Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εσπασαν οι συνομιλίες με την τρόικα - Ζήτησαν νέες περικοπές ύψους 0.7% του ΑΕΠ - Διαφωνησε η Κυβέρνηση - Αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών

2 Σεπτέμβριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
Διακόπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς οι εκπρόσωποί της ζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα έκτακτα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η προβλεπόμενη απόκλιση στο έλλειμμα, πράγμα με το οποίο διαφώνησε η ελληνική πλευρά.

 Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, αντιμετωπίζοντας  τις νέες απαιτήσεις της τρόικας που βεβαίως αφορούν την 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για τη διακοπή των συνομιλιών. 


Η ελληνική πλευρά αιτιολόγησε την απόφαση της επικαλούμενη τη βαθιά ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και το ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να συνεισφέρουν περισσότερο.
 
Μετά από αυτό, οι εκπρόσωποι της τρόικας δήλωσαν ότι αντιλαμβανόμενοι τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που λαμβάνει το ζήτημα, θεωρούν πως η απόφαση για την καταβολή της 6η δόσης θα πρέπει πλέον να ληφθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Μέχρι αργά τη νύχτα δεν είχε διευκρινισθεί από καμία πλευρά το αν εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε διακοπή της αξιολόγησης και αποχώρηση του κλιμακίου της τρόικας από την Αθήνα την Παρασκευή.
 
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας πρόκειται να αποχωρήσουν σήμερα από την Αθήνα.

Πηγή Ελευθεροτυπία


Για το ίδιο θέμα το Κέρδος αναφέρει:

Εσπασαν οι συνομιλίες με την τρόικα - Ζήτησαν νέες περικοπές ύψους 0.7% του ΑΕΠ - Διαφωνησε η Κυβέρνηση - Αποχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών - Ραγδαίες εξελίξεις
Εσπασαν μετά τα μεσάνυχτα οι συνομιλίες με την τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν νέα μέτρα ύψους 0,7% του ΑΕΠ, πράγμα στο οποίο διαφώνησε η ελληνική πλευρά, καθώς η οικονομίας βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να συνεισφέρουν περισσόετρα.


Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος παραβρισκόταν στις συνομιλίες, μετά τις απαιτήσεις της τρόικας, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, από τον οποίο πήρε το πράσινο φως να διακόψει τις συνομιλίες.

Η υστέρηση από τους στόχους του ελλέιμματος θα αντιμετωπισθεί σε επίπεδο κορυφής.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας αποχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα.


«The meeting is over»

Μεταμεσονύχτιες δραματικές εξελίξεις με ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις Βενιζέλου-τρόικας! Μέσα σε έντονο κλίμα οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των πιστωτών μας, οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη από νωρίς έφτασαν σε αδιέξοδο γύρω στα μεσάνυχτα.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε για μια ακόμη φορά στους τροϊκανούς ότι θα πρέπει να επιδείξουν ελαστικότητα στους στόχους που πρέπει να πιάσει η ελληνική κυβέρνηση λόγω της επικείμενης μεγάλης ύφεσης. Οι εκπρόσωποι της τρόικα δέχθηκαν να μειώσουμε το έλλειμμα στο 8% - αντί για το 7,4% που προβλέπονταν για φέτος.

Ωστόσο υπολόγισαν με δικά τους στοιχεία τα οποία παρέθεσαν στο τραπέζι, ότι ούτε αυτό τον στόχο θα πιάσουμε. «Θα το μειώσετε μέχρι 9% άρα απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά» είπαν στη σύσκεψη στην οποία ήταν παρόντες οι κ.κ. Βενιζέλος, Σαχινίδης, Οικονόμου, Ζαννιάς, Γλυνός κ.α.

Τα μέτρα που πρότειναν αντιστοιχούν σε 0,7% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών – που γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για επιπλέον περικοπές - αντέδρασε και διαφώνησε σε όλα λέγοντας με νόημα: «Δεν βλέπω να υπάρχει προοπτική. Δεν οδηγεί πουθενά...».

Εξήγησε στους τροικανόυς ότι «το μίγμα της πολιτικής που μας προτείνετε οδηγεί σε ύφεση. Και η ύφεση βαθαίνει. Επομένως όλο αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Δεν πρόκειται να έρθει ανάπτυξη ούτε το 2012». Κατέληξε λέγοντας ότι θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί με το Eurogroup το επόμενο διάστημα.

Αμέσως διέκοψε τη συνεδρίαση, απεχώρησε από την αίθουσα και πήγε σε άλλο γραφείο προκειμένου – όπως είπε - να μιλήσει με τον Πρωθυπουργό. Λίγο αργότερα, ένα υπηρεσιακός παράγοντας μπήκε στην αίθουσα και ανακοίνωσε παγερά στους τροϊκανούς: «The meeting is over» («Η συνεδρίαση τελείωσε»). Οι εκπρόσωποι της τρόικα έφυγαν και επιστρέφουν εσπευσμένα σήμερα για να μεταφέρουν το πλήρες αδιέξοδο στις Βρυξέλλες.

Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά – με πολιτική απόφαση των ηγετών της ΕΕ - όλα τα δεδομένα πλέον δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε εκλογές καθώς το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων σημαίνει και μη καταβολή της επόμενης δόσης...


Και Η express

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα             
 
 Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλείς της τρόικας, που έγιναν χθες τα μεσάνυχτα.

    Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφώνησαν για το έλλειμμα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστήριζε ότι εξαιτίας της ύφεσης αυξάνεται περαιτέρω. Ειδικότερα αναμένεται να διαμορφωθεί από το 7,6% στο 8,1% έως 8,2% περίπου του ΑΕΠ, διαφορά που, κατά την κυβέρνηση, καλύπτεται χωρίς πρόσθετα μέτρα.

    Από την πλευρά της, η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται περίπου σε 8,6% έως 8,7% του ΑΕΠ και οφείλεται σε παραλήψεις και αποκλίσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

    Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν τη λήψη πρόσθετων μέτρων αξίας 1,7 δισ. ευρώ, καθώς παρατήρησαν υστέρηση στα έσοδα κατά περίπου 1,1 δισ. ευρώ και αυξημένες δαπάνες που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 600 εκατ. ευρώ.

    Ετσι, στην απαίτηση της τρόικας να ληφθούν άμεσα πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα, υπήρξε η έντονη αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, γιατί αυτή η εξέλιξη θα επηρέαζε περαιτέρω αρνητικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία.

    Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε μετά από επικοινωνία και συνεννόηση με τον πρωθυπουργό να "παγώσει" τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και εκ νέου οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν και πάλι το επόμενο 10ήμερο.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η έγκριση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα μετατίθεται χρονικά για το τέλος του μήνα, ενώ η αρχική ημερομηνία για την εκταμίευση του δανείου ήταν στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Επίσης, διαφωνία υπήρξε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το μνημόνιο προβλέπει, μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο να μπουν στα κρατικά ταμεία έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, πράγμα που είναι δύσκολο να γίνει κάτω από το χρηματιστηριακό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας και γι' αυτό από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο ζήτησε παράταση χρόνου.
 





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης