Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για παράταση των δηλώσεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ιουλιανού 42 – 46   ΑΘΗΝΑ  Τ.Κ.104 34
Τηλ.: 210-8253445 – FAX: 210-8253446
E – mail: [email protected] Ιστοσελίδα: www.pofee.gr
ΑΠ. ΑΝΑΓ. ΠΟΛ. ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ. ΚΑΤ. 545/4787/94


ΑΘΗΝΑ 29-07-2011

Αρ.Πρωτ. Εξερχομένου 038

Προς τον
Γεν. Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κο ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ

Κοινοποίηση:
• Αναπληρωτή Υπουργός  Οικονομικών Κο ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
• Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ
• Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κο ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ
• Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κο ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ

Θέμα: Δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική αποστολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος Οικον. Έτους 2011. Απαιτείται ακόμη διάστημα μιας εβδομάδας.

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Στις 25/7 δόθηκε στην δημοσιότητα ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ. για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων, καθώς το σύστημα «έκλεισε» εκείνο το πρωί.

Η ανακοίνωση μιλούσε για εκατομμύρια έντυπα που στάλθηκαν μέσω taxis αλλά το «εύγε» προς τον Κλάδο μας δεν το διαβάσουμε κάπου απλά και ξεκάθαρα.

Στις 01/08 η Γ.Γ.Π.Σ. προβαίνει σε νέα εκδήλωση για να ανταλλάξει απόψεις με τον Κλάδο μας ως τον βασικό χρήστη των υπηρεσιών του νέου Taxis.

Όμως την ίδια στιγμή μερικές δεκάδες Συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα θα καταθέτουν στις Δ.Ο.Υ. τις λίγες δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να στείλουν ηλεκτρονικά καταβάλλοντας το πρόστιμο ή επιβαρυνόμενοι με προσαύξηση εκπροθέσμου, όχι γιατί αμέλησαν την υποχρέωσή τους προς τους πελάτες τους αλλά πολύ απλά γιατί ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ να ολοκληρώσουν την  διαδικασία.

Αυτούς τους 3 τελευταίους μήνες ΟΛΟΙ οι Συνάδελφοι έφτασαν στα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους και η συντριπτική πλειοψηφία τα κατάφερε σχεδόν «εμπρόθεσμα» (ευχαριστούμε για την υλοποίηση των υποσχέσεων σας σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι θα μας δοθεί ΟΛΟΣ ο απαιτούμενος χρόνος).

Είχαμε επισημάνει ότι θα ήταν άδικο έστω και ΕΝΑΣ Συνάδελφος να επιβαρυνθεί με πρόστιμο καθώς κάναμε την νύκτα ημέρα για να προλάβουμε.

Αλλά είναι γνωστό πλέον ότι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για όλους.

Πρέπει λοιπόν η Πολιτική Ηγεσία να αποφασίσει το εξής απλό:

- Θα τιμωρήσει αυτoύς τους λίγους (;) που δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τμήμα ενός ολόκληρου Κλάδου που ολοκλήρωσε ένα γιγάντιο έργο ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα ή
- Θα δώσει ακόμη μια (1) εβδομάδα παράταση για ηλεκτρονική υποβολή των τελευταίων δηλώσεων που «έμειναν στα χέρια» κάποιων, λίγων, Συναδέλφων;

Αν συγκρίνουμε το κόστος επεξεργασίας με το έσοδο από τα πρόστιμα πιθανότατα θα καταλήξει το Δημόσιο με (0) αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα ο Κλάδος θα μπορέσει να βγάλει τα συμπεράσματά του.
 
Είχαμε ζητήσει εξ αρχής ο διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 31/07 και αυτή η εβδομάδα ήταν (και αποδείχθηκε) η κρίσιμη.

Αποφασίσθηκε να «κλείσει» το σύστημα , ένα σύστημα που το χειρίζονται και το τροφοδοτούν άνθρωποι. Όχι για να εισπραχθούν πρόστιμα αλλά για να προετοιμασθεί η έκτακτη εισφορά.

Είναι ΑΝΑΓΚΗ τώρα η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου να δείξει το «ανθρώπινο πρόσωπο» της και σε μια ιδιαίτερη άσχημη οικονομική περίοδο και για τον Κλάδο μας, να μην επιβαρύνει τους λίγους Συναδέλφους μας με μικρά ή μεγάλα πρόστιμα.

Ζητάμε να δοθεί προθεσμία μιας εβδομάδας για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ της ηλεκτρονικής  υποβολής.

Η αντιμετώπιση του εύλογου και δίκαιου αιτήματός μας θα αξιολογηθεί θετικά όχι μόνον από τους συγκεκριμμένους Συναδέλφους αλλά από όλο τον Κλάδο και επιπλέον δεν θίγεται το Δημόσιο συμφέρον καθώς η «χειρόγραφη» κατάθεση θα καθυστερήσει την εκκαθάριση και τα υπόλοιπα.

Διατελούμε με εκτίμηση
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                            
Πανίδης  Αβραάμ                                                          

Ο Γενικός Γραμματέας
Πατέλης Γ. Νικόλαος
Συνημμένη ενδεικτική επιστολή που λάβαμε από τον Σύλλογο Χανίων:

ΧΑΝΙΑ  27-07-201
 
Προς την Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
 
Kοινοποίηση:
- Γεν. Γραμματέα Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων κο ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ • Υφυπουργό Οικονομικών Κο ΠΑΝΤΕΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
• Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κο ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟ
• Γενικό Γραμματέα Οικονομικών κο ΗΛΙΑ ΠΛΑΣΚΟΒΙΤΗ
• Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κο ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΠΙΝΕΛΛΗ
- Α’ Δ.Ο.Υ. ΧΑΝΙΩΝ
- Β’ Δ.Ο.Υ. ΧΑΝΙΩΝ
            
Θέμα: Παράταση της προθεσμίας για την αποστολή δηλώσεων μέσω Taxis.

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,

Ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Ν. Χανίων έχει λάβει από αρκετά μέλη του απελπισμένα τηλέφωνα για ολιγοήμερη παράταση (έστω και δέκα ημερών) στην ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων .

Ο Σύλλογος μας αναγνωρίζει την σπουδαιότητα των νέων μέτρων βάση των οποίων υποβάλλονται άπαντες οι φορολογικές δηλώσεις που συντάσσονται από λογιστές μέσω ιντερνέτ.

Η παγίωση όμως αυτών των μέτρων απαιτεί χρόνο και σταθερά βήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένα:

Α) Τις γνωστές καθυστερήσεις του συστήματος (π.χ. έναρξη υποβολής φορολογικών εντύπων)

Β)  Τις γνωστές καθυστερήσεις των δικαιολογητικών (π.χ. αποστολή βεβαιώσεων για τις δηλώσεις)

Γ) Το ότι στην προηγούμενη φορολογική περίοδο όπου δεν ήταν υπόχρεοι όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν δηλώσεις μέσω ιντερνέτ, που δεν υπήρχαν τα φετινά τεκμήρια αλλά και ούτε η επιπλοκή των αποδείξεων, το taxis net δεχόταν μέχρι και τις αρχές Ιουλίου.

Δ) Το γεγονός ότι οι συνάδελφοι λογιστές, έχουν υποστεί ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ αφάνταστη ψυχολογική  πίεση στο να εφαρμόσουν τους στόχους σας. Η δε τελευταία μάλιστα όπου σε οποιοδήποτε δευτερόλεπτο της ώρας υπήρχε φόβος να κοπεί το σύστημα ήταν απερίγραπτη.

Για τα ανωτέρω παρακαλούμε όπως συμβάλλεται στην επιτυχία του εγχειρήματος σας δίδοντας τα απαραίτητα εργαλεία στον Φοροτέχνη – Λογιστή:

Τον απαραίτητο  χρόνο των δέκα ημερών.

Οι ίδιοι μας έχετε χαρακτηρίσει συνεργάτες σας.

Πρέπει λοιπόν να κατανοείται τα δίκαια αλλά κυρίως ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ αιτήματά μας.

Προτείνουμε συνεπώς παράταση δέκα ημερών δηλαδή έως και την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή έως και Κυριακή  7 Αυγούστου 2011.
 

Διατελούμε με εκτίμηση για τον Σύλλογο

Η Συντονιστική Επιτροπή : Σταυρουλάκης  Κωνσταντίνος , Τσιριντουλάκης Ανδρέας
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο