Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν - Στο 20% και 10% , κόβονται φοροαπαλλαγές.

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Ιούλιος 2011
Στόχος η εύρεση χρημάτων χωρίς την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Taxheaven.gr

«Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο , αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν. Ειδικά για την εστίαση ,προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου , σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δίνοντας το στίγμα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Οικονόμου , σημειώνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία. Αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

Τονίζει ακόμη ότι «η δική μου δουλειά είναι να βρω λεφτά χωρίς να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία» ενώ σημειώνει «με το μεσοπρόθεσμο θα βγούμε ομαλά από το μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών».

Πηγή Newsbeast.



Για το ίδιο θέμα Η ημερησία αναφέρει :

Στο 20% και 10% ο ΦΠΑ, κόβονται φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

«Ψαλίδισμα» ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στον ΦΠΑ θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει εξαγγείλει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Μάλιστα έχει μιλήσει για ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ». Πιο αναλυτικά, τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Οι απανωτές αυξήσεις των συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα και ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει», αφού 6 στους 10 εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Στο 10% από 13%
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) θα πάνε στο 10%.

Φορολογία Επιχειρήσεων: Το υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή ενδεχομένως στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

«Μαχαίρι» στις απαλλαγές θα έχουμε και για φυσικά πρόσωπα. Υστερα από τις πρώτες περικοπές με τον Εφαρμοστικό Νόμο στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και στεγαστικά δάνεια, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.