Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εγκλωβισμένα κονδύλια 5,5 δισ. ευρώ.

Επαναξιολόγηση 4.762 νεκρών έργων προανήγγειλε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εγκλωβισμένα κονδύλια 5,5 δισ. ευρώ.

Επαναξιολόγηση 4.762 νεκρών έργων προανήγγειλε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

10 Μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

1.    Βάζουμε τέρμα στη «βιομηχανία» των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα.
Όσα εκχωρηθέντα ποσά δεν έχουν μέχρι σήμερα ενταχθεί, επιστρέφουν στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης που τα διαχειρίζεται και γίνεται επαναπρογραμματισμός με έμφαση σε ώριμα και σκόπιμα έργα.

2.    Απλοποιούμε το σύστημα των εκχωρήσεων πόρων.

Επιτρέπουμε την εκχώρηση κατά μέγιστο σε 2ο βαθμό. Η εκχώρηση γίνεται απευθείας στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης και η εκχώρηση πόρων συνεπάγεται αυστηρά και εκχώρηση διαχείρισης. Όποιος από το σύστημα: Διαχειριστική Αρχή-Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης και Ειδική Διαχειριστική Αρχή, αδυνατεί να διαχειρισθεί ο ίδιος το εκχωρηθέν ποσό, δεν συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα εκχωρήσεων.

3.    Καταργούμε τη δυνατότητα δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ

Ενώ το Γ΄ ΚΠΣ υλοποιήθηκε από 33 φορείς διαχείρισης με 1192 στελέχη, η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε 106 δομές διαχείρισης 3.763 στελέχη. Τριπλάσιες δομές υποστήριξης χωρίς όμως αντίστοιχα και τριπλάσιους ρυθμούς αποτελεσματικότητας και απορρόφησης πόρων. Τροποποιούμε λοιπόν το νόμο 3614/2007 και καταργούμε τη δυνατότητα δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ.

4.    Αναδιοργανώνουμε τις Αρχές Διαχείρισης

Προχωρούμε σε επαναξιολόγηση του πραγματικού έργου κάθε Διαχειριστικής Αρχής και κάθε Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, σε χαρτογράφηση και αξιολόγηση του προσωπικού τους. Μεταφέρουμε άμεσα ικανά στελέχη σε υπηρεσίες με μεγάλο αντικείμενο διαχείρισης και κυρίως σε τελικούς δικαιούχους (δήμους κοκ).

5.    Απεγκλωβίζουμε χρήσιμους πόρους από νεκρές εντάξεις

4.762 έργα αξίας 5,5 δις που παραμένουν ανενεργά εγκλωβίζοντας χρήσιμους πόρους, αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσοσνται. Ενταγμένα έργα που παραμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών χωρίς να έχουν προχωρήσει σε δημοπράτηση απεντάσσονται από τα προγράμματα.

6.    Αποκεντρώνουμε τη λήψη αποφάσεων στις Περιφέρειες με στόχο την επιτάχυνση.

Αποκεντρώνουμε τις αρμοδιότητες διαχείρισης και μεταφοράς πόρων από Κωδικό σε Κωδικό χωρίς περιττούς συντονισμούς, στις Ειδικές Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών. Ταυτόχρονα τους δίνουμε συνολική πρόσβαση στο κεντρικό Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για να έχουν πλήρη εικόνα των προγραμμάτων τους και αποκτούν τέλος καθολική αρμοδιότητα για τις ετήσιες εκθέσεις πορείας, ανακτώντας έτσι τη χαμένη μέχρι σήμερα εικόνα του Προγράμματός τους για κάθε έτος υλοποίησης.

7.    Δίνουμε πλέον έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες.

Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στα έργα και όχι στις διαδικασίες και τους αριθμούς. Εκτός από τον εντοπισμό ώριμων έργων, στόχος μας είναι να εντοπίσουμε σε κάθε περιοχή και κάθε περιφέρεια, και σε κρίσιμους τομείς, σε συνεργασία με τους νέους περιφερειάρχες, εκείνα τα έργα που θα φέρουν ανάπτυξη. Έργα ορόσημο κάθε περιοχής και κάθε τομέα που σήμερα πιθανόν να είναι ανέτοιμα για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Σ’ αυτά τα έργα θα επικεντρώσουμε κάθε δυνατή τεχνική βοήθεια για να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό.

8.    Ανοίγουμε άμεσα όλους τους κωδικούς προγραμμάτων.

Έως το τέλος Αυγούστου, όλοι οι κωδικοί ανοίγουν και ανοιχτές προσκλήσεις δημοσιεύονται ώστε Επιχειρησιακά Προγράμματα με χαμηλή απορρόφηση να εντάξουν νέα έργα.

9.    Υποστηρίζουμε τους τελικούς δικαιούχους να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.

Βοηθάμε 13 Περιφέρειες, 300 Δήμους, 3.000 διαχειριστικά αδύναμους δικαιούχους, 64 Μεγάλα Έργα, καθώς επίσης και σημαντικά τομεακά Προγράμματα,  για κινηθούν πλέον με πιο ταχείς ρυθμούς, παρέχοντας εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικούς συμβούλους για να τρέξουν τα προγράμματά τους. Κατά τεκμήριο ενισχύουμε αδύναμες γεωγραφικές περιοχές (ορεινές και νησιωτικές) ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν άμεσα και αποτελεσματικά ωφέλιμα για τις τοπικές κοινωνίες έργα.

10.    Αναδιατάσσουμε τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης

Καταγράφουμε τις πραγματικές ανάγκες των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης ώστε στον επόμενο μήνα να καταλήξουμε στο νέο σχήμα με μεταφορά προσωπικού όπου χρειάζεται και κατάργηση περιττών υπηρεσιών.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο