Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Aνοιχτά όλα τα σενάρια για τη σύνοδο κορυφής.

Aνοιχτά όλα τα σενάρια για τη σύνοδο κορυφής.          
 
ENA εικοσιτετράωρο πριν από τη σύνοδο κορυφής των «17» και ενώ αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες των μελών της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιτροπής, που ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι αύριο το μεσημέρι, τα σενάρια παίζουν για τη διάσωση της Ελλάδας και του ευρώ, αλλά και όλοι ψάχνονται...

Βλέποντας τη σύγχυση που δημιουργούν τα σενάρια, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προσπάθησε χθες να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, φυσικά από γερμανικής πλευράς και, παράλληλα, να δείξει ποιος έχει το πάνω χέρι στην ευρωζώνη. Προειδοποίησε, λοιπόν, ότι από την αυριανή σύνοδο δεν πρόκειται να προκύψουν «θεαματικά αποτελέσματα» Αναφερόμενη στις εργασίες της συνόδου τόνισε ότι "χρειάζεται να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα και όχι να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο βήμα που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα. Πρέπει να λυθούν τα προβλήματα στη ρίζα τους, μειώνοντας το χρέος και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα... Και αυτό θα επιτευχθεί σε πολλά στάδια". Η Α. Μέρκελ φρόντισε επίσης να προειδοποιήσει ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θα επιμείνει στις θέσεις της, απευθυνόμενη κυρίως στο Παρίσι, στην ΕΚΤ, την Ελλάδα και τις άλλες αδύναμες χώρες του Nότου.

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε ότι η ευθύνη αποφυγής μιας χρεοκοπίας της Ελλάδα εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης, αλλά, παράλληλα, επισημαίνει ότι "ένα πιστωτικό συμβάν, μια στάση πληρωμών, επιλεκτική ή μη, πρέπει να αποφευχθεί". Αντίθετα, ο Αυστριακός Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «ορισμένες προτάσεις που χαρακτηρίζουν μία "επιλεκτική χρεοκοπία» μικρής διάρκειας θα μπορούσαν να μην έχουν καταστροφικές επιπτώσεις».

Το πρακτορείο Reuters δημοσιοποίησε χθες ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξέταζαν τρεις επιλογές σχετικά με τη συμβολή των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Η πρώτη επιλογή αφορά την επαναγορά του ελληνικού χρέους και στη χορήγηση πιστωτικών κινήτρων (credit enhancements) από τον δημόσιο τομέα, με τις συνήθεις μορφές όπως τιτλοποίηση εσόδων, εγγυήσεις ή άλλες διασφαλίσεις ότι ο δανειστής θα πάρει πίσω τα χρήματά του.

Η δεύτερη επιλογή βασίζεται στην πρόταση των γαλλικών τραπεζών για αναχρηματοδότηση (rollover) του χρέους, η οποία δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες, με την πιθανότητα να οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Η τρίτη επιλογή μπορεί να βασισθεί στην επιβολή ενός φόρου στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή σε μία αποκεντρωμένη συμφωνία, τύπου Βιέννης, με τις ιδιωτικές τράπεζες –ιδιαίτερα τις ελληνικές, οι οποίες έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Eλληνικού Δημοσίου– για να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι πιθανό να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία. Η εισφορά των τραπεζών σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να αποφέρει έσοδα 10 δισ. ετησίως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε την πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης γιατί δεν διαθέτει "συνεκτικό σχέδιο δράσης" για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια "εντελώς απρόβλεπτη έκβαση" δεδομένων των "αδυναμιών" του τραπεζικού τομέα.

Πηγή: Express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο