Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Μελέτη του ΣΕΒ με τίτλο «η Ελλάδα, 10 χρόνια μπροστά» παραδόθηκε στον πρωθυπουργό

Με την υλοποίηση ορισμένων κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, παράλληλα με αυτές που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέσα στη δεκαετία 2011 - 2020 η χώρα μας μπορεί να πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%, διπλάσιο από αυτόν που θεωρείται εφικτός σήμερα, γεγονός που συνεπάγεται μία επιπρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ της τάξης των 50 δισ. ευρώ.

Μπορεί επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, να μειώσει το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 15 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2010).

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, παρουσιάζοντας στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς τη μελέτη «η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά» που εκπόνησε ο οίκος McKinsey ύστερα από πρωτοβουλία του ΣΕΒ, της την Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μελέτη βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και, όπως επεσήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος, είναι η πρώτη εργασία που εξετάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας για να αναδείξει εκείνους που μπορούν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να καταλήξει σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες προτάσεις.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της McKinsey η χώρα μας δεν διαθέτει ορατό δια γυμνού οφθαλμού συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί. Ωστόσο, η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος προς την επιχειρηματικότητα, από τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών ατμομηχανών της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η γεωργία, η βιομηχανία τροφίμων και το λιανεμπόριο και από τη σωστή εκμετάλλευση των ευκαιριών που προσφέρουν άλλοι τομείς, όπως η ενέργεια και κάποια νέα πεδία ευκαιριών που η μελέτη ονομάζει «ανερχόμενους αστέρες».

Ο κ. Δασκαλόπουλος στάθηκε επίσης στο ότι οι μεγάλες μεταποιητικές μονάδες αποτελούν τους συντριπτικά μεγαλύτερους αιμοδότες σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για να επισημάνει ότι «η εύκολη συνταγή μίας ορισμένης πολιτικής ρητορείας στον τόπο μας είναι να αποδίδει όλα τα κακά στο λεγόμενο μεγάλο κεφάλαιο -που δήθεν εκμεταλλεύεται τους πάντες χωρίς να αποδίδει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο».

Στόχος του Συνδέσμου είναι να παρουσιάσει τη μελέτη στην κοινή γνώμη, στους κοινωνικούς εταίρους και στην Αντιπολίτευση, «προκειμένου να αποκτήσει την ευρύτερη δυνατή συναινετική βάση». Στην τελική της μορφή θα αριθμεί πάνω από 500 σελίδες και θα περιλαμβάνει πάνω από 100 συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη.

Η παράδοση της μελέτης έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία είναι σε εξέλιξη και στην οποία συμμετέχουν οι Ε. Βενιζέλος, Γ. Ραγκούσης, Π. Γερουλάνος, Κ. Σκανδαλίδης, Η. Μόσιαλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ο οποίος συμμετέχει με την ιδιότητά του ως πρόεδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο