Ειδήσεις Τεχνολογία

ΣΕΤΕ: Καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό η αύξηση ΦΠΑ στην εστίαση

ΤON κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι το δεύτερο μισό του 2011 ενδέχεται...

ΤON κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων με αφορμή την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από την 1η Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι το δεύτερο μισό του 2011 ενδέχεται να ανατραπεί η αυξητική τάση του τουρισμού. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι η μετάταξη του ΦΠΑ στο 23% θα είναι προσωρινή και το μέτρο θα επανεξεταστεί, με στόχο τη νέα τουριστική σεζόν ο ΦΠΑ να μειωθεί εκ νέου.

Oπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ σε σχετική ανακοίνωση, η αύξησή του από το 13% στο 23% στον τομέα της εστίασης θα αποβεί «καταστροφική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό, διότι θα επιφέρει συνολική αύξηση στο τουριστικό πακέτο κατά 2%-3%, κάτι το οποίο θα προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της αγοράς». Ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να επαναξιολογήσει τη δυναμική της αγοράς και να προσαρμόσει την πολιτική της για τον ΦΠΑ σε επίπεδα τα οποία θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος, με δεδομένη τη δυνατότητα του τουρισμού να βοηθήσει καθοριστικά στην έξοδο της χώρας από την κρίση, έχει προτείνει τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στις κλίμακες 5% για διαμονή και μεταφορά, 10% για σίτιση και 20% για λοιπές υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου σε δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ να επιστρέψει στο 13%, τονίζοντας ότι τον Οκτώβριο το θέμα θα συζητηθεί σε νέα βάση. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τον συντελεστή 23% πολύ υψηλό, εκτιμώντας ότι η μετάταξη θα είναι βραχύβια. Στη ίδια κατεύθυνση και ο υφυπουργός Eσωτερικών Π. Κουκουλόπουλος επισήμανε χθες σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αύξηση στην εστίαση δεν θα ισχύσει για τη νέα τουριστική σεζόν. Ακόμα, ο υφυπουργός Tουρισμού Γ. Νικητιάδης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην EΞΠPEΣ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ο ΦΠΑ στην εστίαση να επιστρέψει στα σημερινά επίπεδα του 13% μετά από 4μηνη εφαρμογή της ρύθμισης. Oπως είχε επισημάνει ο υφυπουργός, η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 και στη συνέχεια το οικονομικό επιτελείο θα επανεξετάσει την ισχύ του μέτρου, βάσει των αποτελεσμάτων της περιόδου εφαρμογής του. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Μακάρι να μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ. Κανένας πολιτικός δεν αισθάνεται ικανοποίηση όταν είναι αναγκασμένος να επιβάλλει φορολογικά μέτρα».

Πηγή www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο