Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την Επιχειρηματικότητα - στόχος 60.000 θέσεις εργασίας

Κατατέθηκε απόψε για ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα.

Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ανάπτυξη και στη χώρα μας εναλλακτικών μορφών επιχειρηματικής δράσης σε δραστηριότητες κοινωνικού σκοπού για την προαγωγή της τοπικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας στρωμάτων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Από τις νέες αυτές μορφές επιχειρήσεων αναμένεται να δημιουργηθούν 60.000 βιώσιμες νέες θέσεις εργασίας την τριετία 2012 - 2014. Το κόστος του προγράμματος το οποίο θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, είναι ύψους 60 εκ. ευρώ με δυνατότητα αύξησης του ποσού σε 100 εκ. ευρώ

Με την αξιοποίηση της εμπειρίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην αξιοποίηση του νέου θεσμού για ενίσχυση της απασχόλησης και την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών προς τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.

Θεσπίζεται μια νέα μορφή επιχείρησης η κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση. Παράλληλα αναγνωρίζονται και καταγράφονται οι φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα ενώ προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας δικτύων συνεργασίας από τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 8.400 περίπου συνεταιρισμοί με 950.000 περίπου μέλη

Παράλληλα εξειδικεύονται τα κριτήρια με τα οποία θα πιστοποιούνται οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας. Η κοινωνική επιχείρηση βασίζεται στον αστικό συνεταιρισμό, της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Δεν προβλέπεται διανομή κερδών εκτός από την αμοιβή των μελών για την εργασία τους.

Λειτουργεί με τις βασικές αρχές, της ελεύθερης συμμετοχής, της δημοκρατικής διοίκησης, «ένα μέλος, μια ψήφος», της περιορισμένης διανομής των κερδών στα μέλη που προσφέρουν εργασία και την επανεπένδυση, την αλληλεγγύη, και την ανεξαρτησία από τις κρατικές δομές.

Με τη δημιουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων, δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε περιοχές έντονης οικονομικής κρίσης

Αντικείμενο των επιχειρήσεων αυτών, είναι η παροχή σύγχρονων, ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ).

Η Κοινωνική Οικονομία στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει σήμερα, περίπου το 10% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και απασχολεί περίπου 11 εκατ. εργαζομένους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει περίπου το 5,9% της συνολικής απασχόλησης και το 6,7% της μισθωτής απασχόλησης.

Με το νόμο παρέχονται κίνητρα για τη σύσταση και τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων και πέρα από την αξιοποίηση Κοινοτικών Πόρων, δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης του η αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και της πρόσβασης σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, και παρέχονται φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις καθώς και διατήρηση των επιδομάτων των ανέργων και εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο