Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Νέες απώλειες, έχουν φτάσει τα 17,8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Μειώθηκαν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Νέες απώλειες, έχουν φτάσει τα 17,8 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Μείωση ύψους 4,9 δισ. ευρώ παρουσιάζουν οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών το μήνα Μάιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η νέα αυτή εκροή ανεβάζει τις συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί οι τράπεζες από την αρχή του έτους στα 17,8 δισ. ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, κατά 40 δισ. ευρώ περίπου μειώθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή 14% σε ετήσια βάση το 2010, σημειώνοντας μαζί με την Ιρλανδία τις μεγαλύτερες απώλειες καταθέσεων μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Στην μελέτη υπήρχε η εκτίμηση ότι οι συνολική μείωση καταθέσεων το 2011 θα είναι της τάξης των 19 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όχι μόνο θα επαληθευτεί αλλά και θα ξεπεραστεί.

Οι τράπεζες, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης που έχουν στις διατραπεζική αγορά, συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης, αλλά και της εκροής καταθέσεων που συνεχίζεται και το 2011 με αμείωτους ρυθμούς, ανταγωνίζονται στην προσφορά υψηλών επιτοκίων προκειμένου να διακρατήσουν τις καταθέσεις και εάν είναι δυνατόν να τις αυξήσουν όταν διαφανούν τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση

Σε βάθος έρευνα αγοράς πρέπει να προχωρούν οι πολίτες προτού προχωρήσουν σε αποταμίευση ενός χρηματικού ποσού, συνιστούν οι τραπεζίτες, καθώς τόσο οι διαφοροποιήσεις των επιτοκίων είναι σημαντικές όσο και τα επιμέρους χαρακτηριστικά των καταθετικών προϊόντων.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι για ένα ποσό 10.000 με χρονική διάρκεια δέσμευσης ενός έτους τα προσφερόμενα επιτόκια κυμαίνονται από 1% μέχρι 5% περίπου που έχει ως αποτέλεσμα η ετήσια απόδοση να παρουσιάζει διαφορά έως και 350 ευρώ περίπου, ανάλογα με την τράπεζα που τελικά θα επιλεγεί.

Παράλληλα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών περίπου, κυμαίνονται τα επιτόκια καταθέσεων που προσφέρουν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι διαφορές γίνονται εντονότερες, για μεγαλύτερα ποσά κατάθεσης. Πιο συγκεκριμένα για 50.000 με διάρκεια κατάθεσης ενός έτους τα επιτόκια που προσφέρονται κυμαίνονται από 1,50% μέχρι και 5,50% περίπου, με αποτέλεσμα η ετήσια απόδοση να κυμαίνεται από 750 ευρώ μέχρι και 2.750 ευρώ, δηλαδή μια διαφορά 2.000 (σε μηνιαία βάση 165 ευρώ περίπου, διόλου αμελητέο ποσό)

Εκτός από το προσφερόμενο επιτόκιο, οι υποψήφιοι καταθέτες θα πρέπει πριν καταλήξουν στην επιλογή του προϊόντος να λάβουν υπόψη τους μια σειρά ακόμη παραγόντων, όπως κάθε πότε καταβάλλονται οι τόκοι καθώς και στον τομέα αυτό υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να υπολογίζουν και να δίνουν σημασία στο συνολικό ετήσιο επιτόκια και όχι στα επιμέρους επιτόκια που μπορεί για παράδειγμα να προσφέρονται για το τελευταίο μόνον τρίμηνο της κατάθεσεις. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το ύψος του ποσού που θα κληθούν να καταβάλουν σε περίπτωση πρόωρης εξόφλησης, λόγω κάποιας έκτακτης ανάγκης που θα προκύψει.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι πάγιες συστάσεις του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών, που θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι αφορούν γενικότερα όσους βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης όχι μόνον καταθετικών προϊόντων, αλλά και γενικότερα επενδυτικών.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description giamitro | Ιουλίου 14, 2011 9:46 μ.μ. | Reply
Σε κάποιο σημείο λεει το κειμενο <<όταν διαφανούν τα πρώτα σημάδια εξόδου από την κρίση>>.Να πάρω την γαργαλιέρα να γελάσω?

Ή ηλίθιοι είναι αυτοί που τα γράφουν ή ηλίθιους έχουν εμάς που τα διαβάζουμε.
image description giamitro | Ιουλίου 14, 2011 9:18 μ.μ. | Reply
Μας πάμε φουλ να γίνουμε Αργεντινή.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο