Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δρομολογούνται πάγιες λύσεις για εξυγίανση των υπερχρεωμένων «καλλικρατικών» δήμων

Λύση στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων δήμων, που υπολογίζονται σε 58 και με συνολικό χρέος που αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, προσπαθεί να βρει η ηγεσία του Yπουργείου Εσωτερικών, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τη διαδικασία κατάρτισης των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων αυτών σε καθεστώς «μνημονίου». Μια λύση που θα επιχειρηθεί να είναι εκτός της λογικής των σημαντικών τριβών με τις δημοτικές αρχές, αλλά και με σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης στο ΠΑΣΟΚ, από δημάρχους προσκείμενους στην κυβερνητική παράταξη, αλλά και για τα θέματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του "Καλλικράτη", όπως η γραφειοκρατία, η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά των δήμων κ.λπ.

Παράλληλα, το Yπουργείο Εσωτερικών προκρίνει την επιλογή να μην μπουν στο ίδιο… τσουβάλι όλοι οι δήμοι, αλλά να υπάρξει μια διαβάθμιση στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με την αναλυτική καταγραφή των χρεών τους, των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των βεβαιωμένων εσόδων τους.

Πιέσεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων άσκησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, όταν λόγω της μη εξόφλησης δανειακών υποχρεώσεών τους προς ξένες τράπεζες το ΔΝΤ απείλησε, έστω και προσχηματικά, να μην εκταμιεύσει την πέμπτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

Στόχος των δύο πλευρών, του υπουργείου και των δήμων, είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των τελευταίων με την έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών έως και 25 χρόνων, για την αποπληρωμή του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δανειακές υποχρεώσεις τους και να φύγει από πάνω τους η θηλιά της στάσης πληρωμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμοι θα έχουν την υποχρέωση να συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, ενώ θα έχει προηγηθεί λεπτομερής έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Στην Ελεγκτική Επιτροπή, που θα παρακολουθεί στενά την ακριβή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης, θα μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Yπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορούν να υπαχθούν δήμοι μετά από αίτησή τους ή ακόμη και από διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εσωτερικών, στην περίπτωση που οι ετήσιες υποχρεώσεις τους σε τοκοχρεολύσια υπερβαίνουν το 20% των τακτικών τους εσόδων ή το συνολικό τους χρέος υπερβαίνει το σύνολο των τακτικών τους εσόδων, όπως προέβλεπε και το σχέδιο που είχε ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο