Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τέλος στο σκάνδαλο του «κωδικού 0896».

Τέλος στο σκάνδαλο του «κωδικού 0896».

Την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και τη μείωση στις δαπάνες των γενικών γραμματειών Επικοινωνίας- Ενημέρωσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθούν οι δαπάνες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για να τελειώνουμε, όπως επισήμανε, «με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά.

Την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων και τη μείωση στις δαπάνες των γενικών γραμματειών Επικοινωνίας- Ενημέρωσης και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να μειωθούν οι δαπάνες της δημόσιας διοίκησης, αλλά και για να τελειώνουμε, όπως επισήμανε, «με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά.

Με την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων φαίνεται να κλείνει μια σημαντική διαχρονική «εστία» μόλυνσης της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς η χρησιμοποίσή τους- με αδιαφανής διαδικασίες- στόχευε κυρίως στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης με ότι αυτό συνεγάγεται, γεγονός που υπαινήχθηκε και ο κ. Μόσιαλος όταν ρωτήθηκε για το πού καυτευθύνονταν τα συγκεκριμένα κονδύλια. Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε «πως η κυβέρνηση, αν και θα το επιθυμούσε, δεν μπορεί να προχωρήσει την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων» γιατί όπως τόνισε, «βασική παράμετρος της αδιαφάνειας που χαρακτήριζε τη χρήση των απορρήτων κονδυλίων ήταν η μη ύπαρξη εγγράφων και η καταστροφή κάθε στοιχείου αναφορικά με τη διακίνησή τους».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος εξηγώντας την απόφασή του να καταργήσει άμεσα τον Κωδικό Αριθμού Εξόδων 0896 για τις λεγόμενες «απόρρητες δαπάνες» των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας - Ενημέρωσης και Μέσων Ενημέρωσης και τη μεταφορά όλου του ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι γίνεται «στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για τη δραστική μείωση των λειτουργικών δαπανών σε κάθε πτυχή της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την κατάργηση κάθε θύλακα αδιαφάνειας που αποτρέπει την αναγκαία δημοσιότητα και λογοδοσία στη διάθεση του δημόσιου χρήματος».

Διάταγμα
Πρόκειται, πρόσθεσε, για κωδικό μυστικών κονδυλίων των Γενικών Γραμματειών (μέσα από ειδική πίστωση), που λειτουργούσε με βάση το Αρθρο 10 του σχετικού Νομοθετικού Διατάγματος 744/1970 (ΦΕΚ 264/Α/10.12.1970) της δικτατορίας και η εν λόγω πίστωση (για τα μυστικά κονδύλια) εχρησιμοποιείτο κανονικά στο παρελθόν. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι από τις 4 Οκτωβρίου του 2009, όταν και ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, σταμάτησε να χρησιμοποιείται και οι δαπάνες από το συγκεκριμένο κωδικό είναι μηδενικές.

Συγχρόνως, τόνισε ο Ηλ. Μόσιαλος «προωθούμε άμεσα νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του συγκεκριμένου διατάγματος για τα μυστικά κονδύλια, καθώς πρακτικές χρήσης μυστικών κονδυλίων από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν εξυπηρετούν υπό καμία εκδοχή το εθνικό ή δημόσιο συμφέρον, που θα δικαιολογούσε την ύπαρξή τους». Αντίθετα, όπως είπε, απαξίωναν τη λειτουργία των Γενικών Γραμματειών και τις εξέθεταν στην κριτική της χειραγώγησης και δεν χωρούν σε μια σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε «τελειώνουμε οριστικά με μια αδιαφανή πρακτική της ελληνικής πολιτικής ιστορίας που ξεκίνησε επί δικτατορίας Μεταξά».

Παράλληλα έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω εξοικονόμηση και αποτελεσματική αξιοποίηση των υπολοίπων πόρων των γραμματειών, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική μείωση των δαπανών τους. Στα πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν μειώσεις δαπανών σε μια σειρά κονδυλίων που αφορούν σε ζητήματα δημοσίων σχέσεων και εθιμοτυπίας όπως, μεταξύ άλλων:

Το κόστος μετακινήσεων σε εξωτερικό και εσωτερικό υπαλλήλων και στελεχών των Γενικών Γραμματειών
Η ad hoc ίδρυση κέντρων Τύπου για κάλυψη μεγάλων γεγονότων (π.χ. εκλογών),
Οι συναντήσεις - δείπνα με δημοσιογράφους και παράγοντες ΜΜΕ της αλλοδαπής και της ομογένειας
Οι εκτυπώσεις εντύπων
Η οργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες και
Η αγορά και διάθεση δώρων σε επισκέψεις ξένων αποστολών.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο