Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Αναβαθμίζει το κύρος αλλά και την ευθύνη των Ελεγκτών Λογιστών - Φοροτεχνικών

ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - Αναβαθμίζει το κύρος αλλά και την ευθύνη των Ελεγκτών Λογιστών - Φοροτεχνικών

(*) Του Γιώργου Κουτίνα

Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που βαραίνει το σύνολο των πολιτών και του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, θέλουμε να πιστεύουμε πως το "βάρος" του Μνημονίου δεν είναι μόνο για την αποπληρωμή των χρεών έναντι των δανειστών αλλά και για την εξυγίανση μηχανισμών που υπονομεύουν τους θεσμούς και την οικονομία.

Το νέο αυστηρό φορολογικό σύστημα, ανεβάζει ψηλά τον «πήχη» στα θέματα ευθύνης των διαφόρων Λογιστών και Ελεγκτών Λογιστών και μοιραία θα εισάγει νέα ήθη στις σχέσεις τους με Πελάτες και με Κρατικές Αρχές.
 
Δηλώσεις προσκομιζόμενες στην Εφορία για λογαριασμό Ιδιωτών, Επαγγελματικών ή Επιχειρήσεων, πρέπει απαραίτητα να ελέγχονται από διαπιστευμένους Λογιστές και να φέρουν την υπογραφή τους.
Είναι δεδομένο πως “υπογραφή” από τον οποιοδήποτε σημαίνει και ανάληψη ευθύνης.

Οι Φορολογικοί Έλεγχοι και οι αντίστοιχες Εκθέσεις Φορολογικής Συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, θα γίνονται και θα υποβάλλονται με αλληλέγγυα ευθύνη των Ελεγκτών Λογιστών και των Ελεγκτικών Εταιρειών στις οποίες ανήκουν. Οι ίδιοι επαγγελματικοί φορείς, σύμφωνα με την πρόσφατη Εγκύκλιο ΠΟΛ. 1159/ 22.7.2001 του Υπ. Οικονομικών,  θα εκδίδουν  και το ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό. Σε περίπτωση δε μη εξαγωγής “ασφαλούς συμπεράσματος” θα διενεργείται έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Είναι προφανές πως μια τέτοια εξέλιξη αυξάνει το ρόλο και το κύρος των Ελεγκτών Λογιστών.  Παράλληλα όμως αναδεικνύει ευθύνες που μέχρι πρόσφατα ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση!
Οι Ελεγκτές και οι Ελεγκτικές Εταιρείες καθώς και οι Λογιστές και τα Φοροτεχνικά Γραφεία, πέραν των διοικητικών ή ποινικών κυρώσεων που συνεπάγεται η μη ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος, φέρουν και τις όποιες αστικές ευθύνες για εξ αμελείας λάθος ή και παράλειψη που μπορεί να ζημιώνει το Κράτος ή/και τον εκάστοτε Πελάτη τους (Φυσικό Πρόσωπο ή Επιχείρηση).

Νέα δεδομένα επομένως και νέα ήθη που θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά και αισθητά …
 

Κύριοι Ελεγκτές Λογιστές και Λογιστές Φοροτεχνικοί, μην βλέπετε μόνο τα αρνητικά στις σύγχρονες εξελίξεις, που κρινόμενες αντικειμενικά είναι βέβαιο πως μας φέρνουν πιο κοντά στα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς. Με παρόμοιες θεσμικές διατάξεις είναι σίγουρο πως αναβαθμίζεται ο ρόλος και το κύρος σας. Παράλληλα, τεκμηριώνεται καλύτερα το κύρος και η αμοιβή των υπηρεσιών σας.
Ποίος ο λόγος όταν υπογράφετε Λογιστικές Καταστάσεις, Ισολογισμούς Επιχειρήσεων ή Φορολογικές Δηλώσεις, να μην αναλαμβάνετε συνειδητά και την όποια ευθύνη η οποία ούτως ή άλλως βάσει νόμου σας βαραίνει, άμα γνωρίζετε πως μπορείτε να διασφαλισθείτε με την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης;

Ο διεθνοποιημένος θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης, εδώ και πολλά χρόνια παρέχει την απαιτούμενη
αξιόπιστη λύση πάνω στο θέμα. Η λύση αυτή είναι διαθέσιμη και προσιτή στον κάθε σύγχρονο Ελεγκτή Λογιστή και Λογιστή Φοροτεχνικό Γραφείο που διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα και ελάχιστα εχέγγυα να ασκεί νόμιμα την αντίστοιχη επαγγελματική δραστηριότητα.  (βλ. σχετικά δημοσιεύματα  (https://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11919) αλλά και σχετική σελίδα στο διαδίκτυο (http://bit.ly/kLCnZN).
 
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που το χρήμα είναι ακριβό πρέπει απαραίτητα να δίνουμε την πραγματική αξία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε όταν μάλιστα συνοδεύονται από ασφαλιστική “εγγύηση” που δεν είναι άλλο από την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για λάθη και παραλείψεις στα πλαίσια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας

(*) Εμπειρογνώμων Ασφαλίσεων, με εξειδίκευση στις ασφαλίσεις επαγγελματικής ευθύνης, τεχνικών έργων & επιχειρηματικών κινδύνων. Είναι Διευθύνων Σύμβουλος της «ΚΟΥΤΙΝΑΣ ΑΕ» - Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων,  Εξουσιοδοτημένοι Ανταποκριτές Lloyd’s ([email protected],  www.koutinas.gr).  
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description PLAT | Αυγούστου 5, 2011 5:37 π.μ. | Reply
Πρωτα ανοιξε ενα λογιστικο γραφειο κ.εμπειρογνωμονα και μετα γραψε οτι βλακεια θελεις.Η κοροιδια και το δουλεμα εχει και τα ορια του.
image description broster | Αυγούστου 5, 2011 10:33 π.μ. | Reply
Κανείς δε διαφωνεί ότι η υπογραφή μας θα πρέπει να έχει την ανάλογη ευθύνη , αλλά σε ποιά αγορά ??? Μήπως έχετε καταλάβει ότι δεν κινείται καθόλου χρήμα στην αγορά και άρα ο Λογιστής απλά θα είναι το εύκολο θύμα . Θα έχει όλες τις ευθύνες και θα χρωστάει παντού λόγω οικονομικής αδυναμίας των πελατών ή μήπως θα σαγηνευτούν οι πελάτες από το βάρος και την επιστημονικότητα της υπογραφής ????
Και κάπου θα πρέπει να υπάρχει και υποψία δικαιώματος , τώρα υπάρχουν ΜΟΝΟ ευθύνες .
Βέβαια εσείς το βλέπεται από τι δική σας πλευρά , γιατί βλέπετε ότι υπάρχει νέα δεξαμένη πελάτειας και καλά κάνετε , αλλά από το να μας τα παρουσιάζετε όλα ρόδινα υπάχει τεράστια διαφορά και απευθύνεστε σε ανθώπους που την ωραιοποίηση την ζούν καθημερίνα .
image description LIVANAROS | Αυγούστου 5, 2011 10:14 π.μ. | Reply
Για να εκφέρει κάποιος γνώμη για ένα επάγγελμα πρέπει πρώτα να το έχει ασκήσει.

Και εγω μπορώ να πω τι είναι καλό και τι όχι, ή πόσο εύκολο η δύσκολο αίναι το επάγγελματο επάγγελμα του ασφαλιστή αλλα το πιο πιθανό είναι να λέω μπούρδες αφου δεν το έχω ασκήσει ποτέ.

Τα χρήματα είναι το λιγότερο φίλε broster, κατα τη γμώμη μου.

Το θέμα είναι πως ζητάς ευθύνες απο έναν επαγγελματία ο οποίος είναι αντιμέτωπος με ένα θηριώδες δημόσιο το οποίο περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει.

Και με ένα πλήθως πελατών χωρίς διάθεση να συμμορφωθούν σε παράλογους ως επι το πλείστον κανόνες.

Κύριε Γιώργο Κουτίνα καλύτερα κάνε μια διαφήμιση με κάποιο banneraki η σε κάποιο περιοδικό, εδω μέσα διαβάζουν επαγγελματίες που γνωρίζουν καλύτερα απο τον οποιοδήποτε εκτός χώρου, τι αναβαθμίζει το επάγγελμα τους.
image description SCORPIOS | Αυγούστου 5, 2011 10:57 π.μ. | Reply
Κουτίνα, πλήρωσες για αυτή τη διαφήμιση???
image description agrevelos | Αυγούστου 5, 2011 10:03 π.μ. | Reply
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που το χρήμα είναι ακριβό πρέπει απαραίτητα να δίνουμε την πραγματική αξία στις υπηρεσίες που προσφέρουμε όταν μάλιστα συνοδεύονται από ασφαλιστική “εγγύηση” που δεν είναι άλλο από την Ασφάλιση Επαγγελματικής Ευθύνης για λάθη και παραλείψεις στα πλαίσια άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας


Nα πουλήσει ασφάλειες ψάχνει ο άνθρωπος "ρε παιδιά"
Θεμιτόν -Θεμιτόττατον
image description gkazan | Αυγούστου 5, 2011 2:11 μ.μ. | Reply
Ρε τον Χυτηρογλου.... (ΚΟΥρΤΙΝΑΣ).... Ο τύπος μάλλον χαίρεται γιατί λόγω "συνυπευθυνότητας" του λογιστή, θα αποκτήσει πελατεία... Στο δικό του κατσαπλιάδικο επάγγελμα, που έχουν φεσώσει και ΚΛΕΨΕΙ λεφτά από ασφαλισμένους, με κάθε λογής τέχνασμα, έχει να μας πει κάτι;;;

Άντε να πω και εγώ σε λίγο πως πρέπει ο γιατρός να κάνει γνωμάτευση και επεμβάσεις... Δεν πάει καλύτερα σε κανένα νοσοκομείο; Είναι προφανές ότι τον χτύπησε η.... θερμοκρασία κατακέφαλα!
image description VATS | Αυγούστου 5, 2011 9:34 μ.μ. | Reply
Α ρε Κουτίνα έτσι όπως τα λές νιώθω την αναβάθμιση στο φερμουάρ του παντελονιού μου. Αλλά δεν φταίς εσύ. Δεν "καρφιτσώθηκε" η λαλακία σου απο μόνη της στο site.
image description LIAROMMATIS | Αυγούστου 5, 2011 10:32 μ.μ. | Reply
ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΕ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο