Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δεν εισπράττουν τα έσοδα οι εφορίες. - Έλλειψη ελέγχων, διαφάνειας και ατιμωρησία αποκαλύπτει το πόρισμα Ρακιντζή.

Την πλήρη αποτυχία του κράτους στην είσπραξη εσόδων, με εφορίες να μην έχουν διενεργήσει καθόλου ελέγχους για το 2009, να μην έχουν εισπράξει τα βεβαιωθέντα έσοδα, ακόμα και σε ποσοστό 90% έως και 94%, και να μην έχουν εισπραχθεί ακόμα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων από το 1995 έως το 2009 (ένα κονδύλι που αγγίζει τα 26.878.973 ευρώ), αποδεικνύει η φετινή έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι αριθμοί αυτοί αποκτούν ιδιαίτερη σημασία επιβεβαιώνοντας τον παραλογισμό ενός κράτους που, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, προβαίνει σε κάθετες μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω Μνημονίου προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Την ίδια στιγμή ο γενικός επιθεωρητής «ομολογεί» την αδυναμία των μηχανισμών και Σωμάτων Ελέγχου να παρέμβουν δραστικά στην ακίνητη, υπερφίαλη, γραφειοκρατική, αυταρχική και συχνά διεφθαρμένη εξουσία, καταγράφοντας ο ίδιος επτά παράγοντες που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης...

Κατά τα λοιπά και η φετινή έκθεση, που αναφέρεται στο 2010 και παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο ο κ. Ρακιντζής, δίνει τα πρωτεία της διαφθοράς στις πολεοδομίες, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις υπηρεσίες υγείας, ενώ ψηλά στην κλίμακα της διαφθοράς βρίσκονται και οικονομικές υπηρεσίες του κράτους και γενικότερα υπηρεσίες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, στις οποίες «φωλιάζει» το 52% των υποθέσεων διαφθοράς.

Σημείο των καιρών, και η ατιμωρησία επίορκων υπαλλήλων που κατορθώνουν μέσω μεθοδεύσεων στα Πειθαρχικά να απολαμβάνουν ποινές-χάδι, γεγονός που έκανε το γενικό επιθεωρητή να υποβάλει ένσταση σε 149 περιπτώσεις.

Καταπέλτης ο κ. Ρακιντζής για τους αιρετούς. Σημειώνει ότι αρκετοί από αυτούς ασκούν εξουσία στα όρια της νομιμότητας ή και πέραν αυτής, γεγονότα που ευνοούν την κακοδιοίκηση και τη διαφθορά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικά για τους μηχανισμούς ελέγχου, ο γενικός επιθεωρητής είναι αποκαλυπτικός, σημειώνοντας:

1 Έλλειψη κατάλληλων μηχανισμών για αποτελεσματικό έλεγχο, με Σώματα και υπηρεσίες που δρουν ανεξάρτητα χωρίς να συνεργάζονται μεταξύ τους, χωρίς ομοιομορφία μεθόδων και πολλές φορές χωρίς πλήρη και αρμονική συνεργασία μεταξύ τους.

2 Αόριστες και επάλληλες αρμοδιότητες των υπηρεσιών ελέγχου, γραφειοκρατικά εμπόδια, κανόνες που θεσπίστηκαν για να καλύψουν διεφθαρμένες συμπεριφορές.

3 Βραδύτητα ελέγχων, ανεπάρκεια και αοριστία πορισμάτων.

4 Έλλειψη επαρκούς προστασίας των επιθεωρητών με αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές αποζημιώσεων προς εκφοβισμό.

5 Ανέλεγκτη εξουσία στους αρμόδιους, οι οποίοι αποφασίζουν με μόνη την επίκληση της πολιτικής βούλησης.

6 Έλλειψη διαφάνειας που εμποδίζει πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες.

7 Βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο, κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται για τις Εφορίες στη φετινή έκθεση. Ο επιθεωρητής σημειώνει ότι όλες λειτουργούν με πολλές ελλείψεις και πολλαπλά προβλήματα, με αποτέλεσμα μεγάλη υστέρηση εσόδων.

Αναλυτικότερα:

* Οι περισσότερες ΔΟΥ δεν έχουν διενεργήσει καθόλου φορολογικούς ελέγχους για το 2009.

* Δεν έχουν εισπραχθεί σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά τα βεβαιωθέντα έσοδα σε αρκετές ΔΟΥ, όπως ΙΣΤ' Αθηνών (88,85%), Χρυσούπολη (94%), Β' Λάρισας (91,5%).

* Εκκρεμούν για εκκαθάριση δηλώσεις φορολογίας παλαιότερων ετών σε αρκετές ΔΟΥ, όπως Δ' Πειραιά (1.100 δηλώσεις), Α'Χανίων (722), Κορυδαλλού (4.422), Ζ' Θεσσαλονίκης (1.500).

* Εκκρεμούν προς επεξεργασία δηλώσεις ΕΤΑΚ.

* Υπάρχει αμέλεια στη βεβαίωση από τα τμήματα εσόδων των χρηματικών καταλόγων που αφορούν την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο σε ΔΟΥ, όπως Δ' Πειραιά, Σητείας, Αταλάντης, Φλώρινας, Πύλου, Νιγρίτας, Β' Καβάλας.

* Στην είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ο έλεγχος έδειξε ότι σε όλες τις ΔΟΥ έχουν καταγράφει 114.625 αυτοκίνητα που δεν έχουν πληρώσει. Ετσι τα οφειλόμενα από τα τέλη κυκλοφορίας είναι 26.878.973 ευρώ , ενώ το ποσό των οφειλών που έχουν εισπραχθεί είναι μόλις 7.140.381 ευρώ...

Ατιμωρησία

Από τις 149 ενστάσεις σε πειθαρχικές αποφάσεις για υπερβολικά επιεικείς ποινές αναφέρονται περιπτώσεις όπως:

* Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο, η οποία ως προϊσταμένη του Γραφείου Πολεοδομίας χειρίστηκε υποθέσεις του συζύγου της και υπέγραφε τις οικοδομικές άδειες των οποίων μελετητής μηχανικός ήταν ο ίδιος ο σύζυγός της, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων.

* Διοικητικό Συμβούλιο Νοσοκομείου δεν επέβαλε ποινή σε γιατρό ο οποίος παραπέμφθηκε και δικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

* Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν επέβαλε καμία ποινή στον υπάλληλο ο οποίος επέτρεψε το 2009 την πτήση του ελικοπτέρου με το οποίο απέδρασε ο Παλαιοκώστας στις φυλακές Κορυδαλλού.

* Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών δεν επέβαλε καμία ποινή σε τελωνειακό ο οποίος είχε παραπεμφθεί για λαθρεμπόριο.

* Υπηρεσιακό Συμβούλιο Νομαρχίας δεν επέβαλε ποινή σε υπάλληλο Πολεοδομίας που συνελήφθη να χρηματίζεται με το ποσό των 6.000 ευρώ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτου.

* Δεν τιμωρήθηκε καν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ΟΤΑ Δυτικής Αττικής υπάλληλος δήμου, ελεγκτής εσόδων-εξόδων ο οποίος παραπέμφθηκε για έλλειμμα 59.200.000 ευρώ στη διαχείριση του Γραφείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Πηγή Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description sdoeforce | Ιουλίου 7, 2011 10:25 π.μ. | Reply
Ή περιγραφή απλώς των δεδομένων με τον τρόπο που γίνεται δεν αποκαλύπτει στοιχειωδώς κάποιους από τους πραγματικά υπεύθυνους -ποιοί θα μπορούσαν να είναι άραγε?- αλλά υπονοεί και διαχέει το σύνολο τηςευθύνης σε όλους τους εργαζόμενους υπαλλήλους....Η τέλεια προπαγάνδα και η δήθεν "διαφάνεια" σε3 ολο της το μεγαλείο...άλλωστε η κατά βάση επιστημονικά ατεκμηρίωτη ετήσια έκθεση έχει τόσα χρόν�
image description sdoeforce | Ιουλίου 7, 2011 10:47 π.μ. | Reply
πενιχρά αποτελέσματα....Βέβαια και ο σκόπιμα διαστρεβλωτικός τρόπος παρουσίασης από τα ΜΜΕ ενισχύει στο μέγιστο βαθμό την αναποτελεσματικότητα όλων με την ηθελημένη διάχυση της ευθύνης, κάτι που ως γνωστόν απότελεί βασική αρχή της διοίκησης...Η ΕΥΘΥΝΗ ΔΕΝ μεταβιβαζεται...αυτά για αρχή της συζήτησης...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο