Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δυνατότητα παράτασης της ενημέρωσης και εκτύπωσης των λογιστικών βιβλίων.

Χρήστος  Γεωρ. Κρίγκας
Λογιστής – Φοροτεχνικός

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μιου Πειραιά
Λογιστής - Φοροτεχνικός


Ο ν. 3842/2010 με τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις», επέφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές σε όλα τα αντικείμενα του φορολογικού μας συστήματος (φορολογία εισοδήματος, Κ.Β.Σ., φορολογία κεφαλαίου, κ.λπ.).  Παρά το γεγονός ότι από την ημερομηνία ψήφισής του (23.4.2010) έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα, κάποιες διατάξεις του δεν έχουν αποσαφηνιστεί (δικαιολογημένα) από τους συναδέλφους. Αυτό συνέβη αφενός μεν γιατί το ανωτέρω νομοθέτημα επέφερε πλήθος ριζικών αλλαγών, αφετέρου δε, γιατί η ενημέρωση από το Υ.Ο. με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους  καθυστέρησε υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις. Να τονίσουμε εδώ ότι για πολλά σημεία του νόμου δεν αρκούσε μόνο η ερμηνευτική εγκύκλιος του Υ.Ο. αλλά χρειαζόταν επιπλέον διευκρινίσεις γραπτές και προφορικές. Επίσης, συνέβη και το εξής παράδοξο, κάποιες διατάξεις του ν. 3842/2010 δεν εφαρμόστηκαν καν, μιας και ο επόμενος νόμος (3943/2011), καθιέρωσε νέες διατάξεις που είχαν αναδρομική εφαρμογή.

Μέσα  σ΄αυτή την περίοδο των καταιγιστικών αλλαγών οι συνάδελφοι είχαν να αντιμετωπίσουν από τη μια την τρέχουσα εργασία τους και απ’ την άλλη προσπαθούσαν να ενημερωθούν για τις συνεχόμενες μεταβολές.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές θεσπίστηκε με την παράγραφο 24 του άρθρου 19 του ν. 3842/2010.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 17 του Π.Δ. 186/1992, έτσι όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 24 του άρθρου 19 του νόμου 3842/2010, παρατείνεται με γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ της έδρας, για μια φορά εντός της διαχειριστικής περιόδου η προθεσμία ενημέρωσης των βιβλίων (Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, του βιβλίου αποθήκης καθώς και  της προθεσμίας ενημέρωσης των βιβλίων της έδρας με τα δεδομένα των βιβλίων υποκαταστήματος όταν γι΄ αυτό τηρούνται βιβλία, εκτός των πρόσθετων βιβλίων των παρ. 1,5 του άρθρου 10) μέχρι 50 ημέρες και όχι πέραν της ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης ή του χρόνου κλεισίματος του ισολογισμού. Η εφάπαξ παράταση ενημέρωσης των βιβλίων με γνωστοποίηση μέχρι 50 ημέρες, αφορά κάθε βιβλίο για το οποίο γνωστοποιείται παράταση.
     
Πέραν της ανωτέρω δυνατότητας, η προθεσμία ενημέρωσης των βιβλίων μπορεί να παραταθεί εντός της ίδιας διαχειριστικής περιόδου και πέραν των 50 ημερών, με έγκριση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ..

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση και η υποβολή αίτησης για χορήγηση έγκρισης παράτασης ενημέρωσης, πρέπει να υποβάλλονται μέχρι και την επόμενη ημέρα  που λήγει η προθεσμία  ενημέρωσης των βιβλίων για τα οποία  ζητείται η παράταση. Στη γνωστοποίηση ή στην αίτηση έγκρισης πρέπει να αναφέρεται ρητά το χρονικό διάστημα για το οποίο  ζητείται η παράταση.   

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 8 του Π.Δ. 186/1992 οι παραπάνω διατάξεις που αφορούν την ενημέρωση των βιβλίων έχουν εφαρμογή και για την ισόχρονη παράταση της προθεσμίας  εκτύπωσης των βιβλίων ή της εγγραφής σε θεωρημένο οπτικό δίσκο.
 
Η δυνατότητα παράτασης στην ενημέρωση και εκτύπωση των λογιστικών βιβλίων δεν συνεπάγεται και παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ή καταστάσεων (π.χ. δήλωση Φ.Π.Α., λοιποί παρακρατούμενοι φόροι, κ.λπ.), όμως έχει άμεση σχέση με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης κατά τη διάρκεια του έτους,  αλλά και με το φόρτο εργασίας του λογιστή της επιχείρησης.

Αν αναλογιστούμε πως διανύουμε μια δύσκολη χρονιά τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για εμάς τους λογιστές-φοροτεχνικούς, η χρήση των ανωτέρω διατάξεων ίσως διευκολύνει το έργο μας, κυρίως τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες που η ανάγκη για ξεκούραση είναι επιτακτική, μιας και από Σεπτέμβριο ο όγκος δουλειάς είναι και πάλι αυξημένος με την υποβολή όλων των φορολογικών καταστάσεων της χρήσης του 2010.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο