Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Με σύμβαση «ευέλικτης εργασία» 1 στους 2 νεοπροσλαμβανόμενους

Κερδίζουν καθημερινά έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το α΄ εξαμήνου του 2011 σε σχέση με πέρυσι, καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους προσλαμβάνεται πλέον με σύμβαση "ευέλικτης εργασίας" και μειωμένες αποδοχές...

Κερδίζουν καθημερινά έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, έναντι των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το α΄ εξαμήνου του 2011 σε σχέση με πέρυσι, καθώς ένας στους δύο εργαζόμενους προσλαμβάνεται πλέον με σύμβαση "ευέλικτης εργασίας" και μειωμένες αποδοχές.

Συγκεκριμένα, από τις 352.456 συμβάσεις εργασίας, οι 210.676 αφορούσαν σε πλήρη απασχόληση και οι 141.820 σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία.

Με αυτά τα δεδομένα οι επιθεωρητές εργασίας καταγράφουν μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 23,23%. Στον αντίποδα, η μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης των προηγούμενων ετών, είτε με μονομερή απόφαση του εργοδότη είτε κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους, είναι αυξημένες κατά 121,94% όσον αφορά τη μερική απασχόληση και 476,73% για την εκ περιτροπής απασχόληση. Hδη τους έξι πρώτους μήνες του 2011 έχουν μετατραπεί 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους εργασίας σε ευέλικτης απασχόλησης.

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν και οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Σε 27.492 ελέγχους που διενεργήθηκαν από τον Ιανουάριο, υποβλήθηκαν 2.798 μηνύσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι είναι 30.102 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 9.008. Παρατηρείται μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμός υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου (φαινόμενο πολύ συχνό στις τράπεζες, επικαλούμενες δήθεν ταμειακό λάθος), απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (repo), μη κατάθεση στις υπηρεσίες ή μη ανάρτησή τους σε εμφανές σημείο στους χώρους εργασίας των πινάκων προσωπικού και των ωρών εργασίας ή των προγραμμάτων εργασίας από τις επιχειρήσεις όταν λειτουργούν με τη διαδοχική εναλλαγή περισσότερων της μιας ομάδας εργαζομένων ή όταν έχουν κυλιόμενες ημέρες αναπαύσεως ή είναι συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες, παράνομη υπερωριακή απασχόληση, μη χορήγηση εβδομαδιαίας και αναπληρωματικής ανάπαυσης, όπως και μη χορήγηση της άδειας στους μισθωτούς ή μη τήρηση του βιβλίου αδειών.

Πηγή www.express.gr


Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο