Από τη Δευτέρα το εργόσημο.

Οικονομικές Ειδήσεις

8 Σεπτέμβριος 2011
Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεσή τους από τα ΕΛ.ΤΑ. και από τις 20 Σεπτεμβρίου από τις τράπεζες. Taxheaven.gr

Από τη Δευτέρα το εργόσημο.

Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεσή τους από τα ΕΛ.ΤΑ. και από τις 20 Σεπτεμβρίου από τις τράπεζες.

Την αυτόματη παρακράτηση ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ στο 30% της αμοιβής (αντί του 20% που αρχικά είχε ανακοινωθεί) προβλέπει το εργόσημο για τους περιστασιακά απασχολούμενους που θα διαθέτουν από την ερχόμενη Δευτέρα τα ΕΛΤΑ στους εργοδότες. Το ποσοστό αυτό αναγράφουν τα προεκτυπωμένα εργόσημα των ΕΛΤΑ για το ΙΚΑ ? ΕΤΑΜ που αποκαλύπτει η «Η» σε αντίθεση με τα εργόσημα του ΟΓΑ στα οποία η αναλογούσα εισφορά παραμένει στο 10% επί της ονομαστικής αξίας του κουπονιού.

«H απόφαση ορίζει την εισφορά στο 20% και αυτή θα ισχύσει για το IKA», διευκρίνιζαν χθες στην «H» κύκλοι της διοίκησης και της διεύθυνσης ασφάλισης του IKA - ETAM εκτιμώντας ότι «αν υπάρχει λάθος, θα πρέπει να διορθωθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα».

Οι εισφορές


Με βάση την υπουργική απόφαση για την κυκλοφορία του εργόσημου «οι αναλογούσες για τον αρμόδιο φορέα κοινωνικής ασφάλισης ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται κατά την έκδοση του εργοσήμου, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις» (δηλαδή οι εισφορές θα ανακαθορίζονται). «Κατά την εξαργύρωση, το πληρωτέο, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών ποσό, αποδίδεται στον εργαζόμενο ενώ οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές μεταφέρονται στο τέλος της ίδιας ημέρας στο λογαριασμό που τηρεί ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης στη διαχειρίστρια τράπεζα». Οπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΤΑ, για την έκδοση του εργόσημου θα χρειάζεται μόνο ο ΑΜΚΑ του εργοδότη.

Τα κίνητρα
Με την εφαρμογή του εργόσημου επιχειρείται να ασφαλιστούν όσοι απασχολούνται σε κατοικίες, αγροτικές εργασίες στην εστίαση αλλά και το χώρο του θεάματος και ακροάματος με «μαύρα» και χωρίς ασφάλιση. Ο εργοδότης δεν εμπλέκεται σε καμία γραφειοκρατική διαδικασία, απαλλάσσεται από κάθε κύρωση για παράνομη απασχόληση και θα μπορεί να εκπίπτει τη σχετική δαπάνη κατά τα 2/3 από το φορολογητέο εισόδημα. Ο εργαζόμενος - αμειβόμενος με εργόσημο θα μπορεί να εκπίπτει κατά το 1/3 τις εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και θα έχει ασφαλιστική «κάλυψη» (αναμένεται η έκδοση σχετικών αποφάσεων ενώ το υπουργείο διαμηνύει πως η αμοιβή με εργόσημο δεν νομιμοποιεί την παράνομη διαμονή των μεταναστών στη χώρα).

Διάθεση
Στις 12 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διάθεση του εργόσημου από όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ και από τις 20 Σεπτεμβρίου εργόσημα θα διαθέτουν και οι τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Εμπορική, Πειραιώς, Alpha Bank και EFG Eurobank.

Παραδείγματα

1. Εργοδότης αγοράζει εργόσημο του ΙΚΑ αξίας 50 ευρώ και δίνει στον εργαζόμενο το ένα απόκομμα όπου αναγράφεται το πληρωτέο ποσό που έχει συμφωνήσει, στην προκειμένη περίπτωση, 35 ευρώ αφού έχουν παρακρατηθεί ασφαλιστικές εισφορές ύψους 15 ευρώ.

2. Εργοδότης αγοράζει εργόσημο του ΟΓΑ αξίας 50 ευρώ και ο εργαζόμενος λαμβάνοντας το αντίτυπό του θα εισπράξει 45 ευρώ (- 5 ευρώ που είναι οι εισφορές οι οποίες αναλογούν υπέρ του ΟΓΑ).

Ενιαίος Τύπος για όλα τα ταμεία

Οπως φαίνεται στα προεκτυπωμένα κουπόνια - εργόσημα τα οποία παρουσιάζει η «Η», το εργόσημο είναι μια δίπτυχη επιταγή όπου αναγράφονται:

Το ταμείο στο οποίο ασφαλίζεται ο περιστασιακά απασχολούμενος (ΙΚΑ ή ΟΓΑ).
Ένα μοναδικό αριθμό (για την αποφυγή έκδοσης πλαστών κουπονιών).
Τα στοιχεία του εργοδότη (επωνυμία, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).
Την ονομαστική αξία του κουπονιού που αγοράζει ο εργοδότης (το ελάχιστο ποσό είναι 5 ευρώ) και τις ασφαλιστικές εισφορές σε ευρώ οι οποίες αναλογούν και παρακρατούνται αυτόματα.
Την ημερομηνία έκδοσης του κουπονιού.
Τα στοιχεία του εργαζόμενου (ονοματεπώνυμο, ΑΜΚΑ).
Την ημερομηνία λήξης (έως πότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο εργόσημο).
Το πληρωτέο ποσό που θα εισπράττει για την απασχόληση και την ασφάλισή του ο εργαζόμενος.
Το ένα αντίτυπο θα το λαμβάνει ο εργαζόμενος (ώστε να εισπράξει την αμοιβή του) και το δεύτερο, στο οποίο θα υπογράφει ο εργαζόμενος, θα το κρατά ο εργοδότης.


Πηγή Ημερησία