Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δημόσιο: Οποιος κάνει λευκή απεργία, θα απολυθεί.

«Οποιος κάνει λευκή απεργία δεν έχει θέση στο Δημόσιο», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος. Αφορμή για την αυστηρή προειδοποίηση στάθηκε η απόφαση της ΑΔΕΔΥ που συνιστά στους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων, αποχή «από συγκεκριμένες εργασίες και ειδικά αυτές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες»

Δημόσια προειδοποίηση ότι δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες όποιος δημόσιος υπάλληλος απαντά με «λευκή απεργία» στις μισθολογικές του απώλειες απηύθυνε χθες η κυβέρνηση, επισημαίνοντας δια του εκπροσώπου της ότι είναι η ώρα «γενναίων αποφάσεων» για το κράτος, διότι αυτό απαιτεί η κοινωνία και επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον. «Όποιος κάνει λευκή απεργία δεν έχει θέση στο Δημόσιο», τόνισε ο Ηλίας Μόσιαλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ενώ στη Βουλή συναντιόνταν Ευάγγ. Βενιζέλος και Δημ. Ρέππας για το θέμα του Ενιαίου Μισθολογίου και του Βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΑΔΕΔΥ
Η αφορμή για την αυστηρή προειδοποίηση στάθηκε η απόφαση της ΑΔΕΔΥ, η οποία στο «σχέδιο κινητοποιήσεων διαρκείας» που ανακοίνωσε μέχρι τη ΔΕΘ συνιστά στους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων, αποχή «από συγκεκριμένες εργασίες και ειδικά αυτές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες π.χ. εισιτήρια εξωτερικών ιατρείων κ.λπ.». Εν ολίγοις στην είσπραξη και δημοσίων εσόδων.

Τα φαινόμενα «λευκής απεργίας» σε αρκετούς κλάδους, αλλά κυρίως στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό, έχουν επισημανθεί πολλές φορές στο πλαίσιο των κυβερνητικών οργάνων, ωστόσο η επίσημη «οδηγία» της ΑΔΕΔΥ διευκόλυνε την κυβέρνηση να δηλώσει ευθέως τις προθέσεις της.

«Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα λευκών απεργιών και αργομισθιών. Να μη γίνονται συναλλαγές, να μην εισπράττονται φόροι. Κι αυτό γιατί πλέον δεν το ανέχεται η κοινωνία», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος. Στα πιεστικά ερωτήματα πώς θα αντιμετωπιστούν όσοι καταφεύγουν στην ιδιότυπη απεργία, ο κ. Μόσιαλος δήλωσε «όσοι κάνουν λευκή απεργία δεν έχουν θέση στο Δημόσιο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Διατύπωσε μάλιστα και το σκεπτικό πως «όταν στον ιδιωτικό τομέα καθημερινά απολύονται εργαζόμενοι χωρίς λόγο και αιτία, δεν μπορεί να υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που να λέει δεν δουλεύω από μια ώρα και μετά χωρίς καμιά συνέπεια». Καταλήγοντας ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και κάλεσε τους πάντες και την ΑΔΕΔΥ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Συνάντηση
Εν τω μεταξύ μετά την απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το Ενιαίο Μισθολόγιο και Βαθμολόγιο συναντήθηκαν χθες στη Βουλή οι κ. Βενιζέλος και Ρέππας που θα συνδιαμορφώσουν το νομοσχέδιο. Στους βασικούς άξονες περιλαμβάνεται θεσμοθέτηση νέου βαθμολογίου που θα αποτελέσει και τη βάση για το νέο μισθολόγιο. Τα μισθολογικά κλιμάκια περιορίζονται δραστικά και η αλλαγή κλιμακίου θα γίνεται μέσα από αξιολόγηση, ώστε να υπάρξει σύνδεση αποδοχών και παραγωγικότητας.

Αντιπαράθεση
Χθες υπήρξε εξάλλου αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με το μέγεθος του κράτους και τις προσπάθειες περιορισμού των λειτουργικών του δαπανών, με τη ΝΔ να δίνει κατάλογο με άλλους 26 φορείς που δημιουργήθηκαν το τελευταίο 20μηνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις επικρίσεις αυτές τόνισε ότι μέσα στη διετία 2009-2011 η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 100.000 (συνταξιοδοτήσεις, συμβασιούχοι, stage) και επομένως και το κόστος του κράτους όταν την περίοδο 2004-2009 η γαλάζια διακυβέρνηση είχε προχωρήσει σε 164.000 προσλήψεις.

Τέλος θέλοντας να καταδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ως προς το εγχείρημα συμμαζέματος των φορέων του Δημοσίου ανέφερε ότι στον τομέα της αρμοδιότητάς του (ΕΡΤ και ΑΠΕ) θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο που έχει ζητήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο