Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Δείτε επίσης

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου - Tί είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις και την Αναδιάρθρωση φορέων δημόσιου τομέα

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου - Tί είπε για τις ιδιωτικοποιήσεις και την Αναδιάρθρωση φορέων δημόσιου τομέα

Από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποφάσισε η Κυβέρνηση.:

Ιδιωτικοποιήσεις.
Αρχίζω με τις ιδιωτικοποιήσεις. Το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει κι ένα ταμειακό σκέλος. Πρέπει να συγκεντρώσουμε συγκεκριμένα ποσά: € 5 δισ. μέσα στο 2011, € 28 δισ. μέχρι το 2014. Αυτό είναι ζωτικό, αλλά είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι ότι ιδιωτικοποιήσεις σημαίνει ένα κράτος εξυπνότερο, λειτουργικότερο, φιλικότερο για τον πολίτη, με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Άρα, προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει:
- την επέκταση της άδειας του ΟΠΑΠ,
- τις νέες άδειες του ΟΠΑΠ,
- το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών που πρέπει να επεκταθεί ο χρόνος παραχώρησης,
- τη νέα παραχώρηση των συχνοτήτων της κινητής τηλεφωνίας,
- τη ΔΕΠΑ,
- τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ,
- την πρώτη ομάδα ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και μπορούν να πωληθούν και να επανενοικιαστούν με πολύ σοβαρό δημοσιονομικό όφελος.

Όλα αυτά τα προχωράμε αμέσως. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, κατ’ εντολή του Υπουργικού Συμβουλίου, αύριο θα μεταφέρει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Και το ίδιο θα συμβαίνει, με πολύ γρήγορο ρυθμό, για όσα προγράμματα ωριμάζουν ή για όσα πρέπει να τα ωριμάσει το ίδιο το Ταμείο, που έχει διακομματική διοίκηση και παρατηρητές από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεί υπό τον έλεγχο της Βουλής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Άρα, οριστικές αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις με ταμειακούς και διαρθρωτικούς στόχους, οι οποίοι είναι εφικτοί και θα τους πετύχουμε στην ώρα τους.

Αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Δεύτερη μεγάλη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου: Το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που περιλαμβάνεται στο νόμο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου, είχαμε περιθώριο να το εξειδικεύσουμε και να το εφαρμόσουμε μέσα σε 9 μήνες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει τώρα αμέσως, τις προσεχείς εβδομάδες, ταυτόχρονα για όλους τους φορείς από όλα τα υπουργεία. Προωθούνται όλες οι κοινές υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται από τον αρμόδιο Υπουργό και από τον Υπουργό των Οικονομικών και άρα προχωράμε σε καταργήσεις φορέων, συνενώσεις φορέων, συρρικνώσεις φορέων.

Ήδη ο κ. Μόσιαλος έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα με την επέμβαση στην ΕΡΤ. Ήδη έχουμε ένα πρώτο σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης στον τομέα των φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προχωράμε με όλους τους άλλους φορείς: την ΚΕΔ, τον ΟΔΔΥ, το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το ΙΓΜΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, τον ΟΣΚ, την ΔΕΠΑΝΟΜ και τη Θέμιδα Κατασκευαστική που συνενώνονται, στην ΕΡΤ που αναφέρθηκα. Μπορεί να υπάρχουν και άλλοι φορείς που δεν μνημονεύονται ρητά, αλλά υπάρχει εξουσιοδότηση προς τους αρμόδιους υπουργούν να εκδώσουν κοινή υπουργική απόφαση. Αυτό, λοιπόν, προχωράει άμεσα με δημοσιονομικό και λειτουργικό όφελος που θέλουμε να καταγραφεί μέσα στο 2011.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο