Ειδήσεις Τεχνολογία

Fast track «τακτοποίηση» αυθαιρέτων για 30-40 χρόνια.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφήνει πίσω τα εμπόδια που είχε υψώσει η προκάτοχός του, Τίνα Μπιρμπίλη, και προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες στην έμμεση νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και στην «επούλωση» της μεγαλύτερης πολεοδομικής αλλά και κοινωνικής πληγής της Μεταπολίτευσης.

Αυτά θα είναι τα βασικά σημεία της ρύθμισης Παπακωνσταντίνου για τις περισσότερες από 1 εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές στην Ελλάδα, ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου αφήνει πίσω τα εμπόδια που είχε υψώσει η προκάτοχός του, Τίνα Μπιρμπίλη, και προχωρεί με ταχύτατες διαδικασίες στην έμμεση νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και στην «επούλωση» της μεγαλύτερης πολεοδομικής αλλά και κοινωνικής πληγής της Μεταπολίτευσης.

Ετσι, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων θα κληθούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και να τα δηλώσουν αν θέλουν... να τα σώσουν. Τα πρόστιμα θα έχουν κοινωνικά, πολεοδομικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με δόσεις. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν 18 διμηνιαίες δόσεις.

Επίσης δεν αποκλείεται να προβλεφθεί έκπτωση 10% - 20% στην εφάπαξ καταβολή των προστίμων.

Παρά το γεγονός ότι η επεξεργασία της τελικής ρύθμισης δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιθανότατα σενάρια για τον τρόπο που θα γίνει η διαδικασία έχουν ως εξής:

Οι ιδιοκτήτες κάθε είδους αυθαιρέτου θα πρέπει να μπουν στη ρύθμιση, είτε το ακίνητο είναι πριν το 1983 (περίπου 300.000 αυθαίρετα) είτε μετά (πάνω από 700.000).
Καταγραφή
Εξαιρούνται τα κτίσματα που βρίσκονται σε «απαγορευμένες» περιοχές όπως οι αιγιαλοί και τα δάση και όσα ανεγέρθηκαν την τελευταία τριετία. Γι' αυτά θα υπάρξει άμεση καταγραφή από τους «ενισχυμένους» επιθεωρητές περιβάλλοντος και έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης.

Ο αρχικός χρόνος δήλωσης των αυθαιρέτων θα είναι 6-8 μήνες, χωρίς να αποκλείεται η παράταση ώστε να ενταχθούν όλο και περισσότεροι.
Μια πρόταση που μελετά το υπουργείο είναι αυτή που καταθέτει η ΠΟΜΙΔΑ. Οι ιδιοκτήτες προτείνουν το πρόστιμο να υπολογιστεί με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον εξής τύπο: το εμβαδόν του αυθαιρέτου επί την τιμή ζώνης επί 10%.
Ενα ακίνητο 100 τ.μ. σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ/τ.μ. θα έχει πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την κυβέρνηση μειωτικό συντελεστή 50% για κύρια και μοναδική κατοικία, για υπόγεια και βοηθητικούς χώρους και για όλα τα κτίσματα προ του 2004. Επομένως, το παραπάνω ακίνητο θα έχει «καθαρίσει» με 7.500 ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Αρείου Πάγου. Η «τακτοποίηση» για 30-40 χρόνια και όχι η διά παντός νομιμοποίηση σε συνδυασμό με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που θα προβλεφθεί εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιστάσεις των δικαστών.
Οπως εκτιμάται, από τα αυθαίρετα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περί το 1 δισσεκατομμύριο. ευρώ στο Πράσινο Ταμείο, χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν για έργα βελτίωσης του περιβάλλοντος (πάρκα, πλατείες, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ.) στις περιοχές όπου θα υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός τακτοποίησης αυθαιρέτων.

Μελετάται το σενάριο η ρύθμιση να αφορά όλα τα αυθαίρετα με οικοδομική άδεια ή αν αυτά δεν έχουν άδεια και είναι εντός σχεδίου πόλης να μπορούν να εκδώσουν πρώτα άδεια δόμησης και έπειτα να ενταχθούν στις ρυθμίσεις.
Τέλος, την όλη διαδικασία της τακτοποίησης των αυθαιρέτων θα «τρέξουν» οι μηχανικοί οι οποίοι θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους, δηλαδή την έκθεση αυτοψίας, στατική μελέτη, συμπλήρωση αίτησης και κατάθεσή της στις αρμόδιες αρχές.
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
Θα προβλέπεται η δυνατότητα για νόμιμη μεταβίβαση των αυθαιρέτων, δηλαδή η δυνατότητα αγοραπωλησίας, δωρεάς, κληρονομιάς μετά τη ρύθμιση.

Επίσης, θα υπάρχει απαλλαγή από ΕΤΑΚ, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αναδρομικά αλλά θα υπάγονται στις φορολογικές διατάξεις από τη δήλωσή τους και στο εξής. Θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές για την ανέγερση εφόσον το ΙΚΑ δεν έχει εκδώσει πράξη επιβολής εισφορών μέχρι την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Πρόστιμο με κοινωνικά κριτήρια

Τα πρόστιμα θα έχουν κοινωνικά, πολεοδομικά και οικονομικά κριτήρια. Θα είναι μικρότερα για επιφάνειες μέχρι 120 τ.μ. και υψηλότερα για τα μεγάλα ακίνητα. Επίσης, πιθανότατα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τη χρήση τους, αν είναι δηλαδή πρώτη κατοικία θα υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση σε σχέση με τα εξοχικά ή τα επαγγελματικά ακίνητα.

Πιθανότατα να είναι μικρότερα τα ποσά που θα πληρωθούν για ακίνητα πριν το 2003 και υψηλό­τερα μετά τον νόμο Β. Παπανδρέου. Εννοείται ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλότερα σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα, ειδικά τα εξοντωτικά πρόστιμα της τελευταίας 8ετίας. Εξετάζονται διάφορα σενά­ρια που μπορούν να μειώσουν μέχρι 80% τα πρόστιμα που ισχύουν σήμερα. Πιθανόν να υπάρ­ξει πρόβλεψη για έκπτωση 10% - 20% στην εφάπαξ καταβολή, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα πληρωμής με δόσεις.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο