Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ασπίδα για τις καταθέσεις.

Θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Ασπίδα για την προστασία των καταθετών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, προστατεύοντας τους στην περίπτωση που κάποια -μικρή κυρίως τράπεζα- αντιμετωπίσει πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις -όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες- θα δημιουργείται ένα μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, μία νέα δηλαδή τράπεζα, στην οποία θα μεταβιβάζονται όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και φυσικά οι καταθέσεις.

Η μεταβατική αυτή τράπεζα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και θα έχει την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (30δισ ευρώ) και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων- Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από το «κακό κομμάτι» της ίδιας τράπεζας με τα π.χ. προβληματικά δάνεια και τις επισφάλειες.

Έτσι υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους καταθέτες -ακόμα και στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα-, ενώ όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού θα μεταβιβάζονται σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα στο μέλλον.


Το «προβληματικό» κομμάτι που θα μένει πίσω θα μπαίνει σε διαδικασία πλήρους εξυγίανσης.

Το νομοσχέδιο πήρε χθες το πράσινο φως, από το υπουργικό συμβούλιο για να ξεκινήσει η υλοποίηση του, ενώ αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: «Με το νομοσχέδιο ενισχύεται ακόμη περισσότερο η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ιδίως των μικρότερων τραπεζών. Το βασικό σχήμα που εισάγει το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη δυνατότητα διαχωρισμού μιας τράπεζας με τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, με την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΕΚΕ».

Ας σημειωθεί ότι κατά τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα ληφθούν υπόψη τυχόν πρόσθετες παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγονται αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει την εποπτεία και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου η χώρα μας να εναρμονιστεί με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες -μέλη της ΕΕ. Επίσης ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία τρεις Οδηγίες, που αφορούν: τα «Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος» (π.χ. εκδότες πιστωτικών καρτών). Τη δυνατότητα συνεργασίας των εποπτικών αρχών για τις τράπεζες που έχουν θυγατρικές ή υποκαταστήματα σε άλλες χώρες και τέλος το σύστημα πληρωμών και τα συστήματα διακανονισμών αξιογράφων και παροχής διασυνοριακών χρηματο-οικονομικών ασφαλειών.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο