Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Παγώνει» οριστικά η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.

«Παγώνει» οριστικά η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση.

Στην απόφαση για «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ για την εστίαση στο 23%, από 13% καταλήγει η κυβέρνηση υπό το βάρος της διευρυνόμενης ύφεσης φέτος και των μαζικών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το θέμα στην εγχώρια αγορά. Παράλληλα δρομολογείται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης, ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται τα ειδικά «επαγγελματικά τεκμήρια» για περίπου 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικά το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και της καλύτερης στόχευσης των φορολογικών παρεμβάσεων συγκεντρώνει την προσοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, είναι πιθανόν να κάνει και ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συναντήσεις
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Το προσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, και θα δοθεί μετά προς διαβούλευση και η σύνταξη του συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή του νέου ελέγχου από την τρόικα, ο οποίος ξεκινά σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1. Με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως στους σχεδιασμούς τρόικας και κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του καθεστώτος του ΦΠΑ το πιθανότερο είναι να μειωθεί ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ 23%, μέσα στο έτος. Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση επικρατούν προτάσεις βάσει των οποίων δεν έχει νόημα τελικά να αυξηθεί τώρα ο ΦΠΑ στην εστίαση. Το θέμα θα επανεξεταστεί με τους νέους συντελεστές που θα καθιερώσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

2. Το κυβερνητικό επιτελείο εφαρμόζει μοντέλα επιχειρώντας να αποτιμήσει τα διάφορα σενάρια για τους συντελεστές ΦΠΑ. Υπάρχουν σκέψεις:

* Για την εφαρμογή δύο μόνο συντελεστών ΦΠΑ 20% και 10%

* Επανεξετάζεται το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στα νησιά (οι συντελεστές είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με αυτούς που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα).

* Εξετάζονται σενάρια για το κατά πόσο όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν στο συντελεστή 6,5%.

* Εξετάζεται και η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ.

3. Οσον αφορά στα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν να εισαχθούν ειδικά επαγγελματικά κριτήρια που θα προσδιορίζουν το ελάχιστο εισόδημα των συγκεκριμένων φορολογούμενων. Τέτοια κριτήρια θα μπορούσαν να είναι το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, η περιοχή στην οποία ασκείται το επάγγελμα, το ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης, τα ελάχιστα όρια αμοιβών των υπάλληλων που απασχολούνται στην επιχείρηση ή το γραφείο του ελεύθερου επαγγελματία κ.ά.

Με την επιβολή των ειδικών τεκμηρίων το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να φορολογήσει όσους δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009, επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες είχαν δηλώσει εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Το εισόδημα που θα προκύπτει με βάση τα επαγγελματικά κριτήρια θα συγκρίνεται με το δηλούμενο εισόδημα καθώς και το εισόδημα που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης (σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οποιο από τα τρία είναι τελικά το μεγαλύτερο θα είναι και η βάση φορολόγησης του επαγγελματία. Πάντως τα νέα τεκμήρια θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2011, φέρνοντας δηλαδή έσοδα στα δημόσια ταμεία από το 2012 και μετά.


Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο