Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Σχετικά θέματα

Αλγοριθμικούς τρόπους προσδιορισμού του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος, - Ηλεκτρονικά τιμολόγια - Ηλεκτρονικές πληρωμές - περιορισμός πληρωμών με μετρητά. απλοί μηχανισμοί είσπραξης φόρων και ΦΠΑ, ακάλυπτες επιταγές.

Τμήμα της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Αλγοριθμικούς τρόπους προσδιορισμού του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος, - Ηλεκτρονικά τιμολόγια - Ηλεκτρονικές πληρωμές - περιορισμός πληρωμών με μετρητά. απλοί μηχανισμοί είσπραξης φόρων και ΦΠΑ, ακάλυπτες επιταγές.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Tηλ.: 210-3332551/2
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011
Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, Θεσσαλονίκη

Τμήμα της ομιλίας του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που αναφέρεται στα σχέδια για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα

...........
Ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει κάθε αύξηση του ΦΠΑ, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει κάθε έκτακτη εισφορά, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει με τους όρους συναλλαγών μεταξύ μικρών προμηθευτών και μεγάλων αλυσίδων, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται με τις ακάλυπτες επιταγές, ξέρουμε πάρα πολύ καλά πόσο πεθαμένη είναι η αγορά της οικοδομής. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει σε χώρους όπου υπάρχουν τα φαινόμενα που καταγγέλλει η Ένωση Επιμελητηρίων: φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, δασμοδιαφυγή, παραεμπόριο, παραοικονομία.

Αλλά, βάλτε το χέρι στην καρδιά και πείτε μου: Πού στεγάζεται η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η παραοικονομία; Πού είναι οι άνθρωποι αυτοί, σε ένα άλλο σύμπαν παράλληλο; Δεν είναι μέσα στην αγορά, δεν σχετίζονται με τους θεσμικούς μας συνομιλητές και εταίρους; Όλοι είναι αθώοι του «αίματος»;

Δηλαδή, αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να πας τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στην εστίαση από το 13% στο 23%, γιατί έπρεπε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό που δημιουργήθηκε λόγω της υπερβολικής επιστροφής φόρου, επειδή συλλέγονται αποδείξεις και μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες μας που φοροδιαφεύγουν συστηματικά και επιδοτούνται από το κράτος μέσω της επιστροφής αποδείξεων.

Όμως, δεν πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για τους τρόπους είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ; Δεν πρέπει να μιλήσουμε πρώτα για το τι σημαίνει ηλεκτρονικό χρήμα, τι σημαίνει ηλεκτρονικό τιμολόγιο, τι σημαίνει υποχρεωτική έκδοση απόδειξης; Αλλά όχι ρητορικά, μέσα από πολύ πρακτικούς μηχανισμούς περιορισμού της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής;

Μόλις μιλήσουμε στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος για τους μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης, μόλις συμφωνήσουμε σε πέντε απλούς κανόνες, θα δείτε ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε αισθητά και τους συντελεστές στο ΦΠΑ και στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Αλλά, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, επιχειρήσεων -γιατί εκπροσωπείτε από τον επιχειρηματικό κόσμο κάθε είδους επιχειρήσεων, προσωπικών και κεφαλαιουχικών- είναι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ παίρνει το κράτος την περίοδο αυτή από το Φόρο Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και 9 δισεκατομμύρια ευρώ -το έχω πει πολλές φορές- από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

Εκατό δισεκατομμύρια είναι το δηλωμένο εισόδημα το επίσημο, τα 70 δισεκατομμύρια απαλλάσσονται για τον α’ ή β’ λόγο, τα 30 φορολογούνται και με μέσο όρο 30% δίνουν 9 δισεκατομμύρια. Αν αντί για 100 είχαμε δηλωμένα 130 και αν είχαμε μέση επιβάρυνση του συνόλου με 15%, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα των εσόδων.

Αλλά αυτά θα γίνουν εάν μας στηρίξετε στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Θέλει αλγοριθμικούς τρόπους προσδιορισμού του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος, θέλει πολύ απλούς μηχανισμούς για την είσπραξη και απόδοση του ΦΠΑ, πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί το ρευστό που κυκλοφορεί μόνο στην Ελλάδα για κάθε είδους πληρωμή και βεβαίως, πρέπει να έχουμε μια στοιχειώδη εντιμότητα μεταξύ μας.

Είδατε τις καταστάσεις των μεγάλων οφειλών του Δημοσίου που είναι νομικά πρόσωπα και χρωστούν συνολικά 32 δισεκατομμύρια. Βλέπετε ότι εκεί μέσα έχουμε εταιρείες που δεν υπάρχουν προ πολλού, πτωχευμένες εταιρείες, έχουμε εταιρείες οι οποίες βρίσκονται υπό εκκαθάριση, έχουμε εταιρείες του δημόσιου τομέα που είναι μεγάλοι οφειλέτες, άρα χρωστάνε στον εαυτό τους. Αλλά αυτό εγγράφεται ως έλλειμμα στη γενική κυβέρνηση και βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι έχουν ευθύνη κι έχουν ευθύνη και οι διοικούντες ως φυσικά πρόσωπα.

Αν παίρναμε το 10% από το ποσό αυτό των 32 δισεκατομμυρίων, το 10%, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 και ενδεχομένως και του 2012.

Φανταστείτε τώρα ότι 6.000 νομικά πρόσωπα οφείλουν συνολικά 32 δισεκατομμύρια, περίπου 9.000 φυσικά πρόσωπα 5 δισεκατομμύρια, είναι αυτοί που οφείλουν άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας. Και όλοι οι υπόλοιποι, που είναι 800.000 οφειλέτες μαζί, που χρωστούν από λίγα ευρώ -μέχρι 149.000 ευρώ- οφείλουν άλλα 5 δισεκατομμύρια.

Το τραπεζικό απόρρητο έχει αρθεί, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο έχει εισαχθεί, βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, από λογιστές και δικηγόρους ζητάμε και έχουμε καθιερώσει ήδη το φορολογικό πιστοποιητικό, κινητοποιούμε έναν μηχανισμό που θέλουμε να λειτουργεί αυτόματα χωρίς προσωπική επαφή εφοριακού και επιχειρηματία, θέλουμε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να είναι το επίκεντρο της όλης προσπάθειας με την ηλεκτρονική ΔΟΥ. Έχουμε αλλάξει τη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων και την έχουμε κάνει Μηχανισμό Ελέγχων και Εισπράξεων. Έχουμε φτιάξει ειδική υπηρεσία για τους μεγάλους φορολογουμένους, ειδική υπηρεσία για τους μεγάλους οφειλέτες.

Όμως, δεν αρκούν αυτά. Πρέπει να βοηθήσει ο πολίτης, πρέπει να βοηθήσει ο καταναλωτής, πρέπει να βοηθήσει ο επιχειρηματίας ο οποίος υφίσταται ο ίδιος την πίεση και την εκμετάλλευση μέσω των όρων συναλλαγών.

Άρα τώρα, τις επόμενες δυο εβδομάδες, στο διάλογο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα δεν θα μιλήσουμε μόνο γι’ αυτά. Θα μιλήσουμε για τη σχέση φόρων και εισφορών, για να μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε δίκαια την επιχείρηση εντάσεως εργασίας σε σχέση με την επιχείρηση εντάσεως κεφαλαίου. Θα μιλήσουμε για τους όρους συναλλαγών, για το πότε και πώς εκδίδεται το τιμολόγιο και πώς πληρώνεται ο ΦΠΑ και πότε γίνεται η εξόφληση. Θα δούμε αν πρέπει να διατηρηθεί το μοναδικό στην Ευρώπη φαινόμενο της έκδοσης ακάλυπτης επιταγής που από μέσο πληρωμής έχει γίνει μέσο μακράς και αβέβαιης πίστης.

Και σ’ αυτό βεβαίως θα κληθεί να βοηθήσει και το τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό σύστημα το προστατεύουμε γιατί προστατεύουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού, όχι γιατί προστατεύουμε τους μεγαλομετόχους ή τις διοικήσεις. Η κυβέρνηση ενεργεί στο όνομα των πολιτών και στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Το καταλαβαίνει ο πολίτης, γι’ αυτό έχουμε τώρα πια μια ροή επιστροφής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Σεπτεμβρίου 12, 2011 12:33 μ.μ. | Reply
...."βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, από λογιστές και δικηγόρους ζητάμε"....

Για ΜΑΛΑΚΕΣ ψάχνεις ΜΠΕΝΙ? Σκατά ξέρετε για τις αυξήσεις ΦΠΑ, Φόρων, Έκτακτων εισφορών....αφού το κωθώνι, ο πανίβλακας αχυράνθρωπος του Δ.Ν.Τ. Γ.Α.Π. & ειδικά ο Παπακωνσταντίνου, ούτε φόρους πλήρωσαν ποτέ, ούτε μας είπαν για όσα λεφτά έβγαλαν από τις "νόμιμες" προμήθειές τους, ώς υπουργοί... Σκουριασμένες φαλτσέτες και λίπασμα ψάχνω-έχει κανείς γνωστό που κάνει τιμές χονδρικής; Μιλάμε για 3 τόνους και άνω παραγγελία (οι 2 είναι για τα παιδοβουβαλάκια Πάγκαλο-Μπένι).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο