Μέσα Σεπτεμβρίου τα πρώτα 2,3 εκατ. ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά.

Οικονομικές Ειδήσεις

6 Σεπτέμβριος 2011
Taxheaven.gr

Πρόκειται για την πρώτη - και μεγαλύτερη - παρτίδα των εκκαθαριστικών αυτών σημειωμάτων από την οποία το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 1,6 δισ ευρώ και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Τα πρώτα 2,3 εκατομμύρια «ραβασάκια» της εφορίας που θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος και την έκτακτη εισφορά για αυτοκίνητα, σκάφη, πισίνες αναμένεται να ταχυδρομηθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σε αντίστοιχο αριθμό φορολογουμένων.


Πρόκειται για την πρώτη - και μεγαλύτερη - παρτίδα των εκκαθαριστικών αυτών σημειωμάτων από την οποία το δημόσιο προσδοκά να εισπράξει 1,6 δισ ευρώ και να τονώσει τα έσοδα του προϋπολογισμού τους επόμενους κρίσιμους μήνες.

Σημειώνεται ότι τα «ραβασάκια» αυτά έχουν προκύψει από την εκκαθάριση 4 εκατομμυρίων σε σύνολο 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος. Έτσι απομένουν να εκκαθαριστούν 1,5 εκατ φορολογικές δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία με την αποστολή και νέας σειράς ειδοποιητηρίων που θα αφορούν στις δηλώσεις αυτές. Σημειώνεται ότι το ποσό από τις έκτακτες εισφορές μπορούν οι φορολογούμενοι να το αποπληρώσουν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξούν ότι τα έσοδα από την καταβολή των έκτακτων εισφορών θα τονώσουν τα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού και ότι θα ενισχύσουν την τάση βελτίωσης που σημειώνουν ήδη από τον Αύγουστο όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου. Βεβαίως η υστέρηση των εσόδων σε σχέση με τους στόχους παραμένει σημαντική και ο βαθμός κάλυψης της τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.

Επίσης, στο υπουργείο εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες μπορούν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και σε ότι αφορά την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο. Ήδη τον Αύγουστο, λόγω των ειδοποιητηρίων που έχουν αποσταλεί στους οφειλέτες και της νέας αυστηρότερης νομοθεσίας (κατασχέσεις - αυτόφωρο κ.λπ.) σημειώθηκε αύξηση των εισπράξεων από την πηγή αυτή. Ειδικότερα τον προηγούμενο μήνα 6.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προσήλθαν στις εφορίες και ρύθμισαν τα χρέη τους. Βεβαιώθηκαν έσοδα 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν ήδη 30 εκατ. ευρώ.

πηγή Ημερησία