Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διάσταση απόψεων για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

24 Αύγουστου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • ΜE καταγεγραμμένη τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σχετικά με τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον...
ΜE καταγεγραμμένη τη διάσταση απόψεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας σχετικά με τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Μπαρουέν στο Παρίσι. Επρόκειτο για συνάντηση εργασίας ώστε να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις της 16ης Αυγούστου της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για την ενίσχυση του ευρώ.

Mετά το πέρας της συνάντησης δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις αλλά αργότερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα μιλούσαν στη γερμανική Βουλή προκειμένου να πείσουν για τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τα συμπεράσματα της συνάντησης των δύο υπουργών θα υποβληθούν ως προτάσεις στους Eυρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Το Παρίσι θεωρεί ότι το πλέον επείγον ζήτημα αφορά τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Ζήτημα για το οποίο η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί υπήρξαν αρκετά ασαφείς, μην έχοντας καθορίσει ούτε τα επιτόκια, ούτε τη φορολογική βάση, ούτε το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής, ενώ παράλληλα δεν έθεσαν σε ισχύ οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Οι δύο ισχυρότερες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι θα συνεργασθούν στο ζήτημα του «χρυσού κανόνα» στον προϋπολογισμό, δηλαδή στον καθορισμό πλαφόν στο ύψος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Σημειώνεται ότι «το φρένο χρέους», όπως εφαρμόζεται στη Γερμανία, διαφέρει από την αντίληψη του «χρυσού κανόνα» που ακολουθεί η Γαλλία. Οι δύο υπουργοί επιδιώκουν να διαμορφωθούν ενιαίες προτάσεις για την επίτευξη εναρμόνισης των προϋπολογισμών των δύο χωρών, όπως πρότειναν οι ηγέτες τους. Οι δυσκολίες σε αυτό τον τομέα αφορούν τη Γαλλία, η οποία σήμερα θα ανακοινώσει νέα αυστηρά μέτρα και περικοπές, επιχειρώντας να πείσει τις αγορές για την αξιοπιστία των μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «ανοίγει» το χάσμα των δημοσιονομικών μεγεθών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Τα τελευταία στοιχεία κατέδειξαν ότι το γερμανικό έλλειμμα το 2011 θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία προσπαθεί να το συγκρατήσει στο 5,7%, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσιο συγκριτικά με της γείτονος χώρας. Το 2012 η Γαλλία δεν ελπίζει για την ώρα να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά της χαμηλότερα από 4,6% του ΑΕΠ.

Πηγή www.express.gr



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης