Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξαιρούνται της αύξησης ΦΠΑ εστίασης τα τουριστικά πακέτα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ και άλλες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον κλάδο τροφίμων και στην εστίαση θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών ...

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ και άλλες επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον κλάδο τροφίμων και στην εστίαση θα εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Oικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Tύπου, τονίζοντας ότι για να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι τουριστικές επιχειρήσεις (all inclusive) που έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα θα εξαιρεθούν του μέτρου. Επίσης για τις εταιρίες στον κλάδο των τροφίμων με μικτή λειτουργία ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η δραστηριότητα των τροφίμων θα μείνει στον ΦΠΑ 13%, ενώ όσα έχουν να κάνουν με την εστίαση θα μεταφερθούν στο 23%.

Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τα ενιαία πακέτα εξαγωγικού τουρισμού ενώ παράλληλα τόνισε ότι επανεξετάζονται οι περίπου 137 κωδικοί της εστίασης ώστε να μην εφαρμοστεί ο συντελεστής 23% στις περιπτώσεις όπου πωλούνται τρόφιμα και η πώλησή τους δεν αφορά την εστίαση. Σημείωσε πάντως ότι ειδικότερα όσον αφορά την εστίαση η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για το εθνικό φορολογικό σύστημα.
Oπως διευκρινιζόταν στη συνέχεια από αρμόδιο στέλεχος του Yπουργείου Oικονομικών, τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23%.
Δεν θα ισχύει το ίδιο όμως εφόσον το πακέτο κλείσει Eλληνας τουρίστας στο εσωτερικό.

Το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με την οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει την εστίαση από την 1η Σεπτεμβρίου. Το προσχέδιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012.

Ο υπουργός Oικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εκλογικεύσει τους φορολογικούς συντελεστές εφόσον, όπως είπε, «συμφωνήσουμε σε πρακτική και εφαρμόσιμη λύση για τον τρόπο είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ». Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το εθνικό φορολογικό σύστημα με έναν νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα των αντικειμενικών κριτηρίων και το ενδεχόμενο επαναφοράς τους, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς κριτηρίων παλαιού τύπου και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα.
Το νέο σύστημα φορολόγησης, που θα εφαρμοστεί πιθανότατα από το 2012 για τα φετινά εισοδήματα και θα αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια μέσω των οποίων θα προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικότερα, θα λαμβάνονται υπόψη το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή όπου ασκείται, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, η προϋπηρεσία του επαγγελματία, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης, όπως ενοίκια, οι υπάλληλοι που απασχολούνται και άλλα. Με βάση κυρίως αυτά τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα με το οποίο θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα.

Πηγή www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο