παρακράτηση φόρου 25% στα διανεμόμενα κέρδη της)". Το 20% εφαρμόζεται στα κέρδη και το 25% στα διανεμόμενα, άρα, αν θεωρήσουμε ότι θα διανεμηθεί το σύνολο των κερδών μετά φόρου, θα μπει φόρος 25% στο υπόλοιπο 80% που απομένει από το πρώτο φόρο, άρα συνολική φορολογική επιβάρυνση 40% στα φορολογητέα κέρδη! Απλά μαθηματικά.
image description gkazan | Σεπτεμβρίου 12, 2011 4:21 μ.μ. | Reply
Καλά περιμένεις από άτομα που αρθρογραφούν σε εφημερίδες να ξέρους τι τους γίνεται; Και μεταξύ μας το σωστότερο είναι έως 40%, μιας και έχεις και περιπτώσεις σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού.... Το σημαντικότερο βέβαια στην παραπάνω είδηση (και ΑΠΕΙΡΩΣ ΓΕΛΟΙΟ) είναι οι λέξεις "Εντάσεως εργασίας".... Με τον ΓΑΠ να θέλει περηφάνως η Ελληνική οικογένεια να έχει ΕΝΑΝ (1) εργαζόμενο, ποιά ένταση εργασίας θα έχει οποιαδήποτε επιχείρηση, όταν θα απασχολεί ένα-δύο υπαλλήλους και οι υπόλοιποι θα είναι η οικογένεια η ίδια, η οποία μάλιστα θα δουλεύει ανασφάλιλστη στον ΟΑΕΕ, μιας και δεν θα μπορεί να επιβιώση αλλιώς με την νέα επερχόμενη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο