Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αναλαμβάνουν δράση εντός του Ιουλίου οι «επιθεωρητές της Ε.Ε.» στα υπουργεία

Έως το τέλος του μήνα θα έχουν τοποθετηθεί στα υπουργεία και σε νευραλγικούς τομείς του Δημόσιου οι «τοποτηρητές» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή, όπως αναφέρονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο, η «τεχνική βοήθεια» από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. Ο ρόλος που θα έχουν, ως προς την παρακολούθηση του μνημονίου, αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων τους, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον αρμόδιο επίτροπο Oλι Ρεν.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος. Επίσης, οι κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν για το πώς άλλες γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν στην ομαλή και γρήγορη εξέλιξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι «επιθεωρητές των Βρυξελλών», θα εγκατασταθούν μόνιμα και θα αναλάβουν δράση στα υπουργεία, επιβλέποντας την εφαρμογή, αξιολογώντας την πορεία υλοποίησης και επιβάλλοντας τρόπους για την έγκαιρη ολοκλήρωση της εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν με το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

Το εν λόγω σχέδιο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Ε.Ε. και περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, προβλέπει τη σύσταση ειδικής διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα επιβλέπει όλο το πλέγμα των διαρθρωτικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, προβλέπει και τη σύσταση ομάδων διοίκησης έργων.

Στις ομάδες αυτές επικεφαλής θα είναι ένας Eλληνας τεχνοκράτης, ο οποίος θα έχει δίπλα του έναν Ευρωπαίο σύμβουλο. Θα πρέπει κάθε τρεις μήνες να ενημερώνουν την ειδική διυπουργική επιτροπή για την εξέλιξη των projects που παρακολουθούν και θα δημοσιεύεται έκθεση με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους τομείς που έχουν αναλάβει.

Για τον καλύτερο έλεγχο αναφορικά με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων, θα υπάρχουν και ποσοτικοί δείκτες βάσει των οποίων θα προκύπτει εάν έχει προχωρήσει μία μεταρρύθμιση ή όχι.

Οι τομείς στους οποίους θα τοποθετηθούν τα στελέχη από την Ευρώπη για να προωθούν τις αλλαγές και να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι:

1. Αγορά εργασίας
2. Επενδύσεις
3. Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος
4. Υγεία
5. Κοινωνική ασφάλιση
6. Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ
7. Φορολογία
8. Eλεγχος δαπανών
9. Αναδιοργάνωση Δημοσίου
10. Αναμόρφωση αγορών αγαθών και υπηρεσιών.

Αν και κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο ρόλος των Eυρωπαίων τεχνοκρατών θα είναι καθαρά συμβουλευτικός, γίνεται αντιληπτό ότι η Ε.Ε. θέλει να παρακολουθεί ιδίοις όμμασι τομείς νευραλγικής σημασίας, όπου μέχρι τώρα οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν προχωρήσει με την ταχύτητα που απαιτεί η τρόικα.

Είναι επίσης χαρακτηριστικά και τα όσα αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου. Oπως υπογραμμίζεται στο κείμενο η Eπιτροπή συζήτησε και συμφώνησε με τις ελληνικές αρχές την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επίσημης διαχείρισης προγραμμάτων, κυρίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Κομισιόν απευθύνει μάλιστα συστάσεις, ώστε να οριστούν επικεφαλής σχεδίων («project managers») για κάθε πρωτοβουλία σε τομείς-κλειδιά (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταρρύθμιση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, ταχείες επενδύσεις, δικαστική μεταρρύθμιση).

Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο