Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Eurogroup: Τρία «δώρα» και δύο «αγκάθια» για την Ελλάδα

Τρια «δώρα» και δύο «αγκάθια» επεφύλαξαν στην Ελλάδα οι υπουργοί οικονομίας της ζώνης του ευρώ οι οποίοι μετά από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων δήλωσαν χθες από τις Βρυξέλλες ότι επί της αρχής είναι πλέον έτοιμοι να δώσουν μια «συστημική απάντηση» στην κρίση.

Επί της ουσίας πάντως θα είναι έτοιμοι αφού επιτευχθεί συμφωνία στο πλαίσιο της «ομάδας εργασίας» του Eurogroup, στην οποία παρέπεμψαν όλα τα ζητήματα στα οποία απέτυχαν χθες να συμφωνήσουν.

Τα τρία «δώρα» είναι η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και - ενδεχομένως - η παροχή χρημάτων για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από το ελληνικό κράτος στις τρέχουσες τιμές, που είναι σαφώς μικρότερες από την ονομαστική αξία τους. Τα δύο αγκάθια είναι ότι παραμένει ανοικτό το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί κ.α) στο κόστος διάσωσης της Ελλάδας, όπως άλλωστε και το ζήτημα των εγγυήσεων που θα πρέπει να δώσει η Ελλάδα. Για το μεν ζήτημα των ιδιωτών επέμειναν και χθες η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ για το ζήτημα των εγγυήσεων επέμεινε εκ νέου η Φινλανδία. Επί του θέματος της συνδρομής των ιδιωτών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επανέλαβε εκ νέου χθες την πάγια θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε λύση την οποία οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν αναδιάρθρωση χρέους.

Το μείζον ερώτημα τώρα είναι αν και κατά πόσον τα όσα αποφάσισε χθες σε θεωρητική βάση το Eurogroup θα τα εκτιμήσουν δεόντως οι αγορές, ή αν θα εξακολουθήσουν να ασκούν πιέσεις ως τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις λάβουν σάρκα και οστά.

Από ευρωπαϊκής πλευράς ωστόσο, οι κκ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Ολι Ρεν δήλωσαν χθες αισιόδοξοι, τονίζοντας πως πρόκειται για νέες, πρόσθετες αποφάσεις της ευρωζώνης. Από ελληνικής πλευράς κύκλοι του υπουργείου οικονομίας χαρακτήρισαν θετικές τις κατευθύνσεις του Eurogroup, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα της αυξημένης αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα μετά την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αποφάσεων του Eurogroup δεν υπήρξαν χθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αν και οι πάντες διαβεβαίωσαν ότι οι συμπεριφορές των αγορών δεν επιτρέπουν χρονοβόρες διαδικασίες.

Ετσι το πιθανότερο είναι ότι μετά την επικείμενη νέα επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα αρχίσουν εντατικές διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση του νέου σχεδίου αρωγής που θα καλύψει την Ελλάδα ως και το 2014. Στόχος της Αθήνας είναι το νέο πακέτο να κλείσει εντός του Αυγούστου ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο να εκταμιευτεί χωρίς προβλήματα η επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα. Επί της ουσίας η δόση αυτή θα είναι η πρώτη του δεύτερου μνημονίου που πρόσφατα διαμόρφωσε η Ελλάδα με τους δανειστές της.

Τι αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν

Αναλυτικότερα στο ανακοινωθέν που εξέδωσε χθες το Εurogroup επισημαίνεται ότι στα μέτρα που προωθούνται, περιλαμβάνονται η ενίσχυση της ευελιξίας και των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία), η αύξηση των χρόνων ωρίμανσης των δανείων και η νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Προβλέπεται ότι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν «σύντομα» στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης από την ομάδα εργασίας του Eurogroup.

Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ανέθεσαν στην ομάδα εργασίας να προτείνει μέτρα για την απάντηση στην κρίση της Ελλάδας. Όπως τόνισαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, αυτή η ενισχυμένη στρατηγική θα πρέπει "σύντομα" να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία σχετικά με τις βασικές πτυχές της χρηματοδότησης του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα. Οι υπουργοί του ευρώ καλωσόρισαν επίσης την απόφαση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την επόμενη δόση των δανείων καθώς και τις προτάσεις του ιδιωτικού τομέα "να συμβάλει εθελοντικά" στη χρηματοδότηση του δεύτερου προγράμματος. Υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη θέση της ότι θα πρέπει να αποφευχθεί πιστωτικό γεγονός η επιλεκτική χρεοκοπία.

Το Eurogroup κάλεσε τέλος την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειες της προκειμένου να εκπληρώσει πλήρως και έγκαιρα τις δεσμεύσεις της. To Eurogroup χαιρέτησε τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου για την υπηρεσία αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή δύο παρατηρητών από κράτη μέλη της ευρωζώνης και την Επιτροπή και συμφώνησε σε ευρεία τεχνική βοήθε ια προς την Ελλάδα.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο