Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πλασματικά «εκτός έδρας» στο Δημόσιο εντόπισε το ΥΠ.ΟΙΚ.

Δείτε πώς θησαυρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ένα απίστευτο κόλπο με το οποίο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι «τρώνε» με χρυσά κουτάλια από την πίτα των οδοιπορικών εντόπισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης που είναι έτοιμος ακόμα και για παύση πληρωμών σε αυτούς που έκαναν μπίζνες με τα «μαϊμού» οδοιπορικά.

Σε εγκύκλιο φωτιά για τις δημόσιες υπηρεσίες εκφράζει εύλογες αμφιβολίες για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι δαπάνες για τα οδοιπορικά και παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς και στις αντιδράσει της τρόικα για την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.

Ως εκ τούτου ο κ. Σαχινίδης τονίζει ότι οι δαπάνες που δεν θα αιτιολογούνται πλήρως είναι προφανές ότι δεν θα αναγνωρίζονται και συνεπώς δεν θα πληρώνονται στους υπαλλήλους.

Στην εγκύκλιο του, ο υπουργός καταγράφει χαρακτηριστικά το κόλπο με τα οδοιπορικά:

1. Ασαφείς αιτιολογίες ως προς τις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή η ειδικότητα δεν σχετίζονται καν με το λόγο μετακίνησης. Αόριστες αναφορές, όπως «κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» ή «εκτέλεση υπηρεσίας» ή «διευθέτηση υπηρεσιακών θεμάτων» δεν θα γίνονται δεκτές.

2. Συχνές διανυκτερεύσεις εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.

3. Συχνή έκδοση διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς να υπάρχει η σχετική πίστωση.

4. Εξάντληση του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και αρκετές φορές υπάρχει και υπέρβαση του.

5. Πληρωμή δαπανών της ίδιας μετακίνησης ακόμα και εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές. Η διπλοπληρωμή μπορεί να αφορά καταβολή ποσού για την ίδια δαπάνη από τον τακτικό προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.

6. Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων στην εντολή μετακίνησης.

Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών διαπιστώνει ακόμα την εξάντληση του συνόλου των πιστώσεων τους που έχουν εγκριθεί από τον προϋπολογισμό, για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων τους εκτός έδρας, καθώς και το ανώτατο όριο των ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους και ανεξαρτήτως της κατηγορίας, του κλάδου και της ειδικότητας.

Η περικοπή των οδοιπορικών εντάσσεται στις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δραστική περικοπή των πρόσθετων αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου αναλαμβάνουν να εντοπίσουν τις πλασματικές μετακινήσεις διενεργώντας εξονυχιστικούς ελέγχους ως προς τη νομιμότητα των στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση τίποτα δεν θα εγκρίνεται και δεν θα πληρώνεται αν δεν αιτιολογείται πλήρως.

Υπενθυμίζονται δε οι παλαιότερες οδηγίες που έχουν δοθεί και αφορούν: στην αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων έγκρισης των δαπανών, της μη εξάντλησης της δαπάνης και του ανώτατου ορίου ημερών εκτός έδρας, της υποχρεωτικής πλήρους αιτιολόγησης της μετακίνησης, τον αριθμό όσων μετακινούνται εκτός έδρας και της υπεύθυνης δήλωσης ότι η δαπάνη δεν θα καλυφθεί από άλλη πηγή.


Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο