Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εντολή τρόικας: να προχωρήσουν άμεσα οι συγχωνεύσεις εφοριών.

Ζητούμενο η αναρδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τη συγχώνευση εφοριών και σύντομα απαιτεί η τρόικα.
   
Να επισπευσθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι ένα από τα μέτρα που ζητά η Τρόικα προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των εσόδων του κράτους, να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να εισπραχθούν τα λιμνάζοντα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το σχέδιο για καταργήσεις - συγχωνεύσεις εφοριών είναι έτοιμο εδώ και τρεις μήνες ωστόσο ακόμη δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή με αποτέλεσμα ορισμένες εφορίες να υφίστανται χωρίς ουσιαστικό λόγω καθώς όπως αναφέρεται στο αρχικό σχέδιο που είχε παραδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου
«πολλές εφορίες της περιφέρειας έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Γνώμονας δεν υπήρξε η αποδοτικότερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά περισσότερο η εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και πιέσεων τοπικών παραγόντων».

Μάλιστα παραθέτει και συγκεκριμένα παραδείγματα. Στο νόμο Ηλείας λειτουργούν σήμερα οκτώ εφορίες και από τα στοιχεία προκύπτει πως οι πέντε «μικρότερες» εφορίες (Ζαχάρων, Γαστούνη, Βάρδα, Ανδρίτσαινα, Κρέστενα) εισέπραξαν συνολικά το 2010 μόλις 29,4 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η εφορία Πύργου εισέπραξε 63,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό υπερδιπλάσιο από το σύνολο των πέντε μικρών ΔΟΥ. Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί ο νομός Ηρακλείου, όπου οι ΔΟΥ Α΄και Β΄ Ηρακλείου εισέπραξαν συνολικά 419 εκατ. ευρώ ενώ οι υπόλοιπες 5 εφορίες του νομού εισέπραξαν συνολικά 75 εκατ. ευρώ. Μάλιστα από τα 75 εκατ. ευρώ τα 40 εκατ. ευρώ εισπράττονται από τη ΔΟΥ Χερσονήσου. Παρόμοια είναι η κατάσταστη στο νομό Εύβοιας.

Ενδεικτικό της αναποτελεσματικότητας της ισχύουσας δομής των εφοριών είναι το γεγονός ότι στο σύνολο των περυσινών φορολογικών εσόδων που ανήλθαν σε 36 δισ. ευρώ, τα 22,7 δισ. ευρώ (63% του συνόλου) εισπράχθηκαν από 20 εφορίες σε σύνολο 288. Αντίθετα 7 εφορίες εισέπραξαν συνολικά μόλις 464 εκατ. ευρώ δηλαδή το 1,2% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πράγματι αρκετές εφορίες δεν διαθέτουν το ανάλογο προσωπικό για να πραγματοποιηθούν διεξοδικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες και αυτό διότι πολλοί υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και δεν αντικαταστάθηκαν λόγω των περιορισμών του μνημονίου.

Στους στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταργηθούν περίπου 210 εφορίας σε ολόκληρη την επικράτειας και να δημιουργηθεί μία εφορία που θα έχει την ευθύνη των 1.000 πλουσιότερων φορολογούμενων και επιχειρήσεων της χώρας. Παράλληλα, θα υπάρξει άμεση μετακίνηση 2.000 και πλέον υπαλλήλων σε ελεγκτικές υπηρεσίες ώστε να ριχθούν στη μάχη κατά της «φοροδιαφυγής». Άλλωστε τα στοιχεία που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής για τη φοροδιαφυγή στα νησιά αποδεικνύει ότι η φοροδιαφυγή είναι εδώ και μόνο με εντατικούς και συνεχείς ελέγχους μπορεί να τιθασευτεί.


Πηγή Το Βήμα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description broster | Αυγούστου 30, 2011 11:49 π.μ. | Reply
Η αλλαγή της φορολογικής πολιτικής με μείωση άμεσης και έμμεσης φορολογίας ως κύριο γενησιουργό αίτιο της φοροδιαφυγής με την μέθοδο της μη έκδοσης απόδειξης έχει περάσει καθόλου από τους φωστήρες που μας διοικούν ????
Προφανώς ΔΕΝ θέλουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή που πράγματι είναι τεράστια στις μικρές και μεσαίες επιχείρησεις γιατί είναι πιο εύκολο να εισπράξουν τα πρόστιμα από ότι να έχεις πολίτες με φορολογική συνείδηση , άσε που ικανοποιήτε και το αίσθημα υπεροχής που μας διακατέχει όλους και ειδκότερα όταν είσαι ελεγκτής .....
Κανείς δεν έχει σκεφθεί ότι αν είσα απολύτως τυπικός μπορεί να μη σε γραψεί κανείς (όχι ότι είναι απίθανο πάντως) δεν αντέχεις πάνω από 1-2 χρόνια ??
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο