Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Σφίγγει ο κλοιός για τον παράνομο σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της ΕΕ γύρω από το θέμα του παράνομου σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να κληθούν οι επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν το μπόνους των ετών 2003 και 2004 και μάλιστα εντόκως. ...

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της ΕΕ γύρω από το θέμα του παράνομου σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να κληθούν οι επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν το μπόνους των ετών 2003 και 2004 και μάλιστα εντόκως.


Στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή της ΕΕ με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται εντός του Φεβρουαρίου να δώσει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση της διάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου που προέβλεπε τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών για επενδύσεις και το συνολικό ύψος αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη και αφορούσε τη δυνατότητα των εταιρειών να κρατούν ποσοστό έως και 35% από τα κέρδη τους ως αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις. Καταργήθηκε με την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού από τη χρήση του 2005 και μετά, ύστερα από ισχυρότατες πιέσεις της ΕΕ η οποία θεωρεί ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς λειτουργεί ως παράνομη κρατική επιχορήγηση.


Ως κίνητρο, πάντως, για τη δημιουργία επενδύσεων, όσο πρόλαβε να λειτουργήσει τη διετία 2003 - 2004, είχε σημαντική απήχηση με μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτού. Μεταξύ αυτών οι εταιρείες 3Ε, Σαράντης, Μπήτρος, ΕΛΠΕ και πολλές άλλες.
Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, υποστηρίζει ότι έστω κι αν η ρύθμιση κριθεί παράνομη από την ΕΕ, η κυβέρνηση διαθέτει μία δεύτερη «γραμμή άμυνας» έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τις επιχειρήσεις. Αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει ποια μπορεί να είναι αυτή, εκτός βεβαίως από το να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι η επιστολή της ΕΕ απευθύνεται προς όλες τις χώρες. Είναι όμως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Κομισιόν ζήτησε από κράτος - μέλος να αναστείλει άμεσα την κρατική βοήθεια πριν καταλήξει σε τελική απόφαση. Μία τέτοια αναστολή είναι δικαιολογημένη, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, δεδομένης της συνεχούς χρήσης του μέτρου αυτού από την Ελλάδα, της αυξανόμενης διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και του γεγονότος ότι ουδέποτε η χώρα μας κοινοποίησε τη διάταξη στις Βρυξέλλες.


Οπως και να έχει πάντως το θέμα, είναι βέβαιο ότι τινάζεται στον αέρα ο επενδυτικός και οικονομικός προγραμματισμός χιλιάδων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να αναζητούν τους «σταθερούς κανόνες παιχνιδιού» που τους υπόσχεται κάθε κυβέρνηση.
 Πηγή κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο