Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εξετάζεται μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών μόνο με την εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος.

2 Αύγουστου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ξεκίνησε ο διάλογος για τις αλλαγές στη φορολογία
Tη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, του ΦΠΑ καθώς και των φόρων των ακινήτων θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του διαλόγου για τις αλλαγές στη φορολογία που ξεκίνησε και επίσημα σήμερα.

Τους άξονες των αλλαγών προδιέγραψε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ο οποίος προανήγγειλε ακόμη ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογούμενους, έλεγχο των πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη του διαλόγου ο Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το σύνολο των αλλαγών στη φορολογία θα έχουν ουδέτερο αποτέλεσμα στα έσοδα που σημαίνει ότι ελαφρύνσεις που θα οδηγούν σε απώλεια εσόδων θα οδηγούν σε παρεμβάσεις ισοδύναμου αποτελέσματος για την κάλυψη των απωλειών αυτών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κεφάλαιο της φορολογίας που να μη συζητηθεί» ενώ έκανε σαφές ότι οι αλλαγές θα επικεντρωθούν κυρίως στους εξής τομείς:

* Την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών

* Τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση των συντελεστών. Ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, το υπουργείο Οικονομικών αναζητά εναλλακτικά μέτρα αύξησης των εσόδων ώστε να μην αυξηθεί ο συντελεστής στο 23%.

* Τον κλάδο της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις που θα στοχεύουν στην αναθέρμανση της παγωμένης αγοράς ακινήτων.

Αναλυτικότερα σε ότι αφορά το ΦΠΑ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι : «Αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί»

Για τη φορολογία κεφαλαίου, ο υπουργός είπε ότι έχει πολύ μικρή απόδοση και πρόσθεσε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ε9 για το 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ. Καταλαβαίνετε τί θα μπορούσε να αποδώσει μια δίκαιη φορολόγηση».

Για τη φορολογία εισοδήματος σημείωσε: «Δεν μπορεί να μιλήσουμε για φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων χωρίς περιουσιολόγιο, χωρίς πλήρες ηλεκτρονικό πόθεν έσχες. Μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές, κλίμακες και όρια, να γίνουμε πιο δίκαιοι». Παράλληλα διευκρίνισε ότι στο τραπέζι της συζήτησης είναι και η φορολογία των επιχειρήσεων.

Για τις φοροαπαλλαγές, τις κυβερνητικές προθέσεις προδιέγραψε ο υπουργός λέγοντας ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα 30 δισ. ευρώ φορολογούνται (τα 70 δισ. ευρώ απαλλάσσονται) και αποδίδουν φόρους 9 δισ. ευρώ, άρα η μέση επιβάρυνση είναι 30%.

Για τις καταθέσεις εξωτερικού, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στον έλεγχο των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων» και τον έλεγχο των πιστωτικών καρτών που εκδίδονται από τράπεζες του εξωτερικού.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ο Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η ενεργοποίηση του αυτόφωρου και οι ποινές φυλάκισης δεν αφορούν τους μικροοφειλέτες τους οποίους κάλεσε να μπουν τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής τους, αλλά τους μεγαλοοφειλέτες

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για τον διάλογο προβλέπει ότι έως τις 22 Αυγούστου θα συγκεντρωθούν οι προτάσεις των φορέων σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]) έτσι ώστε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει και τη βάση του διαλόγου.

Η κατάθεση του νομοσχέδιου με όλες τις αλλαγές θα γίνει την πρώτη Δευτέρα του Οκτώβρη, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012.

 Πηγή Newsbeast.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης