Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Το Ι.Κ.Α. απλοποιεί τα ασφαλιστικά πακέτα καλύψεων

Σε απλοποίηση του συστήματος των κανόνων υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προχωρεί η διοίκηση του ΙΚΑ, με στόχο τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής αλλά και της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΕΞΠΡΕΣ, έως το τέλος του μήνα ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος θα ολοκληρώσει το σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη δραστική μείωση των «κανόνων- πακέτων» ασφάλισης, οι οποίοι ορίζονται βάσει της ιδιότητας των ασφαλισμένων (χρόνος ασφάλισης, επικουρικό ταμείο, έτη ασφάλισης) από 850 σε 14.

Εν συνεχεία η διοίκηση του Ιδρύματος θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωσή τους με στόχο να μείνουν μόνο 3 βασικοί τύποι.

Oπως δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος στην ΕΞΠΡΕΣ, τόσο οι εργαζόμενοι στα λογιστήρια των επιχειρήσεων όσο και στο ΙΚΑ ταλαιπωρούνται λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και να μην εισπράττονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι με τη συγχώνευση αλλά και κατάργηση πακέτων ασφαλιστικής κάλυψης θα υπάρξει οριακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Υπάρχει επιχείρηση με εκατό άτομα και πρέπει να φτιάξει για τον καθένα διαφορετική αναλυτική περιοδική δήλωση. Η εισφοροδιαφυγή έχει γενεσιουργές αιτίες και το θέμα αυτό θα πρέπει να συναρτηθεί με τη διευκόλυνση κατάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών. Στο ΙΚΑ λέμε “θα σε ταράξω στα πρόστιμα” και έχουμε την εντύπωση πως επειδή μπαίνει μεγάλο πρόστιμo θα καταβληθούν οι πληρωμές. Με την πρώτη επιβολή προστίμου ωστόσο, καθίσταται αδύνατο να ανταποκριθεί η επιχείρηση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος, καθώς –όπως πρόσθεσε– το 90% της εισφοροδιαφυγής αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις, κάτω των 10 ατόμων.

Η συγχώνευση των διαφορετικών τύπων ασφαλιστικών εισφορών θα συνδυαστεί με την αλλαγή του τρόπου καταβολής τους, αφού οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν στις τράπεζες τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές –κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο συνιστά «μια τεράστια αλλαγή, που προϋποθέτει προθυμοποίηση και ικανότητα των επιχειρήσεων να το πετύχουν. Θα γίνει σταδιακά, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Πηγή: www.express.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο