Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις
Αλλες ειδήσεις

Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν - Στο 20% και 10% , κόβονται φοροαπαλλαγές.

Στόχος η εύρεση χρημάτων χωρίς την πώληση της δημόσιας περιουσίας.

«Οι συντελεστές του ΦΠΑ θα επαναξιολογηθούν. Το οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο , αλλά θα ανατραπούν οι παραλογισμοί όπου υπάρχουν. Ειδικά για την εστίαση ,προσωπικά διαφωνώ με την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλού θα μειωθούν οι συντελεστές και αλλού όχι», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου , σε συνέντευξή του, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δίνοντας το στίγμα για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ο κ. Οικονόμου , σημειώνει ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επανορθώσει τις αδικίες του εφαρμοστικού και θα εκλογικεύσει και θα απλοποιήσει τη φορολογία. Αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς έχει πολύ ισχυρές αντιστάσεις και χρηματοδοτεί στρατούς και προσθέτει «δεν έχω άλλη επιλογή από το να αναμετρηθώ με τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή είναι το μόνο στοίχημα».

Τονίζει ακόμη ότι «η δική μου δουλειά είναι να βρω λεφτά χωρίς να πουλήσουμε τη δημόσια περιουσία» ενώ σημειώνει «με το μεσοπρόθεσμο θα βγούμε ομαλά από το μνημόνιο χωρίς στάση πληρωμών».

Πηγή Newsbeast.Για το ίδιο θέμα Η ημερησία αναφέρει :

Στο 20% και 10% ο ΦΠΑ, κόβονται φοροαπαλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

«Ψαλίδισμα» ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών, μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στον ΦΠΑ θα περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει εξαγγείλει απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και έναρξη διαλόγου για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Μάλιστα έχει μιλήσει για ένα «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα» που θα αίρει αδικίες και αντιφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται σε γενναίες περικοπές στις φοροαπαλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ ετησίως, περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρηματικών κερδών από το 20% στο 18% ή και ενδεχομένως στο 15% και μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%.

Με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ». Πιο αναλυτικά, τα σχέδια για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπουν:

Μείωση συντελεστών ΦΠΑ: Οι απανωτές αυξήσεις των συντελεστών δεν έφεραν τα αναμενόμενα έσοδα και ταυτόχρονα η φοροδιαφυγή «ζει και βασιλεύει», αφού 6 στους 10 εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ από το 23% θα πέσει στο 20%, γεγονός που θα φέρει μειώσεις τιμών σε πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, όπως καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές συσκευές, ακίνητα, λογαριασμοί σταθερής και κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Στο 10% από 13%
Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 13% θα υποχωρήσει στο 10%. Με τον χαμηλό συντελεστή επιβαρύνονται σήμερα τα τρόφιμα, τα τιμολόγια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, φυσικό αέριο), τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Τέλος, θα καταργηθεί ο πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ 6,5% και αγαθά και υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτόν (φάρμακα, διαμονή στα ξενοδοχεία, βιβλία, εφημερίδες, θέατρα) θα πάνε στο 10%.

Φορολογία Επιχειρήσεων: Το υπουργείο σχεδιάζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Τα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΕ, ΕΠΕ) φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 20%. Η τρόικα φαίνεται να μην έχει αντιρρήσεις για περαιτέρω μείωση του συντελεστή ενδεχομένως στο 15%, με την προϋπόθεση ότι θα περικοπούν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

«Μαχαίρι» στις απαλλαγές θα έχουμε και για φυσικά πρόσωπα. Υστερα από τις πρώτες περικοπές με τον Εφαρμοστικό Νόμο στις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικά έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και στεγαστικά δάνεια, στο στόχαστρο βρίσκονται τώρα οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description gkazan | Ιουλίου 11, 2011 10:45 π.μ. | Reply
Αφού τα σκ@τώσανε για 21 μήνες, ξαφνικά ανακάλυψαν την οικονομική επιστήμη και τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών σε μια οικονομία σε ύφεση... Η μικρή ΛΟΥΛΟΥ ο Παπακωνσταντίνου, τι σκ@τα βιβλία διάβαζε στο κολλέγιο που "εκπαιδεύτηκε";;;
image description marinerD | Ιουλίου 11, 2011 11:15 π.μ. | Reply
αν πραγματικά το υπουργείο ενδιαφέρεται να άρει τις φορολογικές αδικίες θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των αμοιβών που λαμβάνουν τα μέλη Δ.Σ. Eiναι δυνατόν πρόεδροι και μέλη ΔΣ Α.Ε. να φορολογούνται με 35% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης τη στιγμή που οι μισθωτοί φθάνουν και το 45% συντελεστή φορολογίας?
image description ΒΑΓΓΕΛΗΣ Α. | Ιουλίου 11, 2011 8:16 μ.μ. | Reply
Θα πρέπει πρώτα να πεθάνει η αγορά και μετά να καταλάβουνε ότι αυτό έπρεπε να κάνουν από την αρχή. Η ΦΤΗΝΕΙΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑ λέει το πανεπιστήμιο του λαού. Αν κάνανε μειώσεις στους συντελεστές από την αρχή θα είχανε πάρει περισσότερα, κι δεν χρειαζότανε να κόψουνε την σύνταξη του κοσμάκη (ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!!!) Μείωση συντελεστών αύξηση αγοραστικής δύναμης που σημαίνει αύξηση κατανάλωσης που σημαίνει ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο